Nyheter

Pilotprojekt: Ungdomslag tvingas använda viss taktik

Skånsk handboll kommer på uppdrag av Svensk Handboll att prova ett pilotprojekt för ålderskategorin födda 04 den kommande säsongen.
Lagen i den kategorin kommer att tvingas spela med varierande typer av försvarsspel – i tre perioder istället för två halvlekar.
– Ibland lönar det sig att tvinga fram förändringar och det här var någonting som alla föreningar som var närvarande på vårat senaste verksamhetskonferens ville göra, säger Emme Adebo, verksamhetschef på Skånska Handbolls förbundet.

04:ornas matcher kommer nästa säsong att spelas i tre perioder a 15 min. Matcherna spelas med offensivt försvarsspel i en period och med ett defensivt försvarsspel i den andra perioden, för att i den sista perioden få spela valfritt försvarsspel. Detta används i vissa Franska och Tyska regioner där man spelar 3 * 10 min med 5 min paus. Inga Timeouter tillåts.
Efter pilotprojektet i Skåne är målet att införa det i alla distrikt 2020-21.

För att summera: Samtliga skånska lag med 13-åriga handbollsspelare tvingas till vissa taktiska upplägg.
Frågan är: varför?
– Det handlar om att ge en så bra utbildning som möjligt. Det är mer utvecklande att gå ut och tackla, läsa spelet och sno bollar. Att “hänga tvätt” på sex meter i ett 6-0-försvar kan i vissa fall vara effektivare, men absolut inte i längden, förklarar Emme Adebo, verksamhetschef på Skånska Handbollsförbundet.

Idén må vara kontroversiell för folk utanför handbollens bubbla. Tanken är dock på inga sätt ny och är som sagt prövad i praktiken utomlands. Faktum är att Skånska handbollsförbundet själva diskuterat just den här saken internt innan direktiven kom från Svenska handbollsförbundet.
– Det är jättelustigt att svenska handbollsförbundets utbildningskommitté kom fram till det här eftersom vi själva diskuterat det i omgångar. Skånes egen tävlingskommitté nappade på “Svenskas” förslag och tog upp det på verksamhetskonferensen i torsdags. Tävlingsansvarige Peter Anderberg ställde frågan rätt ut till klubbarna som var på plats och alla sa “yes!”.
– Vi har en nybildad utvecklingskommitté där vi diskuterade den här idén redan i höstas. Det handlar om att olika spelartyper ska kunna utvecklas i alla åldrar. Som försvarsspelare mår man bäst av lära sig både defensivt och offensivt försvar. Enligt svenska förbundets tränarskola förespråkar man ett offensivt försvar och egentligen borde man inte spela defensivt försvar alls i unga åldrar.

Emme Adebo.
Emme Adebo.

Utveckla?
– Det handlar om att bejaka instinkten att vinna bollen snabbt. I Sverige har vi en extrem 6-0-kultur och folk kastade tomater på Evy Nordström och Ulf Sandgren när de proklamerade för utvecklingslinjen med offensivt försvar på 90-talet.
– Iden med offensivt försvar har drivits hårt sedan 90-talet inom våra tränarutbildningar. Problemet är att i hallarna är det fortfarande allt för vanligt med 6-0.
– Den här regeln som sätts i bruk i höst tvingar lag att laborera med olika typer av försvarsspel. Stora spelare mår bra av att hantera offensiva försvar och små mår bra att spela mot defensiva. Nu får alla sin del. 6-0 är ett jättebra system – i de sena tonåren. Men framtidsspaningen är att höga 6-0 är utvecklingen.

Men det här med att tvinga fram taktiska uppställningar…?
– Tyvärr lönar det sig att tvinga fram förändringar ibland, som när Svenska tvingade ledare att gå Tränarskolan för att få coacha i USM. Visst är det svårt att tvinga ideella ledare, men ibland lönar det sig. Samtidigt vill man inte klampa in allt för mycket på tränarnas artistiska frihet. Det är en svår balans, säger Emme.
Kan man göra fler liknande drag för att ge ungdomar ännu bättre utvecklingsmöjligheter?
– Absolut. Jag kan tänka mig ännu mer galna grejer, som att köra hockeybyten. Det är bedrövligt att se i vissa matcher hur vissa inte spelar alls, andra nästan hela tiden. I låga åldrar!
– Ett annat moment som vore intressant är att alla ska få lägga en straff som räknas in i matchresultatet – så att alla garanterat får skjuta ett skott.
– Man kan även tvinga spelare att spela på olika positioner – inte som nu sker ibland att lagets bäste spelare placeras på V9 och sedan ska alla andra backar upp honom eller henne. I åldrarna 6-12 år handlar det om barnhandboll och jag kan tänka mig att styra det på olika sätt. Men det är inte så lätt. Huvudtanken är att tränarna skall se utveckling före resultat!

Hur ska man se till att de nya reglerna efterföljs?
– Vårt TK föreslog 04:or, listigt nog, eftersom det är första året som de har distriktsdomare. Domarna ska se till att instruktionerna följs. Sedan får vi ta fram instruktioner vad som ska hända om tränarna inte följer reglerna.
Du är själv ungdomstränare?
– Ja, jag har två grupper födda 03 och 08. De har ingen aning om vad 6-0 innebär. Vi spelar bara 3-3 och 3-2-1 med de äldsta och typ man-man med yngsta. Av den enda anledningen att de blir bättre handbollsspelare på längre sikt och det är roligare, avslutar Emme Adebo.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close