Malmö FFNyheter

Friidrotten behöver inte ersättas när Stadion rivs

MAI-galan ställs in.

Därmed kom det slutgiltiga beviset på att behovet av en friidrottsanläggning med stor läktarkapacitet på Stadionområdet inte längre finns.

Att använda det som argument för att riva Malmö stadion är dock onödigt eftersom det beslutet redan är taget. Stadion SKA rivas. Frågan är bara när och vad som ska komma istället?

Svaret på den frågan finns – än så länge, förutsättningarna kan förändras – i fritidsförvaltningens tjänsteskrivelse “Fördjupad funktionsbeskrivning av Stadionområdet” från slutet av mars 2017.

Den första förändringen är redan igång i och med anläggningen av den nya stora hybridgräsytan som ska ersätta plan 5 och 6. I projektet ingår planvärme, elljus och att hägna in den nya ytan. MFF kommer att hyra anläggningen av Malmö stad och disponera den helt och hållet för egen del. Allt blir klart i höst.

 

Efter detta händer följande:

Etapp 1. klart 2020:

Malmö Idrottsgrundskola som nu finns i Atleticum får nya lokaler och blir betydligt större. Dessutom byggs en ny sporthall med en publikkapacitet på cirka 1 500.

Skolan byggs på parkeringen bredvid idrottsmuseet och sporthallen på parkeringen bredvid Idrottsskadecentrumet Kulan.

Skolan får 550 elever, vilket är cirka 300 fler än den nuvarande kapaciteten. Det pratas mycket om MFF:s akademier runt om i Skåne, men sedan idrottsgrundskolan startade har i stort sett alla MFF.s egenfostrade talanger gått i just de klasserna på Stadion. Som talangbyggarskola har den varit ovärderlig och att den utökas och får bättre lokaler kommer att få stor betydelse. I skolan går även väldigt många talanger i andra idrotter än fotboll. Att fler engageras i den dagliga verksamheten på Stadionområdet är dessutom positivt för alla som har sin verksamhet där.

Sporthallen kommer givetvis att användas både för skolan och föreningarna. Under en lång tid har det funnits ett stort behov av en hall med en publikkapacitet på cirka 1 500. Baltiska hallen är oftast för stor och de övriga hallarna i stan för små (600-700 eller lägre). Basketen, innebandyn, kampsporterna och många fler har efterlyst just en hall som den som nu ska byggas. Man kommer också att se till att det finns lokaler för gästande klubbar att övernatta i för att underlätta genomförandet av olika evenemang (fotbollscuper, ungdoms-SM och så vidare. Hallen ska även utrustas för streaming, digital produktion eller uppkoppling för e-sport. Eventuellt blir det även en klättervägg och skolgård på taket av sporthallen.

Inom ramen för den här etappen har Malmö FF lagt fram ett förslag om att bygga ett tält för inomhusfotboll. Tältet placeras på plan 10 (en av de svårt slitna konstgräsplanerna på andra sidan Stadiongatan och kastplanen.

För att ett sådant tält ska bli av och kunna läggas där krävs två saker. För det första extern finansiering. MFF måste hjälpa till eller troligen betala själv. För det andra att kastplanen måste flyttas. Fritidsförvaltningen skriver att man bedömer att det kan göras inom Stadionområdet. MAI och kastarna har protesterat intensivt med det – korrekta – argumentet att kastarna visserligen är få, men håller hög internationella klass och att det kan störa i VM- och OS-förberedelser.

Vill MFF inte vänta till Multihallen i etapp 2 måste de problemen lösas.

 

Etapp 2. Klart 2022.

En Multihall byggs någonstans på Stadionområdet.

