HandbollIFK KristianstadNyheter

Handbollen på uppgång i Skurup – startar damlag

För drygt tre år sedan slutade damlaget i Skurups Handboll sist i division tre. Laget drog sig ur seriespelet och damsektionen har glidit under radarn.
Fram tills nu.
Klubben, som var nära Herrallsvenskan så sent som 2006, satsar på ungdomarna i en region där “alla” utom Ystads IF kämpar i motvind.

Det känns kanske inte som igår, men faktum är att Skurups Handboll en gång har tillhört eliten. Säsongen 1989-90 slog laget dåtida storheter som IFK Malmö, IFK Kristianstad, Kroppskultur och Västra Frölunda i division ett. Peter Matthijs och Robert Sandqvist var två av de största profilerna.
2006 firade Skurups Handboll 30 år. Seger i division två på våren och under hösten hade herrlaget den högsta placeringen i klubbens historia, tvåa i division ett och seriefinalmatch mot IFK Malmö. Ett tag var Skurup på väg till dåvarande Allsvenskan.

På sin hemsida publicerar Skurup Handboll krönikor som behandlar storhetstiden i början av 1980-talet – då det kokade på läktarna. Bland annat beskrivs hur kommunalrådet Per Sjödin under en match hoppade in på planen (!) för att snacka med domarna, men stoppades i sista stund…
Det går också att läsa om en match mot Hallby i januari 1982 då landslagsstjärnan Claes Ribendahl skulle stoppas. Det lyckades. Via 15 utvisningar och två matchstraff krigade sig Skurup till 26-26. “Det värsta jag varit med om” väste Ribendahl efter slaget.
Ännu värre skriverier var det när IFK Malmö besökte Skurup den 15 mars samma år. Resultatet blev 23-24 och förlusten blev för mycket för någon eller några i hallen. När domarparet Björn Ericsson och Jan Malmberg efter matchen kom ner i omklädningsrummet hittade de sina kläder i duschen med vattnet påskruvat.

Den 22 september 2006 slog Skurups Handboll självaste IFK Kristianstad på hemmaplan med 28-24. I IFK gjorde bland annat Johan Jepson två mål…
Men medan IFK Kristianstad gick och etablerade sig i världstoppen och Jepson med glöd och frenesi prickade in bollar i Champions League så tog Skurups resa en annan vända. Idag består herrlaget mest utav glada motionärer som mäktar med en träning i veckan, på sin höjd, och som nobbade division tre-spel för division fyra. Damlaget har vissa helt glömt.
Ändå puttrar det så smått i handbollsgrytan i Skurup. Den nya hallen håller kalasstandard och traditionen försvinner ju inte bara för att det gått något årtionde eller tre.
– Skurups Handboll gjorde samma fel som många andra föreningar för några år sedan: satsade alla resurser på herrlaget, ignorerade ungdomsverksamheten och fick ekonomisk slagsida, säger Stefan Mohlin, nyutsedd tränare för damlaget.

shb-green-heart

Stefan har 20 år bakom sig i klubben där hans barn spelar.
– Jag började som herrlagsspelare, men har varit ungdomsledare de senaste tio åren. Bland annat åt min dotter som är född 1998 – hon är en av dem som är drivande till projektet med ett eget damlag.
– Damlaget startades för att ett antal tjejer var sugna. De fick positiv respons och hade 30 personer på anmälningslistan ett tag. Jag hoppas verkligen att vi ska få ihop tillräckligt med folk för att kunna spela hela kommande säsong.

När damlaget lades ner för några år sedan spreds spelarna till klubbar runt omkring. Underifrån har det inte kommit tillräckligt med egna produkter för att återuppstå – tills nu.
– Oftast ser man på seniorlagen för att få ett kvitto på en förenings verksamhet. Så ser inte jag på det. För mig är det viktigare att vår förening bygger långsiktigt och skapar en fungerande ungdomsverksamhet. Idag har föreningen en stabil ekonomi och det mesta av allt fokus läggs på barnen.
-Framför allt tjejsidan har vi lyckats. Killarna i regionen väljer fotboll – eller datorer. F04 och F06 är bra igång och nu håller vi på att starta ett F08-lag.

Stefan Mohlin på tränarbänken.
Stefan Mohlin på tränarbänken. Foto: Anders Cøster.

Stefan Mohlin konstaterar att:
– Vi har börjat om helt och hållet.
I Skurup finns definitivt möjligheterna för handbollen att växa sig större.
– Vi har gott om halltider. Och en fin hall på den fronten har vi inga större problem. Däremot är det hård konkurrens bland lagsporterna i en liten by.
Känner du att handbollstraditionen finns kvar i Skurup?
– Jo, den finns kvar. Det stora problemet är att hitta ledare. När jag kom för 20 år sedan var det ett helt gäng föräldrar som umgicks vid sidan om. Under Skurups storhetstid fanns det mängder med många ungdomslag och sammanhållningen var fantastisk. Även om vi bara spelade i gamla division två.

Stefan menar att han kan en positiv utveckling
– Under fyra-fem års tid har vi jobbat med värderingar, inte resultaten i första hand. Det tilltalar kanske tjejer lite mer än killar? Jag har själv varit ledare i handbollsskolan de senaste fyra-fem åren och den går jättebra med ett 30-tal ungdomar födda 2008-2010.
Är det viktigt att ha två representationslag?
– Njae. Egentligen inte. Division fyra är ju ingen idrottslig förebild. Det som är viktigt är att ungdomarna ändå kan ha ett mål och vet om att det finns ett lag att spela i när de blir större.

Från Skånes Handbollsförbunds sida talas det bland annat om satelitföreningar – där en klubb ska hjälpa andra föreningar att växa.
– Det är en bra idé – i Kristianstad samarbetar IFK med massa olika föreningar. På Österlen är det tvärt om. Här är det bara en förening som växer -Ystads IF. Tomelilla, Pandora, Björnen och vi har det kämpigt.
– De som har barn som vill bli något går till Ystads IF. Alla mellan Skurup/Ystad åker till Ystad. Även mina söner “tvingas” spela där eftersom vi inte får ihop lag i Skurup. För mina grabbar finns inga alternativ. Kanske ska man titta på hur man gör i Kristianstad där IFK Kristianstad tackar nej till spelare från andra klubbar. Så ser det inte ut i resten av Skåne.
– Hur som helst är det glädjande att damverksamheten fått ett schvung. Jag tror att det kan göra hela klubben gott på lång sikt, avslutar Stefan Mohlin.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close