skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

Skånska stipendiater: Fotbollen mår väl i Vä

Under Idrottsledargalan på Sparbanken Skåne Arena delas fem specialpriser ut till Årets förnyare. Temat för 2017 är Barnrättsperspektivet.
I Vä IF brinner ordförande Camilla Brolin för att skapa förutsättningar för samtliga kullar att spela fotboll och nu belönas klubben med ett stipendium från Sparbanksstiftelsen 1826.

Många är de småklubbar på landsbygden som kämpar med vikande medlemssiffror och lag som knappt håller samman, läggs ner eller lås ihop med andra.
I Wä IF, där Camilla Brolin är inne på sitt tredje år som ordförande, har man mer angenäma problem.
– Trots att vi har tre fullstora planer och två mindre planer så är det ett väldigt pusslande med att hitta tider till alla lag. Från de yngsta födda 2012 har vi ett lag i varje kull upp till juniorer för både herrar och damer och sedan två representationslag. Det är någonting vi är väldigt stolta över.

För Camilla Brolin har engagemanget i Wä IF varat i snart 20 år. Yngste sonen spelar fortfarande kvar i 15-årslaget och där är hon även föräldrarrepresentant.
– En detalj som vi är stolta över är att varje lag har fyra-fem personer i ledarstaben. Vi erbjuder alla ledare utbildningsmöjligheter, men den största utmaningen är att hitta alla ideella krafter. Inte för att det är något unikt problem, men vi växer just nu lite för snabbt.
Hur agerar ni organisatoriskt för att bli en så välmående förening med både tillväxt och plusresultat ekonomiskt?
– Vä IF är uppdelat i fyra olika kommittéer som hanterar i tur och ordning: anläggning, marknad, trivsel och fotboll. Lyckligtvis har vi fått en balans i hela det spelet. Förhoppningsvis är det något som kan locka ideella krafter.
– Det i sig gör att vi kan stå redo för alla barn som vill börja spela fotboll i Wä. Vi försöker starta ett nytt lag varje år starta nya lag och nekar inte spelare. I grund och botten vill vi att man ska spela och träna där man bor och då måste en förening kunna erbjuda det.

Vad har ni utvecklat på sistone för att snäppa upp verksamheten?
– Klubben har byggt en ny teknikplan, en femmannaplan som ger möjligheten att träna på bättre tider.
Något annat nytt på G?
– Nyligen har vi skövlat 60 träd varav många var i dåligt skick för att få idrottsplatsen säkrare. Nu siktar vi på att bygga en ny kiosk mellan A och B-planen för att bli mer tillgängliga för alla lag.

Vad har detta stipendium från Sparbanksstiftelsen 1826 för betydelse?
– Främst är det ett kvitto på att vi jobbar med rätt mål. Att vi gör en god insats för hela samhället, men framförallt för ungdomar och barn. Vi får bättre förutsättningar att ge dem en positiv fritidssysselsättning, säger Camilla Brolin.

Läs även:

Fem föreningar prisades av Sparbanksstiftelser

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close