HandbollNyheter

IFK Ystad ska bli starkare

För flera lag är handbollssäsongen långt ifrån över. IFK Ystad är dock redan i full gång med nästa.

– 1 maj körde vi igång träningen. Det är den fördelen man har träningsmässigt med att inte vara involverat i slutspel eller kval. Sedan håller vi på till den 30 juni. Lite sommarledigt ska vi också ha, säger IFK-tränaren Kenneth Andersson (bilden) och berättar att tonvikten är lagd på fys.

– Jag kände att  vi inte riktigt räckte till styrkemässigt förra säsongen. Därför ska ha in mer styrka och kondition i truppen. Klubbar med större resurser kan värva sig till de kvaliteterna. Vi får se till att träna oss till dem och det tar lång tid.

Fem av de sex nyförvärven är heller inte på plats än. Det enda undantaget är Oskar Malmros som redan fanns i stan. Han trappar ju upp och gör comeback.

Mittsexan Axel Eriksson ansluter när Ystads IF är klart med sin säsong medan målvakten Linus Olsson samt vänstersexan Oliver Olsson från Amo, högersexan Simon Aulén från Haden i Norge och niometersspelaren Jack Månsson från HK Drott kommer när jobb och annat medger. Det kan bli i slutet av maj, i enstaka fall till och med senare.

Degraderingen till Allsvenskan innebar att åtskilliga spelare lämnade IFK Ystad-truppen. Men Kenneth Andersson betonar att situationen inte är ny.

– Det har varit vardag under mina säsonger här, det blir den femte nu. Efter tre av dem räknade vi ut att vi haft 33-34 spelare i truppen.

– Å andra sidan har det gjort oss bra på att utbilda spelare och det finns en tradition att göra det. Och efter några tuffa år där ekonomin behövde saneras växer IFK Ystad igen. Det låter kanske märkligt att ha åkt ur Handbollsligan och säga att det ser bra ut, men det gör det. Många talanger söker sig hit, både till YIF och IFK eftersom förhållandena är så goda. Nu när nya hallen är färdig kommer lyftet att fortsätta. Synd bara att gymmet inte är klart än. När det snart kan användas kommer vi att ha allt på ett ställe.

– Inte många lag i Handbollsligan kan erbjuda något liknande. På allsvensk nivå måste det vara unikt.

För att trovärdigt kunna säga att IFK Ystad är ett bra ställe att vara innan det är dags att ta klivet till en större klubb eller liga är Kenneth Andersson och company även noga med att inte ställa sig i vägen när chansen kommer.

Ett exempel är 26-årige mittsexan Mattias Kvick. Han hade varit guld värd för IFK Ystad i Allsvenskan, men ska nu istället spela i Ligan för HK Malmö.

– Behåll honom sa många och visst hade det varit bra. Men det hade varit fel också. Jag tycker att han var seriens bäste offensive mittsexa. Då ska han inte spela i Allsvenskan, en serie som han är för bra för. Om han gör succé i HK Malmö ökar det intresset för att komma till oss och utvecklas. Vi är väl medvetna om vår plats i näringskedjan.

– Och den röda tråden i ungdomsverksamheten blir allt tydligare. Vi har tagit kliv uppåt varje år jag varit här. IFK Ystad kan dessutom bygga lite mer i lugn och ro än de mer resursstarka klubbarna. Om någon av dem åker ur är det bara upp direkt som gäller. Vi vill givetvis också att det ska gå så bra som möjligt, men bär det inte hela vägen år 1 resonerar man att det kan gå bra år 2 istället bara man känner att verksamheten utvecklas, säger Kenneth Andersson och tar ett exempel från den klassiska rivaliteten mellan IFK Ystad och Ystads IF.

– Innan det lossnade för dem låg de ändå en bit upp i tabellen och vi i botten. Men det gnälldes mycket mer på dem. Vi fick beröm för att vi kämpade. De fick inte berömmet förrän det började gå bra i slutspelet.

På plussidan finns även två spelare från de egna leden som fick hela den förra säsongen förstörd på grund av skador. Nu är Fabian Tedenlid och Pontus Allbäck snart krya och de har fått var sin plats i truppen.

Eventuellt kan IFK Ystad redan ha värvat färdigt.

– Det kan dyka upp tillfällen. Men om det inte gör det är jag ändå nöjd med läget som det är nu.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close