Nyheter

Från konkursmöte till topplag – Ängelholms FF knäpper tvivlarna på näsan

Efter att ha varit uträknade och nederlagstippade inför säsongen så har Ängelholms FF piskat fingrarna på sina tvivlare när de nu ligger på andra plats bakom Skånekonkurrenterna Landskrona BOIS i divison 1 Södra.

Efter att i vintras balanserat på den smalaste av linjer där konkursen var farligt nära lyckades man till slut landa på rätt sida och undvika det som verkade vara säker undergång. Man fick in kapital för att rädda klubben och man verkade i samma veva få in ett jävlaranamma som nu satt sitt avtryck i tabellen. Med endast tre poäng upp till Landskrona BOIS efter förlust mot just BOIS verkar inte mycket kunna stå i Ängelholms väg. Mikael Modig, ordförande i Ängeholms FF tog med oss ner lite djupare i kaninhålet om vad som hände och vad som händer i ÄFF.

-Första veckan i november 2016 hade vi ett medlemsmöte där vi förklarade situationen med konkurshot och allt vad det gällde och vad som behövdes för att kunna gå vidare. Då var det ju stor uppslutning med medlemmar och föräldrar till barnen som tränar hos oss som tyckte till och där kände vi ett fantastiskt stöd så vi beslöt oss för att gå vidare och bara köra på och försöka hitta en lösning för hela föreningen, vilket vi gjorde och strax före jul trodde vi att vi var klara. Det visade sig dock att vi inte alls var det då finansiärerna backade ur, så vi fick jobba vidare och fick dem till slut att komma tillbaka när vi visade upp en plan för hur vi skulle hålla oss kvar i divison 1.
Sen började vi arbetet med att kolla med en del tränare som vi tyckte skulle passa oss när helt plötsligt Kalle Björklund ringer oss. ”Jag bor ju i Laholm, behöver ni hjälp?”, frågade han. Vi tog ett möte med honom och insåg att han hade vad som krävdes för att göra ett inget-lag till ett lag för divison 1. Vi börjadet ta kontakt med en massa spelare, de vi hade kvar vid detta laget var fyra U19-spelare som vi tog upp till A-laget. Och med god hjälp av en tillfällig sportchef där vi tillsammans gick igenom 80-90 spelare hade vi till slut ett lag. Det är en väldigt kort sammanfattning av en väldigt lång resa, resten är historia egentligen. Vi har ju varit tippade att åka ur och gå i konkurs igen men vi kämpar på. Senast mot Landskrona hade vi 1400 på läktarna så det var riktigt kul! Att stå här idag som tvåa i serien är ju egentligen rent fantastiskt.

Vad skulle du säga är den enskilt största anledningen till det självförtroendet ni verkar ha fått?
-Vi har en fantastiskt bra tränare och assisterande tränare, där har du hemligheten. De har ju haft ett tomt blad att fylla i, och med hjälp av en bra sportchef som fått ihop spelarindividerna till ett lag. Många av dessa spelarna hade inte platsat i andra lag, men med rätt mix har det gett oss ett lag som fungerar jättebra ihop. Det ena ger det andra och med lite flyt så ger det mer flyt. Men Kalle och Peter har haft ett tålamod som heter duga. Jag menar, det är inte längesen vi betalade av räkningarna på bussarna från förra året. Vi ska ha bollar, västar, bara för att vi löst ekonomin från förra året så har vi inte gjort det för detta. Så de har haft ett stort tålamod med den biten. Sen har vi ju inte heller löner som kan mäta sig med andra lag och där har de anställda varit väldigt tillmötesgående. Så den största anledningen stavas Kalle och Peter.

Det finns många filmer av karaktären där en hel stad ställer sig bakom det uträknade laget och tillsammans som samhälle ser till att klubben reser sig från misär till topplag. Har ni haft en sån där familjär, gemensam strävan ála Amerikansk sportfilm där alla reser sig unisont och bär fram klubben från konkurshot till topp-placering?
-Det är ju inte första gången vi har varit nära att gå under, men vi har löst det tillsammans. Det vi måste visa är att vi har en långsiktig plan. Det är väldigt många föräldrar som ställer upp ideellt i klubben, men en familjär stämning får vi nog förtjäna först, det gör vi inte än. Vi har inga anställda så utan det bygger helt på ideella krafter, och utan de hade det helt ärligt inte gått att driva klubben. Styrelsen och klubben måste förtjäna tilliten från publiken. Men vi hade inte orkat gå igenom allt detta om vi inte känt att vi hade något stöd. Vi har ett U-19 lag som gör det bra i Allsvenskan och skördar sina framgångar där. Vi har ett bra damlag, och allt i en klubb som omsätter ca 5 miljoner kronor. Så utan ideella krafter klarar vi oss inte.

