Nyheter

HIF´s mittback tillbaka efter lång skadefrånvaro – “Vi har alla möjligheter”

Efter lång frånvaro är Carl Johansson tillbaka på fotbollsplanen, med siktet inställt på Allsvenskan.

 

Carl Johansson har haft en lång skadeperiod bakom sig efter att i höstas blivit tvungen att operera högerfoten. Efter allt för många stukningar hade ledbanden i foten fått nog och antingen gått av eller tänjts ut så pass mycket att det inte fanns något val längre.
När HIF mötte Öster på bortaplan den 22e maj var han dock tillbaka på planen och i startelvan. Matchen innan, hemma mot Norrby hade han fått komma in i halvlek och enligt utsago varit väldigt stabil för någon som inte satt sin fot på en fotbollsplan på närmare 13 månader.

Hur har det varit att komma tillbaka på plan?
– Nä men det är som du säger, det har tagit lång tid. Längre tid än vad jag själv räknade med och det har klart varit kämpigt. Det har gått upp och ner i omgångar, men jag är som sagt jävligt glad att vara tillbaka nu och att kroppen har hållit den tiden jag spelat nu utan några bakslag, det känns jävlig gött.

Berätta om skadeperioden.
– Från början innan vi beslutade att jag skulle operera foten så har jag haft ett antal stukningar en längre tid som hållit mig borta. Så då tog vi till slut beslutet att jag skulle operera foten. De tippade på att jag skulle vara borta i ungefär fyra månader, så i mitt huvud skulle jag vara tillbaka redan till försäsongen vid januari. Men jag fick ett bakslag i läkningsprocessen i början av rehaben, sen fick jag något problem med hälen som resultat av det. Efter att foten hade läkt så fick man problem på andra håll för man belastade kroppen fel. Det var svårt att avgöra hur mycket man kunde träna, så man fick lite problem med ljumsken och benhinnor, det hängde ju ihop med läkningen av foten, så det är lite det som dragit ut på tiden. I början hade man en tydlig plan och då var man motiverad att komma tillbaka relativt snabbt, men sen har det varit tuffare när man fått bakslagen och insett att det inte kommer gå så snabbt som man trott från början.

Vad krävs det rent mentalt för någon när man vet att man har så lång tid framför sig utan att få spela igen?
– Ja det är väldigt speciellt när man är så van vid att träna fotboll och spela matcher. Dels att stå utanför och inte kunna vara delaktig på samma sätt som när man är med mer aktivt med laget. Även om man försöker vara med så mycket som möjligt så hamnar man utanför gemenskapen när man inte är med på alla matcher och så. Sen är det viktigt att göra andra saker under tiden så man inte bara går och tänker på läkeprocessen och rehab, att man bara väntar och tycker synd om sig själv. Man får plugga något eller hitta något annat intresse under tiden att fokusera på istället.

Nu senast var du tillbaka i startelvan efter att ha spelat 45 min i matchen innan, hur reagerar kroppen?
– Nä det är klart det kändes att det är en bit kvar fysiskt, både konditionsmässigt och styrkemässigt. Det började med 45 minuter och då var jag rejält trött efteråt. Sen hann det inte gå så lång tid innan jag spelade 90 minuter. Sen var det en matchbild i första halvlek mot Öster där vi var rejält tillbakapressade så det tog ju på krafterna ännu mer. Men det är klart att man är lite sliten och det kommer man ju va ett tag innan man kommer tillbaka hundraprocentigt. Men just detta att kunna träna kontinuerligt är riktigt skönt, innan kunde jag inte ens träna en hel vecka utan få nått bakslag, men nu kan jag det och det känns gött.

Ni ligger just nu på andraplats med tre poäng upp till BP, vad säger du om HIF´s säsong hittills?
– Poängmässigt har vi fått en riktigt bra start, vi är med i toppen nu när vi snart spelat halva serien. Vi har ett par tuffa matcher framför oss så det känns gött att ha med oss dessa poängen in i dom matcherna. Spelmässigt så har vi ju saker vi kan göra bättre men samtidigt kan vi välja att se det som en styrka att vi vet att vi har mer att ge och ändå kunnat vinna matcher. Så det känns ju som en trygghet, vi har ju inte förlorat någon match än vilket vi är ensamma om i Superettan, men vi har en del oavgjorda matcher som vi känner att vi kanske borde vunnit. Vi får jobba på och hoppas vinna fler matcher helt enkelt.
Är det just BP som är er största utmanare till förstaplaceringen i år eller är det något annat lag som du ser som kan bli farliga?
– BP var ju starka redan under försäsongen, vi mötte dem i i Cupen och där var de riktigt bra. Jag har inte sett så många matcher med dem men nu har vi ändå kommit en bit in i serien och man börjar så smått se vilka lag som kommer vara med där uppe. Jag var även imponerad av Öster så de kanske kan smyga lite i vassen nu framåt, men annars är nog tabellen ändå ungefär som man förväntat sig.

Kommer ni gå hela vägen tillbaka till Allsvenskan i år?
– Jag hoppas det, och jag tror också på det. Vi har bra konkurrens i truppen. Nu kommer många skadade spelare tillbaka också och det kommer göra att det blir mer fight om platserna. Kan vi dessutom förbättra spelet och förändra det vi vill göra lite bättre samtidigt som vi fortsätter ta poäng och vinna matcher så har vi alla möjligheter.

Helsingborgs tränare Per-Ola Ljung är glad att ha tillbaka Carl i truppen.
– Han har spelat tre halvlekar nu , två av dem har varit jättebra, och en av har varit lite rufsigare prestationsmässigt. Men det är väl bara normalt efter att ha varit borta så länge. Det kommer nog vara lite upp och ner men vi tar oss framåt. Det viktigaste just nu är att han kommer tillbaka till den nivån vi vet han har. Men så klart är vi glada att han är på väg tillbaka. Nu är den största utmaning för oss att hålla honom frisk. Vi ser honom som en viktig spelare så det är skönt att ha honom tillbaka.

– Martin Sánchez Grahn

Relaterade artiklar

Back to top button
Close