Nyheter

H65 plockar in IFK Kristianstads fystränare

De regerande svenska mästarinnorna, H65 Höör, påbörjade i veckan arbetet med fysträning inför kommande säsong.
Ett nytt ansikte i tränarstaben är Jonas Carlström – fystränare i IFK Kristianstad.

Gymägare och fystränare i Sveriges två bästa handbollsklubbar.
Det hade det kunnat stå på Jonas Carlströms visitkort om han tryckt upp några nya. Under våren har det nämligen blicit klart att Carlström ska arbete med Höör-laget för att vässa till de fysiska förutsättningarna.
Arbetet påbörjades i veckan i Kristianstad med tester och genomgång av upplägg.
– Det kommer att bli tufft, men jag tror säkert att samtliga i laget kommer att bli effektivare i sin träning av det här. Nu kommer jag att gå in i gymmet och veta exakt vilka övningar det är jag ska göra varje gång, säger vänstersexan Emma Rask.

160412 Hššrs Emma Rask under Kvartsfinal 4 i Elitserien mellan Hššr H65 och Lugi den 12 april 2016 i Hššr. Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRN / COP 115
Emma Rask.

Jonas Carlström har varit en del av IFK Kristianstad under flera säsonger och han kommer att fortsätta. En dag i veckan kommer han att basa för ett fyspass i Höör – en gång var sjätte vecka åker laget till Kristianstad för att göra löpande tester.
– Ska vi etablera oss som ett topplag ska vi ha en riktig fystränare. Jonas är otroligt dedikerad, säger huvudtränare Ola Månsson.

Blir det stor skillnad nu jämfört med tidigare?
– Ja, det tror jag. Däremot kommer det att ta tid innan vi får se effekten av det. Det är stor skillnad på elittränare på fysbiten och min fysträning som håller division 2-nivå. Spelarna kommer bland annat att få individuella träningsscheman, säger Månsson och poängterar samtidigt:
– Målet är inte att träna mer – utan att ha mer kvalitet på det vi gör.
Inom herrhandbollen är det väl vanligare med renodlade fystränare?
– Jo, men det hänger ihop med ekonomin. Jag hade gärna haft fyra schemalagda dagar i veckan som man har i Kristanstad, men vår verklighet i damhandbollen ser annorlunda ut. Sävehof har utvecklat den biten bra och även Skuru till viss del. Nu vill vi i H65 ta nästa steg, säger Månsson.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close