Nyheter

Personlige Persson: “Hände det verkligen?”

Hände det verkligen?
När jag vaknade i morse och slog upp de himmelsblå, så var inte det första jag tänkte på det fantastiska VM-guld som hockeykrigarna i Tre Kronor på ett otroligt starkt sätt lyckades bärga genom att manövrera ut Kanadas stjärnspäckade lag, utan det var fortfarande den där känslan som hängde kvar efter den märkliga upplevelsen på Stadion där Malmö tappat en stenklar trepoängare på ett sätt jag inte såg komma.

De tre poängen var ju "himma"...?
De tre poängen var ju “himma”…?

Nej, vi skall inte leta enskilda syndabockar, inte efter vad jag anser vara MFFs bästa laginsats i år på stadion, sett till vilket motstånd man möter, utan fokusera på den märkliga mentala påverkan av mål som idrott i allmänhet, och i detta resonemanget fotboll i synnerhet skapar inom spectrat från enorm glädje till ”va f-n var det som hände”! Och hur riktigt bra lag, storlag, tar vara på det, medan de som försöker slarvar bort det.
Jag förmodar att även laget och ledarna runt laget funderar på exakt detta. Och gör de det inte borde de verkligen göra det, och analysera vad det är som händer hos spelarna mentalt. När man borde höja sin skärpa så tappar man den istället. Jag var på den här pucken redan efter Elfsborg där samma sak händer, och då med ordinarie backlinje. Så det faller ingen skugga på spelarna ur ett direkt individuellt perspektiv, utan mer kollektiv ”så skönt nu ordnar det sig nog”-känsla och pang så åker man på ett baklängesmål. Eller två som igår.

170521 Norrkšpings spelare jublar efter 1-1  under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Malmš FF och Norrkšping den 21 maj 2017 i Malmš. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRN / kod LT / 35332

Så – Himla – Onödigt!

Att efter detta stå och prata om screening, uteblivna frisparkar och att motståndarna inte spelar fin fotboll i Malmö.. Hallååå.. det krävs en absolut attitydförändring i truppen! Mekanismer som utlöser beteendet att dra på sig gula och röda kort, stå och gnälla om hur man blivit bortscreenad när man själv är helt fel ute eller att prata om hur motståndarna skall spela.. Motståndarna är på Stadion av en enda anledning, att försöka ta med sig så många poäng som möjligt! Det enda som räknas i slutänden, och det lyckades väl Norrköping med får man väl ändå ge de, oavsett hur det såg ut!

 

Frågan är istället vad Malmö FF kan göra framöver för att undvika den här typen av helt onödiga poängtapp i ett så viktigt skede av en serie. Jag tror att en portion ödmjukhet inför helhetsuppgiften skulle vara på sin plats! Det är en sak att vara fyllda av självförtroende, det är en annan sak hur man väljer att använda sig av den extra kraft det skapar. Och högmod går före fall.
Malmö FF ÄR seriens bästa lag. Det såg vi under hela matchen igår. Det förändrar inte det dåliga försvarsspelet vid hörnorna som ger Norrköping tre poäng. När man klarar av att spela helskärpt under alla 90+ minuter, då finns det inget lag i Sverige som rår på dem. Det är samtidigt där nycklarna finns, att stänga matcher man tagit kontroll i. För kan man inte stänga en allsvensk match blir man betydligt hårdare straffad i Europa där effektiviteten är betydligt högre bland anfallarna. Och det är snart dags att ge sig ut på den där Europaresan, så det här bör vara en synnerligen prioriterad fråga att hitta lösningen på.
Notis, Toulouse väntar på ditt samtal Daniel!

Till sist, VM-guld till Tre Kronor! Stort grattis så här mitt i fotbollssäsongen, vilken match, vilken seger och hur bra kan inte William Nylander bli?!

Robert Persson

Relaterade artiklar

Back to top button
Close