HandbollHandbollsbloggenNyheter

Flera nya lag inom skånsk handboll

Serieindelningen för nästa säsong har släppts av Skånes Handbollsförbund och det finns en del intressanta detaljer att notera.

Peter Anderberg, tävlingsansvarig på förbundet, kan poängtera följande:

Nya herrlag:
Lödde Vikings – återkomst efter några år utan herrlag
Hässleholms HF – återkomst efter några år utan herrlag
Svedala HK – helt nytt lag baserat på egna ungdomar
IK Sund – helt nytt

Nya damlag:
IFK Kristianstad – helt nytt lag baserat på egna ungdomar
Skurups Handboll – återkomst efter några år utan damlag

Dessutom kommer de två hopplösa division tre-serierna i fjor att enbart bli en – för att kompletteras av en division fyra-serie.

Anderberg:
“Då seriesegrarna i div 3 damer inte var garanterade plats i div 2 gjorde vi om till en div 4 där vi lägger reservlag och de som vill vara där. Det är första gången vi har div 4 damer.”

I övrigt då?
“Den stora nyheten i år är helt klart “pilotprojektetet” på 04:or
Enligt de preliminära anmälningar ser antalet lag ut att öka men det kan man aldrig veta säkert då en del lag drar sig ur under sommaren”

Speciellt glad blir jag över att handbollen återuppstår i Hässleholm. Att Lödde vikings med sin fina hall och sin ungdomsverksamhet får ett representationslag är på tiden. Svedalas satsning kan ni förresten läsa om här.
Och IK Sund! En klassisk förening från Helsingborg. Det gör säkert många 042:or nostalgiska.

På damsidan är det en positiv överraskning att damerna i Skurup startar upp. Herrhandbollen har verkligen gått under radarn där de senaste åren. Nytändning på G för hela klubben?
Att IFK Kristianstad startar sitt ungdomslag har vi vetat om ett tag. Kristianstad Handboll har sitt damlag i SHE och det är i ett första skede uttalat att de båda klubbarna inte så konkurrera. Men det är väl ingen vild gissning att vi inom ett par år har båda Kristianstads elitlag inom samma förening. Eller ska vi säga “under samma varumärke”?

***

Jag minns när H65 Höör nyss hade borstat av sig Skövde i den tredje SM-kvartsfinalen. Några minuter efter slutsignalen kom beskedet att Sävehof valt Skuru – och att det skulle bli en helskånsk semifinal.
I just den stunden började det på allvar att drömmas om SM-final i Höör. Chansen att knäppa LUGI över fem matcher var såklart större än att göra det mot Sävehof.
Jag minns de försiktiga leendena efter Skövdematchen, spelare som bet sig i läppen och försökte dölja sina leenden och finaldrömmar.
Nu är de där. Nu är det dags att förverkliga andra drömmar.
Och när jag såg laget träna mot det danska finallaget Köpenhamn i tisdags insåg jag att spelarna är långt ifrån mätta. En final är bara en match – ingen titel. Det börjar gå upp för dem nu.
Och för en del andra. Ge oss lördag – nuuuuuu…

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close