skanesport_desktop-panorama-1

FotbollLandskrona BoISNyheter

Björn Ågren tar plats i BoIS tränarstab

Jonas Thern och Håkan Svensson ut.
Björn Ågren in.
När Landskrona BoIS tränare skulle välja ut sin nya assisterande tränare dök ett oväntat namn upp.

Sportsligt sett har Landskrona BoIS gått som tåget.
Serieledning och obesegrade efter åtta omgångar. Harmonin i gruppen nämns i så gott som varje spelarintervju – vilket har varit en välkommen faktor efter vinterns turbulens med spelare och tränare som tvingades lämna.
På tränarsidan var det meningen att Agim Sopi till sin hjälp skulle ha de forna elitspelarna Jonas Thern och Håkan Svensson. De båda senare hoppade dock av sina uppdrag efterhand och en ny assisterande tränare efterlystes.

Agim Sopi fick helt fria händer – och valet föll på Björn Ågren. En träslödjslärare från Malmö som är välkänd i fotbollskretsarna däromkring.
– Jag startade min aktiva karriär i Olofström – en klubb som jag var med om att spela upp i division två. Sedan har jag haft uppdrag i Jämshög och för Blekinge fotbollsförbund som talangutvecklare för ungdomar 14-16 år, berättar han.
– 2006 flyttade jag till Malmö och här nere har jag varit engagerad i Flagg, Balkan, Rosengård och IFK Malmö. Senaste uppdraget var i Rosengård 2016. I år har jag inte haft något med fotbollen att göra alls utan avvaktat om det skulle dyka upp något intressant.

Den här säsongen såg ut att rinna ut i sanden.
Tills Agim Sopis nummer dök upp på displayen.
– Det kom som en blixt från en klar himmel.
– Agim undrade om vi kunde ses på eftermiddagen. Jag kände till situationen i BoIS, men hade inte koll på att Håkan också hade försvunnit. Jag hade inte i tankarna att han tänkt sig ett sådant hör samarbete utan trodde det mest att det skulle handla om spelare han ville veta någonting om.

Beskriv er rollfördelning i BoIS?
– Agim är head coach och jag är ett bollplank i allt, från matchsekvenser och spelaruttagningar.
– Jag och Agim har ingen historia tillsammans alls. Vi har bara mötts någon gång till och från och har en del gemensamma bekanta i Rosengård.

Handlar det om ett korttidskontrakt för din del?
– Ja, det löper säsongen ut. Efter det ska vi utvärdera hur det fungerar. Det viktiga är att vi trivs ihop och tänker likadant. Båda har samma fotbollsfilosofi. Vi vill ha mycket bollinnehav med hög press på motståndaren. Mycket fart och teknik. Jag hade aldrig kunnat vara assisterande tränare till någon som inte vill spela ”riktig” fotboll.
– Sedan är jag 4-3-3 och Agim mer 4-2-3-1, men det där är en lek med siffror.

Dina första  intryck?
– Fantastiskt bra. Först och främst är det härliga killar att jobba med, men även allt runt omkring. Det märks att klubben har en proffsig organisation. Än så länge är det bara positivt, jag hoppas att jag har samma uttalande om en månad….

Slöjdlärare är du alltså? Jag förmodar en träslöjdslärare – och inte en syfröken?
– Så är det, just nu arbetar jag på Pilbäcksskolan i Tygelsjö, i höst blir det på en skola i Lomma. Men jag skulle nog fixa syfrökenjobbet också ska du veta!
Jaså!? Vad gick du för utbildning?
– Äsch, det handlar om att man hade en bra mor under uppväxten.

Sopi motiverar sitt val:
– Jag känner till Björns rykte inom Malmöfotbollen och när han nu var ledig tog jag chansen att fråga honom. Jag har förstås hört mig för bland hans tidigare klubbar och enbart fått lovord. Detta ska bli spännande och roligt och jag är övertygad om att Björn kommer att smälta in i gänget.
– Samtidigt är jag mycket tacksam gentemot styrelsen att jag fick förtroendet att själv rekrytera assisterande tränare.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close