FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Effektivare MFF behövs i Europa

Seger i sista matchen före serieuppehållet mot en faktiskt ganska svår motståndare.

Serieledning och 2,25 i poängsnitt.

Ska man gnälla då?

Nja, lite.

Eller en hel del.

För det är ju det där med effektiviteten. MFF borde dödat den här matchen före pausen när laget var överlägset och radade upp målchanserna. Det borde stått 3-0. Kunde stått 4-0. Och eftersom det just när det gäller matcher paradoxalt nog är livsfarligt att inte döda bjöds J Södra in till en kvittering. En fullständigt onödig sådan givetvis.

Då var det starkt av MFF att lyfta sig ur en svacka som var djup som Marianergraven och få in ett mål till. Sådant gör bara ett bra lag.

Men ett lag som ska klara att hävda sig i Europa i höst måste bli effektivare. Redan i kval och play off kommer MFF att få betydligt svårare att skaffa chanser. Kanske bara en tredjedel av de man spelade till sig idag. Då gäller det att sätta dit betydligt fler.

Märkligast är kanske att MFF för ett par månader sedan var betydligt effektivare än nu. Då var chanserna färre, men laget vann ändå. Nu skapar man betydligt mer, men för ett lag med 2,25 i poängsnitt efter tolv spelade omgångar har MFF vunnit alldeles för få klara segrar. Och då menar jag siffermässigt klara.

2-0 mot GIF Sundsvall och 3-0 mot Halmstads BK kom redan i april under de tre första omgångarna, när känslan var att MFF skapade mindre. Efter det har Malmö FF vunnit alla sina sex segrar med uddamålet. Oftast efter den 80:e minuten dessutom.

MFF är bra på att vinna.

MFF är bra på att dominera matcherna.

Men än så länge är MFF inte bra på att utnyttja det fullt ut, eller ens i närheten.

När laget blir det också kommer man inte bara att hålla i serieledningen utan även få de där enkla vinsterna där man kan vila lite, byta ut ett par nyckelspelare och samla kraft och styrka till matcherna där det behövs bättre.

Att man redan roterat och ändå skaffat en serieledning över sommaruppehållet kommer dock att bli väldigt mycket värt när de täta matchperioderna kommer tätare.

Mot Jönköping Södra var Markus Rosenberg fullständigt lysande och klart bäst i Malmö FF. Det tycker jag är viktigt att påpeka även om det inte blev några mål av honom. J Södras man man-spel passade Mackan perfekt, då får han bättre utdelning på sina överlägsna kvaliteter. Spelmässigt har han varit stark hela våren och det här var ett snäpp till. Om han fortsätter så här säsongen ut – och varför skulle han inte göra det? – känns det närmast löjligt att han hotar att sluta. Naturligtvis är det hans beslut. Men MFF och Allsvenskan skulle tappa sin största profil och bäste spelare. För det är han fortfarande.

Ett par spelare till går att plocka fram:

Anders Christiansen och Oscar Lewicki! AC varvar upp och gör mål. Centrala mittfältare som gör det har MFF saknat i många år. Oscar fick spela på sin rätta position.

Erdal Rakip. Målet han gjorde var inte bara avgörande, det var även resultatet av en väldigt fin individuell prestation och den pågick länge, från kraften att ta sig fram till avslutet till elegansen i det. Dessutom avstod han från att lägga sig och söka straffen. Egentligen hade han bara behövt ge upp och kassera in straffen, men valde att stå upp och gå för det. Bra jobbat.

Just där går det att gnälla lite grann på den klart godkände domaren Patrik Eriksson från Gävle. Varför blev Jönköpingsspelaren inte varnad? Kortet kan ju inte bara försvinna för att Erdal Rakip stod upp och gjorde mål.

Pontus Jansson stod i MFF-klacken dagen före landslagssamlingen. Ingen är överraskad och det är omöjligt att inte älska en sådan spelare.

ole1

Relaterade artiklar

Back to top button
Close