Nyheter

Stark säsongsinledning av Maja

Österlens stora påläggskalv i golfvärlden, Maja Stark, har fått en bra start på 2017.
Målet är att bli en av Europas 12 bästa juniorgolfare och senare i sommar spela Junior Solheim Cup i USA.
– Målsättningen är att kunna leva på golfen en dag, säger Maja. 

Abbekåsfostrade Maja Stark, 17, ter sig allt mer som ett golfarnamn för de stora scénerna. Nu under sina kanske starkaste utvecklingsår är hon på väg att etablera sig i U-landslaget och spelar i de mest prestigefulla juniortävlingarna.
Senast kommer hon fån en delad åttondeplats (54 deltagare) i German Girls Open. Innan dess tog hon sitt åttonde seger – på hemmaplan på Abbekås GK – i Skandia Tour Elite. Under 2017 har det dessutom blivit topp tio-placeringar i Portugal, Frankrike, Skottland och som sagt i Tyskland.

Junior Solheim Cup är den största tävlingen och Maja Stark är en av fem svenskor i juniorlandslaget som gör upp om att kvala dit. 15-16 augusti på Des Moines Golf & Country Club i Iowa gör USA:a tolv bästa golfjuniorer upp med Europas tolv bästa. Nästa kvaltävling är Ladies British Open Amateur Championship den 13-17 juni – i Wales. Till midsommar ska hon sedan spela Annika Invitational Europe på Halmstad GK.
– Just när är jag på 14:e plats. De sex främst rankade är garanterade en plats i Solheim-laget. Övriga sex är de som väljs ut av coachen – oftast är det de sex närmaste på rankingen, säger Maja.

Flicklandslaget spelar totalt nio kvaltävlingar till årets PING Junior Solheim Cup. Det finns sex platser att spela om där kvalificering sker genom att poäng delas ut vid Europas nio största tävlingar. Svenska ANNIKA Invitational Europe är näst sist – EM i Finland avgör allt. Detta gör att startfältet på Halmstad Golfklubb i midsommarveckan kommer att bestå av Europas bästa flickspelare.
– Jag borde vara nöjd med hur det gått hittills i år, men är det inte. Jag har ju som målsättning att få spela PGA långsiktigt och i år att spela Junior Solheim Cup. Jag har slutat topp tio i fyra av de fem turneringarna, men det är ändå inte tillräckligt. Jag skulle behöva en topp tre-placering och skulle man rentav vinna en av de tre tävlingarna som återstår så är det nog klart… Just nu har jag 37 poäng, de som leder har 170. När man vinner får man 70 poäng.

Vad betyder att vara med i U-landslaget?
– Man får mycket gratis jämfört med att bara spela med sin hemmaklubb. Speciellt får jag möjlighet att åka mer utomlands.
Många förknippar annars golf som en väldigt individuell sport?
– Jo, men vi är verkligen ett lag. Vi har sparrat varandra så väldigt mycket och det har verkligen gått jättebra för laget under året. Om någon vinner en tävling vet man att man själv kan göra det eftersom alla slår alla på träningen.
Dina styrkor som golfspelare?
– Jag är allround. Och så är jag rätt stabil i mina utspel.

Maja Stark hymlar inte med att hon har höga målsättningar med golfen.
– När jag började riksidrottsgymnasiet i Helsingborg (Filbornaskolan) för två år sedan tog det fart på riktigt. Då fick jag tillgång till viktiga saker och gavs verktygen för att steppa upp mitt spel. Jag snittar 24 timmar i veckan med golfträning.
Hur långt från en professionell karriär är du?
– Jag är 1,5 slag från på snittscoren. Min målsättning är att leva på golfen.
– Det är klart att jag vill spela på så hög nivå som möjligt och vinna Majors och Solheim Cup och sådär, men jag vet också att det jag har mycket hårt arbete framför mig.

Maja Starks facit:
8 segrar på 57 tävlingar. För att vinna dessa 8 tävlingar har det krävts en snittscore om 75,22 slag, eller totalt 55 mot par. I snitt per vunnen tävling gick Maja Stark 6,88 i förhållande mot par.
– 3 andraplatser.
Härutöver har det också blivit:
– 2 tredjeplatser.
– 26 övriga topp-10-placeringar
– 9 placeringar inom 11-20
– 8 övriga placeringar på rätt sida kvalgränsen
– 1 missat kval
Med 56 klarade kval på 57 starter är kvalprocenten sålunda 98.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close