FotbollNyheter

Är Torns IF på väg mot division 1?

Många lag har sagt att de satsar på att vinna division 2. Ännu fler har tippats i toppen Men få har nämnt Torns IF. Elva omgångar in på serien är det dock Stångbylaget som ligger i topp i serien.

Där vill man ligga kvar Tränaren Richard “Kalle” Ringhov tycker heller inte att det är så överraskande som många andra.

– Vi blir fortfarande underskattade och får höra en del konstigt om vårt sätt att spela. Jag tror på att anpassa sig till materialet man har och vi har förutsättningarna för ett bra omställningsspel. Efter matchen mot Österlen FF sa till exempel deras tränare att vi var ett dåligt fotbollslag. Vi slog dem med 4-1. Vad säger det egentligen? Jag tycker att det är rätt bra.

Man kan dessutom hävda att det som händer nu har växt fram under lång tid.

Richard Ringhov är inne på sitt åttonde år i Torns IF och har byggt sakta, men säkert. Förra året kom laget trea trots en usel start.

– Jag tror mycket på psykologi och självförtroende som förklaring till resultat. Förra året låg vi på nedflyttningsplats efter sex omgångar och var nere i källaren i humöret. Från omgång nio och framåt tog vi en poäng mer än Karlskrona som vann serien.

Torns IF har även siktat in sig på att värva vad Ringhov kallar karaktärsspelare.

– Spelarna i truppen ska ställa krav på varandra. I år fick vi till exempel in tre spelare från BK Olympic, Philip Mårtensson, Mohammed Dhaini och Andreas Åkerlund, som passar väl in på den beskrivningen, säger “Kalle” Ringhov.

Dhaini har också tillfört ett säkert passningsspel på mitten som gjort att Torns IF ibland kan vila med bollen.

– Man tappar bollen snabbt i de flesta omställningarna och orkar inte spela så i 90 minuter.

Ett par andra nyckelspelare våren 2017 har varit Niklas Nilsson och Patrik Östlund. Nilsson blev omskolad till mittback och Östlund har gjort tio mål. Därmed toppar han skytteligan tillsammans med Hässleholms IF:s Joel Wedenell.

– Patrik har gjort hälften av våra mål och när vi behövde en mittback blev det en enorm succé när vi satsade på Niklas. Det är den största positiva överraskningen under mina 22 år som tränare. Han har kommit tillbaka från två korsbandsskador och att han kunde spela så bra som mittback när vi inte riktigt visste vem som skulle göra det var nästan en chock. Nu är Niklas Nilsson och Ludvig Bergman ett alldeles strålande mittbackspar.

Torns IF inledde illa även i årets serie, med en 3-4-förlust mot IFK Malmö.

_ Vi spelade ett konstgrässpel på gräs efter försäsongen och var usla. Efter det blev resultaten bättre, men inte spelet på ett par omgångar. Allt vände mot Prespa Birlik och sedan har vi fortsatt att vinna mot topplag tre matcher i rad.

Först 1-0 mot seriefavoriten Prespa Birlik. Sedan 4-1 mot Österlen FF, 5-1 mot Hässleholms IF och på lördagen 2-0 mot Lindsdals IF.

Före sommaruppehållet ska Torns IF spela fyra matcher till. Tre i serien och en i DM. Två av dem mot arga lokalrivalen Lunds BK.

Innan serien vänder ska Torns IF möta Vmmerby IF och Nybro IF och sedan startar man hösten redan under sommaren genom att den 27 juni möta LBK hemma på Tornvallen. På onsdag laddar man upp med att möta LBK på Klostergården inne i Lund i DM. Eftersom det handlar om en åttondelsfinal är den matchen även en biljett in till deltagande i Svenska cupen.

– Det är viktigt för föreningen och ett av våra mål att vara med i cupen. Därför är DM-matchen viktig för oss. Spelarna börjar bli slitna och vi måste väga noggrant vilka som kan behöva vila, men det är full satsning som gäller, konstaterar Richard Ringhov.

I seriematchen är det tunga poäng och massor med prestige på spel. Förra året lockade matchen 900 åskådare till Tornvallen. Nu hoppas Torns IF på ännu fler.

– Båda lagen lär ju vara med  toppen.

De fem senaste matcherna mellan Lunds BK och Torns IF har för övrigt samtliga slutat oavgjort!

– Egentligen inte klokt!

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close