Nyheter

Skånska stipendiater: Dansen lockar unga i Sjöbo

Under Idrottsledargalan på Sparbanken Skåne Arena delas fem specialpriser ut till Årets förnyare. Temat för 2017 är Barnrättsperspektivet.
En av dessa pristagare Vollsjö Danssportklubbs om fått ett stipendium från Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta.
– Detta innebär att vi kan knyta band till andra föreningar och skapa nya arrangemang för våra medlemmar, säger Kicki Lovén, kassör och PR-ansvarig i klubben.

Danssportklubben i Vollsjö, för dagen med utgångspunkt i Sjöbo, mår bättre än på länge.
Till viss del är det Kicki Lovéns förtjänst. Och allt började med att hon dumpades på dansgolvet på Folkets Park i Skurup för några år sedan…
– Jag bjöd upp en kille till dans. Men han smet undan när han tyckte att jag dansade för dåligt, säger Kicki med ett stort garv.
Det blev droppen.

– Jag hade velat börja dansa i över tio år, men aldrig tagit sista steget. Då blev det dags att ta tag i det. Eftersom jag bodde i Sjöbo vid tillfället och kände till Vollsjö Dansklubb sedan tidigare så sökte jag med dit. Det blev väldigt lyckat.
Hur då?
– Först var tanken att komma dit bara för att lära sig dansa, men man blev snabbt en del av gemenskapen och efter ett litet tag blev jag engagerad i föreningens arbete.

Vollsjö Danssportklubb är främst inriktad på bugg. 150 aktiva medlemmar i alla möjliga åldrar tränar och tävlar på olika nivåer. Den senaste satsningen har handlat om att rekrytera och sporra barn och ungdomar till dans. Och det har fungerat.
– Vi har kunnat starta ett par barngrupper inom showdans och fått en tillväxt i klubben som inte fanns förut. Det är naturligtvis väldigt positivt.¨
– Tack vare ett bidrag från Skåneidrotten och Idrottslyftet kunde föreningen erbjuda gratis danskurser till barn och ungdomar. Då kom det 140 personer! Normalt sett är det svårt att locka barn till dans och samarbeten med skolor går trögt. Men detta var ett unikt sätt och idag har vi flera ungdomar som efter fullföljd kurs fortsatt att dansa i klubben.
– Ett annat sätt att locka fer ungdomar är att anordna filmvisning på biografen och i samband med det bjöd vi in andra föreningar – som vi hoppas samarbeta med i framtiden.
Varför lockar tävlingsdans?
– Först och främst är det en härlig gemenskap i klubben. Men dans är även ett utmärkt sätt att träna motoriken. Ungdomar idag har ju en förmåga att fastna framför en skärm av något slag och då försämras de egenskaperna.

Vad betyder detta stipendium för klubben?
– Konkret att vi kan gör fler aktiviteter för ungdomarna – som i sin tur lockar nya till sporten. Varje termin har vi haft sidoevent som att gå på bio tillsammans, bowla, ha halloweenfest och så vidare. Nu kan vi fortsätta att hitta på saker utanför dansen vilket ger en massa positiv energi för alla i klubben, säger Kicki Lovén.
Du. Den där killen som dumpade dig på dansgolvet i Skurup…?
– Haha. Vi har ingen kontakt idag.

Foto: Krister Jönsson och Kicki Lovén från Vollsjö Danssportklubb gratuleras av Nomie Gustafsson från Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta.

Läs även:

Fem föreningar prisades av Sparbanksstiftelser

Relaterade artiklar

Back to top button
Close