FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Utgående kontrakt öppnar även möjligheter för MFF

MFF har 13 spelarkontrakt som går ut efter den här säsongen. Det är halva truppen.

Jobbet med att försöka förlänga dem verkar heller inte gå så bra och det har beskrivits som ett stort problem.

Och det är det. Men det öppnar möjligheter också. Tro nämligen inte för ett ögonblick att MFF vill behålla alla 13. Nyckelspelare som eventuellt lämnar är ett bekymmer, men det finns anledning att fråga sig hur många som egentligen tillhör den kategorin?

Saker kan dessutom ändra sig snabbare än en höna bajsar.

Bästa exemplet på det är Felipe Carvalho.

Han kom till MFF som en chansning. I fysiken, snabbheten, nickstyrkan fanns ett ämne till något stort och jag kommer ihåg hur kittlande det var att se honom på testträningarna och i sommarmatchen mot FC Höllviken.

Sedan handlade det länge mest om brustna förhoppningar, en misslyckad utlåning till Falkenbergs FF och en oförmåga att hitta en ingång till och förståelse för sättet man måste spela i en backlinje i Allsvenskan. Utvecklingen gick dessutom länge åt fel håll. Bristerna syntes tydligt även i U21-serien.

Nu kan han på måndag mot AIK spela den tredje raka allsvenska matchen från start. Det naiva hoppet om att det ska svänga är inte längre så naivt.

Men ett problem att kontraktet går ut? Nej. Han är fortfarande på en nivå där det är bra att MFF:s handlingsutrymme finns kvar. Ska man satsa på en rejäl mittbacksförstärkning i sommar? Då kan det vara bra att kunna släppa Carvalho. Ska man chansa med att behålla honom? Då har man knappast någon större konkurrens från andra klubbar om honom.

Då är vi nere på tolv.

En annan av de 13 ska helt enkelt räknas bort. Markus Rosenberg har bara kontrakt till den 31 december 2017. Men han har ju varit tydlig med att det är sista året han spelar. Det finns en liten öppning. Men i så fall tas beslutet långt senare och han kommer inte att flytta på sig. Vill han, vill MFF också och då skrivs det ett kontrakt.

Då hamnar vi på elva.

Tre av de elva är målvakter. Samtliga MFF:s A-truppsmålvakter Johan Wiland, Fredrik Andersson och Marko Johansson har utgående kontrakt. Här handlar det snarare om en fördel än en nackdel.

Johan Wiland var Allsvenskans bäste målvakt 2016. Inledningen av årets serie antyder att han kan vara det 2017 också. Men han fyller 37 nästa gång. Jag tycker att det är bra att man har dörren öppen, kan diskutera ett kortare nytt kontrakt och kanske redan i år värva den nye förstemålvakten för 2018 och fix en smidig övergång med båda i klubben nästa år. Fredrik Andersson har ännu inte visat att han kan ta över och hålla i Allsvenskan och Marko Johansson är utlånad till Trelleborgs FF just för att han ska visa att han är värd att satsa på.

MFF behöver se över målvaktssidan till nästa säsong. De utgående kontrakten innebär att man kan göra det.

Då är vi plötsligt nere på åtta.

Pa Konate har också ett kontrakt som går ut vid årsskiftet. Han är en egen produkt och en fantastisk spelare att ha i en trupp i och med att han alltid kan gå in på vänsterbacksplatsen och göra sitt jobb. Mot vilket motstånd som helst. Han anpassar sig till nivån som behövs. Spontant känns det självklart att försöka behålla honom, till dess man funderar.

Jag är långt ifrån övertygad om att MFF ser en framtid för Konate i klubben efter 2017. Symbolvärdet är stort, Pa är en härlig människa och en nyttig spelare. Men han har inte riktigt övertygat om att han är det självklara förstavalet på den enda positionen han är aktuell för.

Många ytterbackar kan byta kant. Det har Pa svårt för och kan han spela i en trebackslinje? I ett rakt 4-4-2 passar han perfekt, men där är Behrang Safari trots allt bättre. Och i en trebackslinje – som jag tror att MFF allt mer kommer att börja använda med Nielsen, Brorsson och Safari – är han inte ett alternativ. Jag tycker att MFF ska förlänga med Pa, men nyckeln till det ligger främst i han blir mer flexibel. Han är som sagt bra på att anpassa sig till nivån, då borde han kunna göra det till mer än en position också.

Återstår sju kontrakt att lägga fokus på.

Det handlar om Jo Inge Berget, Magnus Wolff Eikrem, Anton Tinnerholm, Erdal Rakip, Oscar Lewicki och Yoshimar Yotun. Plus lärlingen Teddy Bergqvist.

Vill MFF satsa på Teddy Bergqvist ska han naturligtvis uppgraderas från lärlingsstatusen och då måste man ändå skriva ett nytt kontrakt. Det vill han göra också och kan tänka sig komben nytt seniorkontrakt först och utlåning sedan.

Oscar Lewicki har öppnat för att han mycket väl kan tänka sig att stanna i MFF. Det bör gå att komma överens om en lösning.

Yoshimar Yotun har seglat upp som en kandidat att skriva nytt med och Erdal Rakip spelar för att hamna i den kategorin. Han har hela tiden tagit ett kliv till varje år, men behöver steppa upp en bit ytterligare. Det är trots allt Anders Christiansen som sätter standarden för hur bra spelare MFF ska kunna ställa upp med centralt..

De riktigt tunga namnen där man kan prata om problem eftersom risken är överhängande att de lämnar redan i sommar är Jo Inge Berget och Anton Tinnerholm. Magnus Wolff Eikrem borde vara där också. Hans  och Malmö FF:s – bekymmer där är snarast att det inte finns en självklar roll för honom och lagets kollektiva prestation måste alltid gå före den individuella briljansen.

För mig är Anton Tinnerholm ett specialfall. Jag skulle älska att se en förlängning. Det vore bra. Men samtidigt. Han har varit i MFF länge, gett laget massvis med kvalitet och positiv energi och det känns som om MFF knappast kan stoppa honom om han skulle få en bra chans i rätt klubb. Och den kommer han att få. Han har varit topp tre i MFF hittills under säsongen och är bättre än någonsin.

Att stirra sig blind på just kontraktslängden när det gäller att bedöma sannolikheten för att en spelare ska vara kvar eller inte blir dessutom för trubbigt. Jag tror att Tobias Sana kommer att lämna MFF under sommarfönstret. Han har kontrakt 2018 också.

13 utgående kontrakt låter mycket värre än det faktiskt är!

Det behövs faktiskt en viss rotation i truppen.

Jag vill se förlängningar av högst hälften av de 13. Fler är faktiskt varken önskvärt eller troligt.

Det öppnar för fem-sex, kanske sju, nyförvärv till 2018 varav två-tre bör göras redan nu under sommaren. Dels för att det blir för mycket att ta in alla på en gång nästa år, dels för att de behövs när MFF i höst ska försvara SM-guldet OCH satsa på Europa.

Prio bör vara en anfallare och en ytter plus kanske en mittback.

ole1

Relaterade artiklar

Back to top button
Close