Nyheter

Handbollsrenässans i Hässleholm

I drygt fyra år har handbollen i Hässleholm varit närmast obefintlig.
Tills nu.
Hässleholms HF har fått snurr på både ungdomsverksamheten och A-laget.
– Det är positivt för hela staden att det börjar spelas handboll igen, säger klubbens ordförande Henrik Nilsson.

Trots närheten till handbollsmetropoler som Kristianstad, Vinslöv och Höör så har handbollen i Hässleholm varit tämligen iskall de senaste åren. A-laget lades ner 2013 efter en anonym tillvaro i division tre – och det skulle bara bli värre.
– Vi har haft stark motvind och kraftig nedgång. Hässleholm är av tradition en fotbollsstad. Fotbollen tar kapacitet året runt.
– I fjor anmälde vi bara ett enda lag till seriespel. Det var ett lågvattenmärke som vi nu hämtat oss från. Inför säsongen 17/18 anmäler vi fem lag, säger Nilsson.

Handbollsskolan har burit frukt.
Handbollsskolan har burit frukt.

Att det blivit en sådan ökning av lag beror helt och hållet på en barn- och ungdomssatsning de senaste åren. Numera har klubben F08, P08, F09, Pojkar A och Herr A.
– Det finns bidrag att ansöka om som gjort det möjligt för oss att skicka ut ungdomar i skolorna och lära ut handboll där. Våra medlemmar har spelat handboll med ungdomarna på gymnastiktimmarna. Pengen vi fått har fått från Skånes Handbollsförbund har oavkortat gått till detta.
Vilket har gett resultat?
– Ja. Vi har gjort detta ett par år och det har resulterat i tre ungdomslag. Dessutom har klubben startat knattehandboll, på förskolenivå för 4-6:åringar.
– Vår målsättning är att fortsätta jobba med skolorna. Vi ska ansöka om nya bidrag och fortsätta så gott vi kan, säger Nilsson.
Som tillägger:
– Nu när vi fått till en sådan stark handbollsskola så gör det ringar på vattnet av sig själv. Jag hoppas att fler barn ska hitta oss för att deras kompisar tycker att det är roligt.

Att det mönstras ett A-lag på herrsidan är en effekt av att Bjärnum tvingades lägga ner sitt A-lag för ett år sedan, på grund av spelarbrist.
– Flera av grabbarna som inte haft någonstans att lira efter det har kommit till HHF. Ett fåtal har gått till andra klubbar under tiden.
– Även gamla Hässleholmsspelare som inte lirat på fem-tio år är med i laget. De har tränat under april-maj och nu vet vi att det fungerar.
Vem ska träna?
– Andreas “Loket” Eriksson blir ansvarig. Men jag måste även nämna Tobias Andersson – det är mycket tack vare honom som det här har blivit av.

Att det bildats ett A-lag är nyttigt även för den minimala återväxten. Spelarna i Pojkar A, födda 01, har d en anledning att stanna i klubben.
– HHF har ett samarbete med Vinslöv P02-lag. Om något år hoppas jag att vi kan fylla på i A-laget med våra egna juniorer.
Vart ska ni spela förresten?
– Tidigare höll vi till i Qpoolen, men där är det inte tillåter med klister numera. Därför kommer vi att dra igång i Läredahallen. Förhoppningsvis kan vi återgå till vår vanliga hall om något år.
Henrik Nilsson avslutar med en efterlysning.
– Finns det någon som är sugen på att spela division fyra-handboll till hösten är det bara att kontakta oss. Vi behöver säkert fler spelare.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close