Ungefär halvvägs in i säsongen ser det ju fantastiskt bra ut för er som inför säsongen var mer eller mindre borträknade, varför går det så bra?
-Som jag sa, Kalle och Peter. De ser spelarna. De kommunicerar med spelarna, det är min uppfattning utifrån. De har säkert egna svar på den frågan, men så ser det ut därifrån jag sitter. De har en kommunikation med spelarna. Alla är inte glada hela tiden, vi har inget U21-lag där de som inte får speltid kan få matchminuter, för att vi inte har råd med det. Vi har 25 spelare, vissa spelar, vissa spelar inte. Det gäller att hålla alla 25 friska i humöret och kroppen och visa att de kommer få chansen. Det här är ett gäng som säger ”ingen tror på oss, låt oss visa dem”. Och där har tränarna en väldigt stor impact, det är jag helt övertygad om. De går ut och lirar boll helt enkelt och gör det förbannat bra.

Hur långt kan det gå?
-Ja det kan gå hur långt som helst om jag ska va helt ärlig. Nu kommer sommarfönstret så vi får se hur många som stannar och hur många som går. En del har kontrakt till sommaren, vissa längre. Det är inget uttalat mål att gå hela vägen, men visst hade det varit förbaskat roligt att spela i Superettan igen. Om det är i år eller nästa år vi tar nästa steg det vet jag inte. Går vi upp till Superettan bliv vi naturligtvis överlyckliga men vi lägger inte in pengar för att göra det nu. Vi kommer inte lägga massa pengar på spelare eller så, men går det så går det, och det drömmer vi om.

Hur ser ekonomin i klubben ut nu, är ni på säker mark?
-Vi är inte på säker mark, det är vi absolut inte. På säker mark från det gamla hålet kanske, ett hål som förföljt klubben i många år på mellan 3-6 miljoner. Det hålet har vi täppt igen, det betyder att klubben står på noll, men nu kommer nya poster liksom nya intäkter. Vi är ungefär 1,2 miljoner ifrån för att stå på säker mark 2017, och det är det vi jobbar för.

Vad är nästa steg då?
-Vi gör inga ekonomiska satsningar för att gå upp. Det finns de som vill hjälpa till utifrån, en hel uppsjö av spelare som plötsligt vill spela för oss. Nästa steg är att säkra klubben och säkra de medlemmar som finns. Att vi ska förtjäna den respekten som vi inte har förtjänat tidigare. Att spela fotboll som fungerar dagligdags med allt vad det innebär, träningstider, material, fotbollar till P8 liksom. Det är där vi måste börja. Om det leder till att damerna eller herrarna går upp är det en bonus. Förtjäna respekten vi får och ha den transparensen som vi har där vi visar vart pengarna går och svara på alla frågor som våra medlemmar kan tänkas ha, även om de kan vara obekväma ibland. Sen hoppas vi att akademin kan leverera spelare, det hjälper ju också ekonomin.

Vad skulle det betyda för klubben att gå upp i Superettan ?
-Ja det skulle vara fantastiskt roligt! Det skulle vara kul för Ängelholms kommun om vi hade ett lag i superettan. Vi har ju varit där länge innan och vi hör hemma där. Men visst fasen hade det varit kul att trycka dit alla som har kritiserat. Det skulle vara väldigt kul för oss, det är egentligen en bragd om vi klarar kontraktet i division 1 om man ser till närmsta året. Det är målet och det har vi faktiskt inte tagit än, men skulle vi gå upp hade det blivit en annan jul än förra året om man säger så. Men sen har vi inte riktigt publiken heller. Vi hade 56 betalande personer på matchen innan Landskrona. Sköter vi klubben bra och kan lägga allt detta bakom oss och klara oss utan kommunen, vilket vi gör just nu, så är känslan att det kan gå vägen. Men kommer vi då upp i Superettan igen så kommer kraven från SvFF tillbaka med allt vad det innebär.Men det skulle vara kul att se hur alla reagerar på det. Det finns många som inte vill ha oss där uppe, så det hade varit extra kul.

– Martin Sánchez Grahn

Relaterade artiklar

Back to top button
Close