skanesport_desktop-panorama-1

HandbollHandbollsbloggenNyheter

Provocerande liv med dubbla stolar

Det är viktig med transparens säger varje modern företagsledare utan att egentligen mena det.
Så här kommer någonting liknande. Fast jag menar det.

Ofta får jag kritik för att jag inte kan skriva. För att jag är nonchalant, elak, hänsynslös, okunnig och så vidare. Många gånger stämmer det nog (jag är definitivt ingen handbollsexpert) – men det kan man borsta av sig rätt snabbt. I podden ”Stopptid” kom däremot relevant och intressant kritik, som är värd att ta upp.

Jag ska villigt erkänna att jag inte lyssnat på varje avsnitt av ”Stopptid”. Robin Nilsson på Kristianstadsbladet och Johan Flinck på Aftonbladet avhandlar olika ämnen i handbollens värld – företrädesvis IFK Kristianstad.
Lite sömnigt kanske och på gränsen till gubbgnälligt ibland. Två journalister med svällande kunskapsbanker som sitter och rabblar hardcore handboll kan ju vara spännande och underhållande, men det brukar bli rätt torrt (för min smak).

I senaste avsnittet är Skånesport nämnt. Främst undertecknad. Det var Jan Peter på Kvällsprillan som tipsade om det. Så jag lyssnade först idag.

Bland annat togs det upp att jag sitter på dubbla, rentav trippla, stolar. Att det skulle vara ett problem.
Det har de naturligtvis en relevant poäng i. ”Där kom den till slut” var min första tanke.

Eftersom jag under 2016/17-säsongen (och en del även innan) jobbat direkt med H65.

H65 Höör är en förening som jag arbetat ideellt för och har fått en slags kommunikatörsroll (som går ut på att serva annan media pressmeddelanden och bilder – en gren föreningen nog blivit bäst i landet på i damsammanhang) i. Det är väl på gränsen om man samtidigt jobbar för annan sportmedia. Å andra sidan har jag sluppit att välja bort någonting, eftersom arbetsgivaren ansett att fördelarna vägt tyngst. Jag får ton med kunskap – och vid enstaka tillfällen ”scoop” – inte sällan om andra föreningar.

Under SM-finalen hade jag för övrigt två ackrediteringsbrickor. En som H65-kommunikatör för dammatchen. En som Skånesportreporter under herrfinalen.
Ett problem? Skulle kunna vara. Jag har inte brytt mig. Det har varit för roligt och lärorikt för det.

I mina ögon är det ingen katastrof att sitta på dubbla stolar i handbollens värld. Vare sig man är tränare/förbundskapten, tränare/kommentator eller redaktör/kommunikatör. Jag ser (naivt nog) mest fördelar för alla parter. Sedan är det ju upp till var och en och vara skitnödig i ämnet. Jag har varken råd eller intresse av att vara skitnödig.

H65 Höör är samtidigt en kund till min arbetsgivare Skånesport. Klubben betalar oss för att bevaka exempelvis Europacupmatcher – eller göra reportage om ungdomsföreningen eller sända matcher live… Föreningsmagasin heter det – och andra kunder som hakat på det är elitföreningar som HK Malmö, LB07, Trelleborgs FF och IK Pantern. Idén kommer faktiskt ursprungligen från föreningslivet.

Det har gjort det möjligt för föreningen att få media efter sina (och sina sponsorers) önskemål – eftersom traditionell media till stora delar inte skriver om annat än matchresultat.
Konceptet är en kusin till många tidningars sponsorsamarbeten med föreningarna de hårdbevakar. Det är inte ovanligt att tidningar gör det möjligt att bevaka utlandshappenings via enskilda sponsorer. Vår affärsidé bygger på att föreningarna själva ska sälja in det – och sedan i samråd med vår redaktion kan påverka innehållet. Det tror jag att poddarna inte riktigt förstått (eller accepterat).
Skånesport är lite som en reklambyrå.
Skillnaden är att vi står för det. Och kommer att utvecklas mer åt det hållet eftersom det uppenbarligen finns en marknad för det.

Jag ser inte andra dagstidningar som konkurrenter. Skånesport är inte här för att leka nyhetstidning. Vi är ett komplement i en bransch som är på väg att självdö för att det inte finns någon fungerande affärsidé längre. Jag och mina kollegor övergav den branschen för att göra någonting nytt.

Ett problem med dubbla stolar?
Skulle definitivt kunna vara det. De har ju helt rätt i det, poddarna.
De enda som grymtat är visserligen H65-spelare och tränare när jag inte skrivit snällt om dem. Tills nu åtminstone.

Hade Skånesport varit ett traditionellt media med nyhetstänk och granskande ambitioner så hade det knappast gått att kombinera. Den ende person jag egentligen tagit upp det själv med (i omgångar) är LUGI-tränaren Dragan Brljevic och andra personer i den föreningen. H65:s ärkerival. Problem? Aldrig.

***

Hur som helst. Nästa detalj har jag mer förståelse för.
Det togs i podden nämligen även upp att jag i sommar kommer att jobba som presschef (ej oavlönat) åt Åhus Beach.
DET kan jag förstå sticker i ögonen lite. En galning till ”konkurrent” på Bladets hemmaplan? Vafalls!?
Ärligt talat blev jag också rätt förvånad när Mats G Jönsson ringde och frågade om det var ett intressant jobb för mig. ”Är du säker på det här”, frågade jag Mats. Men visst. Jag har semester i juli och min arbetsgivare sa ”go nuts”. Och ärligt talat är det för att jag har hyfsad insikt i hur media och föreningar fungerar på insidan som jag passar in i Åhus.

Det första jag ska göra är att riva Ruttes och Flinckens ackrediteringar.
OBS – Ironi.

Mitt jobb där är att det stärka Åhus Beach varumärke och få mediabevakningen att öka nationellt. Inte publicera scoop för egen räkning. De får jag ju ändå hos H65…

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close