Nyheter

Tredje Formel 3-segern för Joel Eriksson

Joel Eriksson körde hem sin första seger någonsin på en stadsbana när han beträdde det översta steget på pallen vid helgens EM-tävlingar för Formel 3 på de klassiska gatorna i sydfranska Pau.

18-årige Eriksson från Tomelilla kom till Pau – ett av Europas mest traditionsrika racingevenemang med anor från 1933 – som ledare av EM-tabellen, och med två segrar i bagaget från säsongens inledande två deltävlingar på Silverstone och Monza.

En tredjeplats i kvalet till helgens första race bekräftade att Eriksson burit med sig den formen till gatorna i Pau – och när lamporna slocknade var det också den 18-årige svensken som tog initiativet.

Eriksson lyckades passera mästerskapsrivalen Lando Norris (GBR) för andraplatsen med en vågad manöver på utsidan i första kurvan direkt efter start, och när ledande Callum Ilott (GBR) sedan spektakulärt kraschade efter ett misstag i den beryktade Foch-chikanen halvvägs runt det första varvet kunde skåningen överta förstaplatsen; en placering han sedan behöll hela vägen in i mål trots ett förrädiskt duggregn och två säkerhetsbilssituationer.

Segern är Erikssons första någonsin på en stadsbana, och alltså den tredje totalt den här säsongen.

– Så otroligt härligt, utbrister Joel Eriksson. Jag ville verkligen vinna här i Pau och bevisa för mig själv och alla andra att jag har den här kapaciteten även i den här typen av tävling. Stadsbaneracing är väldigt speciellt, och den här segern betyder mycket. Det var ett tufft race med svåra väderförhållanden och hård press, men det gör det samtidigt till en ännu skönare känsla. Jag värderar denna segern högt och jag är glad att jag lyckades infria min egen målsättning här.

Eriksson var sedan på väg mot ytterligare 12 viktiga mästerskapspoäng i det andra av helgens tre race, där han låg på en säker fjärdeplats med bara fem varv kvar att köra. Dessvärre var olyckan framme, och Eriksson tvingades bryta sedan hjulupphängningen på hans Team Motopark-bil kollapsat över Pau-banans erkänt aggressiva kerbs.

I det avslutande loppet tog Eriksson sedan målflagg som femma.

Utgången av tävlingshelgen i Pau innebär att det nu hårdnat rejält i mästerskapssammandraget. Med tre deltävlingar avverkade har Eriksson och Norris kört in precis lika många poäng (139) i toppen av tabellen, där dock Eriksson tekniskt sett är i fortsatt ledning i kraft av tre segrar mot Norris två under 2017.

Bakom tätduon är tredjeplacerade Maximilian Günther (GER) – som vann de avslutande två racen i Pau – nu dessutom bara två poäng efter.

Joel Eriksson är närmast tillbaka på banan den 16-18 juni, när säsongens fjärde EM-deltävling avgörs på ungerska Hungaroring.

Foto: Mattias Persson / Motorsport Publication & FIA F3.

RESULTAT (topp fem)

FIA F3 European Championship | Rd. 3
 Pau, Frankrike

Race 1
1: Joel Eriksson (SWE), 23 varv
2: Lando Norris (GBR), +0.243s
3: Maximilian Günther (GER), +2.636s
4: Nikita Mazepin (RUS), +3.560s
5: Ralf Aron (EST), +3.970s

Race 2
1: Maximilian Günther (GER), 29 varv
2: Lando Norris (GBR), +1.953s
3: Callum Ilott (GBR), +5.287s
4: Harrison Newey (GBR), +11.883s
5: Ralf Aron (EST), +12.596s

DNF: Joel Eriksson (SWE)

Race 3 (“Grand Prix de Pau”)
1: Maximilian Günther (GER), 28 varv
2: Callum Ilott (GBR), +1.952s
3: Ralf Aron (EST), +3.237s
4: Harrison Newey (GBR), +6.786s
5: Joel Eriksson (SWE), +8.386s

POÄNGSTÄLLNING (topp fem)
Efter 9 av 30 race

1: Joel Eriksson (SWE), 139 p.
2: Lando Norris (GBR), 139 p.
3: Maximilian Günther (GER), 137 p.
4: Callum Ilott (GBR), 109 p.
5: Ferdinand Habsburg (AUT), 49 p.

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close