IF Limhamn BunkefloNyheter

LB07:s isländska trivs i mammarollen

Som nykomlingar i Allsvenskan behövde LB07 förstärka med en rutinerad och stabil försvarare.
Lösningen blev isländskan Anna Björk Krístiansdóttir från Örebro.
– Nu är jag plötsligt äldst i laget. Det innebär ett ansvar som fått mig att växa både som spelare och människa, säger Anna.

Damallsvenskan är ännu ung, men LB07 har redan visat att de inte kommer att bli någon slagpåse. ”Uppkörningen” de tre första matcherna klarades av med beröm godkänt och som mittback har Anna Björk Krístiansdóttir ett tungt ansvar på sina axlar.
Att hon snabbt blev en ledare i laget beror inte bara på hennes rutin – utan på att ”installationen” av mittbacken gick så smidigt.
– Första intrycket var allt runt laget var väldigt proffsigt. När jag kom till Malmö var allt förberett. Ibland kan det ta lång tid att få saker och ting att fungera ordentligt, internet i lägenheten och andra praktiska saker – men nu fungerade det perfekt och det gav mig möjlighet att fokusera helt på fotbollen.
– Jag måste säga att det var imponerande för att vara en nykomling. Ärligt talat visste jag inte vad jag skulle vänta mig av en sådan ung klubb.

Vilka var dina första intryck rent fotbollsmässigt då?
– Jag minns min första träning i LB07 väldigt väl. Alla var väldigt unga, säger Anna – som med sina 27 år är äldst i laget.
Plötsligt blev du lagets morsa?
– Haha, precis! Det är första gången jag är den äldsta i truppen och det är en ny situation för mig. De vet att jag är äldst, och då blir det mer ansvar för min del både på och utanför plan. Det faller sig naturligt.

Just den biten, att du tvingas ta mer helhetsansvar, kan påverka spelare. Har du påverkats av den situationen?
– Faktiskt! Jag mår bra av att ta ansvar och växer som människa, det är ett rätt intressant fenomen.
Vilket är ditt bästa råd till de unga spelarna?
– Att titta noga på spelarna runt omkring dem, både med- och motspelare. Och att våga göra misstag. Spelare, speciellt unga spelare, är rädda för det normalt sett – inte minst i Damallsvenskan där man blir hårt straffad för misstag. Mina medspelare i LB07 må vara unga, men de är också väldigt proffsiga och den första månaden i Allsvenskan har betytt mycket för deras utveckling.
Hur upplever du Sven Sjunnesson som tränare?
– Han är en väldigt färgstark person. Sven kan vara rolig och avslappnad – men också väldigt seriös och krävande. Det är en bra balans tycker jag.

FOTBOLL, DAM, DAMALLSVENSKAN, PORTR€TT, LB07

Som nykomling förväntar sig ”alla” att det blir svårt att hålla sig kvar. Det är klart att du är optimistisk i det eget lag, men vad kommer att krävas för att lyckas?
– Jag tror att det blir en tuff kamp i botten med många svåra och viktiga matcher mot flera andra lag i vår situation. Samtidigt kan alla slå alla – se på Hammarby som slog Rosengård nyligen. LB07 har kapaciteten för att hålla sig kvar och det som är extra intressant med ett så ungt lag är att utvecklingskurvorna för spelarna brukar stiga rakt uppåt.
Du har ett 1+1-års kontrakt. Vad tror du om din egen framtid i klubben?
– Jag trivs i laget och i staden, har vänner i Köpenhamn och om allt fungerar hoppas jag på ett till år efter detta. En del hänger såklart på vilken division LB07 spelar i 2018, vi får se.
Men det finns fler detaljer än de fotbollsmässiga som göt att Skåne är extra intressant för Anna.
– På Island har jag studerat 2,5 år av en fyraårig fysioterapeut-utbildning. När jag fick chansen att uppfylla min dröm, att spela fotboll i Sverige, så avbröt jag den utbildningen. Just nu ser jag över om det finns någon möjlighet att fortsätta min utbildning i Lund.

Som mittback i Islands landslag har Anna även ett EM i Nederländerna att spela i sommar.
– Vi har drabbats av många skador i landslaget de senaste månaderna, men är välorganiserade och har hög potential. I en tuff grupp ställs vi mot Frankrike, Österrike och Schweiz. Ingen kommer att förvänta sig någonting utav oss där, men jag tror att vi kan bli jobbiga att möta och framför allt ska det bli väldigt kul.
Slutligen, hur ser du på din egen fotbollsframtid?
– Jag har fem-sex-sju år kvar på den här nivån och det enda jag vet är att jag inte vill missa någonting under den perioden. Jag vill leva ut de åren till max.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close