HandbollHandbollsbloggenNyheter

Så ser H65:s möjligheter i Champions Legue ut

H65 Höör ska alltså spela Champions League.
Men i vilket skede laget går in i turneringen är fortfarande oklart.

Den gångna säsongen kunde Sävehof gå direkt in i gruppspelet i CL – mycket tack vare att Sverige har tillräckligt med rankingpoäng, något som möjliggjorts genom bland annat H65:s framgångar i Europacupen.
Till detta gruppspel kan lag tvingas kvala (redan i september).
Senast var det tolv lag som gjorde upp i tre grupper. Fyra lag i varje grupp. Under två dagar avgjordes allt i ett slags “final four-moment” på en ort. Ett lag från varje grupp gick vidare till gruppspelet. Tröstpriserna är vidare spel i EHF-cupen.

Sävehof slapp gå den vägen. H65 Höör ska vara glada om de slipper.
Istället fick de sex matcher i gruppspelet (fyra lag). De förlorade två matcher mot Team Esbjerg, vann sensationellt borta mot Larvik och knep även en seger hemma mot gruppsegraren Krim.
Sävehof slutade sist i sin grupp. Alla utom jumbon (12 av 16 lag) gick vidare till den attraktiva mellanrundan där det spelades tio matcher per lag. De fyra bästa i varje sexlagsgrupp gick vidare till kvartsfinaler. Segrarna i kvartsfinalerna gick till “Final Four” där Györi till slut slog Vardar efter förlängning. Och i Final Four – DÄR finns det pengar att hämta i form av TV-rättigheter. Konceptet har blivit en succé – inte minst på herrsidan som ju avgjordes nu i helgen.

OM H65 går direkt till ett gruppspel väntar alltså utmaningen att undvika jumboplatsen. IFK Kristianstad är i en liknande situation. De har stor chans att gå direkt till gruppspelet igen, men behöver sluta sämst sexa i sin åttalagsgrupp – något man misslyckats med två år i följd.
Tvingas H65 gå via kval kan Champions League-äventyret ta slut väldigt hastigt.
Besked kring det kommer inom någon vecka. Den 30 juni sker lottningen.

Om det finns pengar för H65 Höör att hämta?
Det beror på hur det blir med TV-rättigheterna. Det avgör allt. Förbunden, det Svenska och det Europeiska, bidrar inte med mycket i sig. Det finns ändå förhoppningar om att inte gå back på äventyret.

För övrigt har jag svårt att köpa att det skulle vara “tidernas största skräll” att H65 knep Sävehof i en final och jämförs med Miracle on ice, Leicester och Vitryssland mot Sverige.
Har man följt svensk damhandboll under våren kan man omöjligen bli chockad. Om man inte blandar ihop sportslig kapacitet med historia och statistik.

***

Ju mer jag funderar på det så ter det sig uppenbart att IK Sävehof tagit ett väääldigt stort steg tillbaka inom svensk damhandboll.
Loui Sand, Jamina Roberts, Johanna Bundsen är landslagsspelare som flyttar utomlands. Elin Enhörning slutar, Rikke Jensen byter till Heid. Och så vidare.

Nu ska laget spela 22 matcher i SHE. That’s it. Och de kommer vara extremt jagade ändå.
Sävehof anser sig inte ha råd att spela i EHF-cupen. Efter att ha varit dominerande i damhandboll under ett drygt decennium har man “inte råd” att spela annat än Champions League.
Snacka om att inte ha en plan B.
Snacka om att minska sin attraktionskraft, internt och externt.
Snacka om punka för Sveriges största handbollsklubb. Vad har egentligen Sävehofs lagbygge kostat om man efter en evighet på tronen inte har råd att spela EHF-cupen ett år?
Från hundra till noll på 20 minuter mot H65 Höör.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close