HandbollHandbollsbloggenNyheter

Vad ska vi göra med damfinalen?

Den gångna SM-finalhelgen beslutades det, i samråd med klubbarna, att herrarna ska fortsätta ha sin enda SM-final.
Det kan jag verkligen förstå.
Dels för att jag gillar tanken på EN final. Det är en del av idrottens magi att vissa detaljer avgörs med ett skott, en räddning eller ett domslut. Det måste finnas utrymme för hjältar.
Dels för att den handbollsfest som nu uppstår en gång om året är något alldeles extra. Stämningen, hetsen, PR-maskinen.
Visst, en klubb som IFK Kristianstad förlorar några miljoner på det istället för att arrangera minst två hemmamatcher (om man skulle valt en serie på bästa av fem matcher). Men det här handlar inte om IFK Kristianstad. Det handlar om svensk handboll i stort.

Från damernas föreningar finns ett önskemål att bryta sig loss från finaldagen. Kanske redan 2019.
Det kan jag också förstå.
Damernas finaste match på hela året ska inte spelas 12.45 inför en halvtom arena.
Problemet?
Jag har svårt att bli helt övertygad om att något alternativ skulle vara bättre.
Efter varje år diskuteras det om finalupplägget ska bestå eller inte. Under varje final ångrar sig de flesta av skeptikerna.

Främst är det, vad jag kan utläsa i olika intervjuer, en finalserie på bäst av fem matcher som diskuteras för damerna.
Men det pratas också om att arrangera en egen damfinal, i en hall som passar ändamålet. Partille, Skövde, Helsingborg, Kristianstad, Ystad – det finns gott om alternativ.

Om herrarna och damerna skulle gå skilda vägar, det brukar ju bli så tillägger jag en gnutta cyniskt, skulle det ändå bli en matchdag med två matcher. En bronsmatch skulle nämligen klämmas in som “förmatch”.
Det duger inte med bara en match – och som en nödlösning uppfinns då en bronsmatch.

Bronsmatch och finalmatch på samma gång? Med Europacupplatser (inte för att de verkar speciellt åtråvärda, men ändå) i potten.
Det kan säkert fungera. Då blir kanske fler nöjda i längden.
Jag hade även kunnat tänka mig en bronsdag på lördagen och en finaldag på söndagen. Allt i samma arena och i samma handbollskonferensanda. Men har svårt att se att det skulle bli bättre.

Jag har bara en magkänsla, helt på intuition, att alla nuvarande alternativ egentligen är sämre än dagens upplägg. Möjligtvis marginellt bättre i utbyte mot ett risktagande.
Svensk Damhandboll har tagit flera steg framåt de senaste åren. Det vore synd om man tog ett steg tillbaka. Gör gärna någonting nytt – men stressa inte fram något bara för sakens skull.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close