HandbollNyheterYstads IF

Seifert: “Letar efter ett jobb utanför handbollen”

Efter 20 år i handbollens tjänst tömde Sebastian Seifert sitt skåp i Ystads IF:s lokaler i fredags.
Nu börjar ett nytt liv.
– Jag ska landa och bearbeta alla intryck. Sedan är det dags att gå vidare. Först och främst är det ett civilt jobb jag söker, säger “Sibbe”.

Det har gått några dagar sedan Ystads IF åkte ut mot IFK Kristianstad i SM-semifinalen.
Säsongen har innehållit höga toppar och djupa dalar och tränare Sebastian Seifert har fått beskärda del av ris och ros. Laget hackade rejält i början av säsongen och ett tag var till och med slutspelsplatsen i farozonen. Några månader senare lyfte taket när laget i semifinalmatch två spöade IFK Kristianstad på hemmaplan i en av semifinalmatcherna.
Den 9 januari blev det officiellt att YIF inte skulle förlänga kontraktet med Seifert när det löpte ut i sommar.
Kan du känna bitterhet kring det idag?
– Äh, jag vet hur det här gamet fungerar. Men jag tycker att man från klubbens sida kunde har varit mer öppen med hur man tänkte. Bitter är fel ord.
Besviken då?
– Ja, snarare det. Men jag är ju inte sådan som lägger mig ner och dör. Jag får nästan mer motivation av ett sådant besked och vill visa att de gjort fel.
Det lyckades du med.
– Jo…
Kom det där beskedet runt nyår som en stor överraskning för dig?
– Mmm. Jag visste ju redan på försäsongen att vi skulle få en tuff höst med tanke på skadorna samt att Philip Nilsson valde att sluta några dagar innan premiären. Jag visste att det skulle bli tufft försvarsmässigt ett tag, men också att vi skulle få tillbaka en hel del folk till våren.

Vad gör du nu när tiden med YIF är slut?
– Jag har tagit ett par dagar ledigt och fått influensa på köpet. Det brukar bli så när man slappnar av efter en stor anspänning. När pressen släpper…
Vad ska du jobba med?
– Ärligt talat har jag ingen aning just nu. Först och främst är det ett civilt jobb som jag funderar på. Samtidigt stänger jag inga dörrar handbollsmässigt.
– Det viktigaste är att jobbet ska passa med familjen. Mina barn är 8 och 11 år, det är inte läge att bryta upp och flytta från Ystad.
Familjeföretaget då (en hotellverksamhet)?
– Jag har inte jobbat där de senaste två åren och ska försöka undvika kvällar och helger. Jag vill kunna följa med mina barn på deras träningar och matcher och har “normala” tider för en gångs skull.
Normalt liv? Bli då inte sportjournalist – för guds skull.
– Noterat.
Hur hanterar du, som 37-åring, den här situationen efter ett helt liv i handbollens tjänst?
– Det är lite skrämmande. Jag har ju alltid haft handbollen som yrke. Det är klart att det blir en omställning och jag kommer att sakna laget rätt mycket.
Man kan ju utvecklas som människa av att göra något helt annat i livet?
– Exakt. Men i början var det jobbigt i början att inte veta hur framtiden såg ut. Jag är ett kontrollfreak normalt sett så det var svårt att inte veta vad som skulle hända till hösten. Men.. det kommer att lösa sig. Jag har skaffat mig en väldig kunskap inom idrotten, med allt vad det innebär, och ångrar ingenting.

Vad har du för utbildningar, rent handbollsmässigt, i ryggen?
– Jag gjorde klart steg 3-utbildningen i somras. Mastercoach? Det är ett krävande projekt som kräver att man är borta tre hela veckor utspritt på ett år. just nu känns det inte hett.
Men som handbollstränare borde det dyka upp – det finns ju fler klubbar i Skåne?
– Jo, men nu har klubbarna sina tränare klara inför nästa säsong. Jag är inte främmande för konsultjobb i olika klubbar, det hade varit kul.
Som Niklas Harris har i YIF och H43?
– Precis. Vi får se vilka dörrar som öppnas.

Sebastian Seifert får ofta frågan “vad händer nu?”.
Svaret verkar han inte veta om ännu.
– Just nu försöker jag fortfarande att bearbeta alla intryck och känslor från den här säsongen. Det blev ett abrupt slut där vi åkte ur under torsdagen, sedan tömde jag mitt skåp på fredagen. Och nu drar grabbarna snart igång igen utan mig.
– Jag vill ha någonting som driver mig. Inte ett jobb där man bara sitter av tiden.
Det är klart du ska tillbaka till handbollen. Vi saknar redan dina psykpoattimeouter.
– Haha. Ja, mer handboll kommer det säkert att bli. När och hur återstår att se.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close