HandbollNyheter

KHK & Caroline Månsson trivs i sanden

Kristianstad HK börjar bli något av Beachhandbollsspecialister.
Den andra segern i Åhus Beachhandboll i fjor följdes upp med SM-guld i Helsingborg i juni.
– Den är en stenhård sport – och på fullt allvar, säger Caroline Månsson.

Sommaren må innebära semester för många elithandbollsspelare – men också sommarturneringar som får allt högre status.
Åhus Beach har varit ett slags inofficiellt SM – men det finns en riktig sådan turnering och i juni avgjordes SM i beachhandboll i Helsingborg. Överst på pallen, efter att ha besegrat H43 Lund, stod Kristianstad HK. Och det är inte första gången de firar med sand mellan tårna.
Sommaren 2016 (och 2013) vann de finalen i Åhus Beach mot H65 Höör – och ska man vara krass är det en turnering med högre kvalitet (och helt andra regler).

Caroline Månsson var den som lyfte bucklan på Fria Bad i Helsingborg (bilden).
Varför är KHK så bra på sanden?
– Flera har växt upp med det – det är grunden till lagbygget. Åhus Beach har jag dessutom vunnit två gånger.
Beskriv den största skillnaden mellan handbollen i Åhus och den officiella beachhandbollen?
– Skillnaden är jättestor – som natt och dag. I Åhus är det inte “riktiga” regler. I SM måste man snurra (360 grader i luften) innan skott – eller göra mål via en japan, då får man två poäng. Lagen får ett poäng för vanliga mål, men det är inget att rekommendera.
Vad är roligast då?
– Det är så stor skillnad på sporterna…. Men handbollen i Åhus är en speciell grej, det är det jag kört med mest.

Caroline Månsson, flink vänstersexa i KHK, har haft en spännande vinter/vår av olika anledningar. Dels spelade hon klubbens första SM-slutspel (åkte ut mot LUGI i kvartsfinalen), dels blev hon uttagen till både Ligalandslaget (“B-landslaget”) samt Beachhandbollslandslaget som ska spela EM i Kroatien den 20-25 juni. Den sistnämnda turneringen kommer även lagkamraterna Mikaela Johansson (flyttar till Tyskland i sommar) och Linnéa Törnkvist att spela.

161229 Kristianstads Caroline MŒnsson under handbollsmatchen i SHE mellan Lugi och Kristianstad den 29 december 2016 i Lund. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRN / kod PA /91558
Caroline Månsson.

– Med beachhandbollslandslaget var vi på träningsläger förra helgen, men några officiella matcher jag jag inte spelat med dem ännu.
EM Kroatien – är det semester eller helt seriöst?
– Seriöst, helt klart. Det kommer bli hårt. Beachhandboll är en riktigt tuff sport – det är jobbigt att trampa sand. Det gäller att hoppa mycket och med snurra ett helt varv i luften. Man tränar alla småmuskler. EM ska bli en häftig upplevelse.

Vad tycker du annars om den här säsongen i stort? En del skulle nu säga att du tagit stort steg framåt?
– Jag håller inte riktigt med. Jag har inte fått så mycket att jobba med. Men visst, andra verkar tycka det, säger Månsson som är något så ovanligt som en kantråtta i anfall och trea i försvaret.
Du blev ändå uttagen till Ligalandslaget…?
– Ja, och det var jättekul att få vara med där.
Har det gjort att du ser på din egen handbollssatsning lite annorlunda?
– Absolut. Alla på den där samlingen kände varandra från något sammanhang – jag kände ingen eftersom jag aldrig varit i de svängarna. Helt klart blev det en bekräftelse som fungerar som motivation.

Kristianstad HK har nyligen fått in Ulf Schefvert som tränare. Tränarposten i KHK har ju varit ett friskt diskussionsämne senaste säsongen efter Stefan Walls mystiska avhopp och Lennarth Ebbinges tillfälliga comeback.
– Schefvert är stenhård, men ändå superhärlig. Han är precis vad detta laget behövde. Någon som styr upp allt och verkligen tror på oss.
Hur ser det ut annars i laget inför hösten?
– Vi kommer att behöva förstärkningar, men allt är fortfarande i uppbyggnadsfasen och vi spelare hålls utanför det som klubbledningen beslutar i ämnet. Därför är det för tidigt att prata om målsättningar. Först och främst ser jag fram emot EM i Kroatien, avslutar Månsson – vars KHK ska försvara sin titel i Åhus Beach den 21-22 juli.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close