Nyheter

Personlige Persson: “Yotún var matchens gigant”

Simon Thern i all ära – Yotún var matchens gigant!
Jag vill starta upp den här krönikan med att sätta domaren i fokus! Vilken bra match av domarteamet, inget onödigt viftande med kort, pratar med spelarna i förstalägen, har koll på konsekvenserna för spelare och lag vid ev kort, väljer att desarmera situationerna istället för att eskalera dem! Det finns alltså fler team än Jonas Eriksson och Al-hakim som pallar trycket i allsvenskans toppmatcher! Härligt att se.

Extranotis/ Anders Andersson, numera CMore, tidigare krönikör hos oss på Skånesport.se, har koll. Han har pratat sig varm om detta domarteamet tidigare och nämnt Glenn Nyberg från Borlänge som en ”coming man”!
Och tack vare att domarteamet höll nivå blev detta en synnerligen trevlig toppmatch mellan två lag som båda ville vinna, och att inte Markkanen gör mål på någon av sina chanser är helt galet, i synnerhet inspelet från Thern och Blomberg, (den sistnämnde är från Lund och har stått i MFF-klacken under uppväxten) som landar på hans fötter söder om straffpunkten. Visst, Wiland gör en fotparad men det är för dåligt att inte göra mål på en sådan chans. Vilket Malmö FF naturligtvis är tacksamma för.

I Malmö FF tycker jag en spelare höjer sig över alla andra, Yoshimar Yotun! Han var överallt igår, och klassen på hans framspelningar till anfallarna höll igår hög Europaklass. Att anfallarna inte kan förvalta detta beror enbart på att både Cibicki och framför allt Berget är iskalla just nu och helt enkelt ur form. Framför allt Berget, det var längesedan jag såg honom göra en så blek insats, och en Berget i form missar aldrig inspelet från Cibicki som skär rakt igenom mellan backlinje och målvakt i AIK.

Simon i "rätt" tröja.
Simon i “rätt” tröja.

Den bolltrygghet och det lugn som Yoshi utstrålar ger honom så mycket tid att nästa steg är klart redan när han få bollen. Så jag håller Yotun som matchens lirare, en bit över Therns prestation i AIK, även om jag gillar hans spelstil, och just nu har Thern dessutom fel tröja på sig!
En annan spelare som är värd en extra stjärna är naturligtvis Carvalho. Inte bara för att han avgör, utan mer för hur han äntligen verkar förstå när han skall spela enkelt, och när han kan spela sig ur situationerna. Jag hoppas att det är en frukt av större förståelse, för då kan han bli den där stabile mittbacken. Och jag tycker det är oroande att man pratar om att han inte förstår språket? Har inte Malmö FF krav på sina spelare med kontrakt att lära sig svenska? Borde på något sätt ingå i avtalet mellan klubb och spelare.

Att Carvalho gör mål är ingen nyhet, det har han gjort förr. Och får man ordning på mittbacksbesättningen i Malmö, så använd Carvalho på topp som murbräcka sista kvarten. Jo, jag har varit på pucken tidigare, för Jeremejeff är som en kokt spagetti i närkamperna, och tillförde noll i gårdagens inhopp. Ok, han vann frisparken som ledde till Wolfs inlägg till målet.. men för övrigt… Nej. Där hade Carvalho gjort betydligt större kaos som target och upp/inspelspunkt med sin fysik.

Fotboll, Allsvenskan, AIK - Malmš FF

Notis 1/ Såg Wimans (SDS) intervju med Lewicki efter matchen. Där har ni en lirare med återfunnet självförtroende, och Lewicki gör en väldigt bra match som vikarierande mittback igår. Hans kommentar om att spela mittback värd att notera, En ganska enkel position att spela på, det är mycket svårare att spela på mittfältet!! Det finns nog dom som tycker annorlunda i laget..

Notis 2/ Stockholmsmedia vill blåsa upp Cibickis reaktion när han blir utbytt. Lägg ner, här är MP rätt på det med att det är frustrerande för en anfallare som har så bra chanser och missar. Killen är ung, full av frustration… Han lär sig!

Robert Persson

Relaterade artiklar

Back to top button
Close