I denna ska det bland annat finnas en fullstor fotbollsplan med konstgräs med viss läktarkapacitet. En självklarhet i en stad av Malmös storlek och med tre allsvenska lag. Dessutom något som MFF egentligen skulle behövt igår, men alltså enligt tidprogrammet får vänta i fem år till på (det är därför man överväger tältlösningen fram till dess, men det kan också vara en farlig väg att gå eftersom politikerna då kan börja fundera på hur pass viktigt det är att prioritera planen i multiarenan om tältet redan finns och fungerar).

När Multihallen byggs blir det även ett underjordiskt garage och förråd för driftpersonalens fordon och material. Plus lokaler för till exempel fritidsförvaltningens personal, skolbibliotek, hälso- sjukvårds- och rehabcenter, kontor för företag och den ideella sektorn, studentbostäder, hotellverksamhet, vandrarhem, reception med mera. I Multihallen ska man även kunna arrangera turneringar i handboll, innebandy och andra sporter, som kräver samtidigt spel på fler olika planer.

Bygget av Multihallen är dessutom nyckeln till att kunna riva åtskilliga byggnader på området eller omvandla dem till andra funktioner. Förvaltningens lokaler, förråd och annat i Stadion kan flyttas över till hallen, Kombihallen kan rivas och i etapp 3 ersättas av en ny träningshall för ishockey och Kulan kan rivas och den privata verksamheten där få nya lokaler.

I etapp 2 planeras det även för en specialhall för gymnastikidrotten som byggs bredvid hallen från etapp 1 (troligen därför Kulan behövs rivas).

 

Etapp 3, klart 2026-2029.

Här rivs Malmö stadion år 2026!

På ytan där Kombihallen låg byggs en ny träningshall för ishockey. I denna kan man även lägga en ny bowlinghall så att verksamheten från den nuvarande källarlokalen ut mot Stadiongatan kan flyttas dit. Eventuellt byggs underjordiska gångar under Eric Perssons väg mellan Isstadion och den nya träningshallen.

Mellan 2026 och 2029 ska man även bygga en ny friidrottsanläggning för cirka 6 000 åskådare och en ny simarena för tävlingsverksamhet.

Det är här – precis här – man ska väga in dagens besked att MAI ställer in galan.

Vi pratar om två mycket dyra anläggningar.

Simarenan behövs eftersom nya Hylliebadet enbart är till för allmänheten och att upprustningen man gjorde av Simhallsbadet (tidigare Aq-va-kul) var en tillfällig lösning. Man hade inte råd att bygga Stadionbadet nu, alltså rustade man upp det klassiska badet på Regementsgatan, men de lokalerna håller i bästa fall till 2029.

Friidrottsanläggningen som ska ersätta/kompensera för rivningen av Malmö stadion på Stadionområdet är däremot helt onödig. Det har jag tyckt tidigare också, men att MAI-galan floppade igen är det slutgiltiga beviset.

I Sydsvenskan säger Bengt Bendeus, som är ordförande i stiftelsen MAI som arrangerar galan åt föreningen MAI:

_ Vi har knappt sålt några biljetter och vi har inte fått in de stora sponsorföretag som vi hoppats på. Det är bara att konstatera att omvärlden förändras, den ser inte ut som när vi gjorde de stora galorna tidigare. Företagen jobbar inte på samma sätt. Intresset finns inte.

Det var en gång när 24 657 åskådare kom till MAI-galan och applåderna dundrade för Sergej Bubkas världsrekord. Men sedan har det varit en rutschkana nedåt och allt färre galor och allt sämre publiksiffror, särskilt om man räknar bort den myriad av fribiljetter som pumpats ut. När så många tidigare sluppit betala, varför ska de göra det nu?

Galan med publikrekordet och Bubka var 1991. För 26 år sedan. Den enda andra publiksiffran över 20 000 för friidrott i Malmö kom 1958 (21 105 med Herb Elliott på 1 500 som glansnummer).

MAI har gjort ett mycket snyggt lobby-arbete och politikerna har övertygats, alternativt varit för rädda att sätta ner foten.

Först fördröjde man det vettiga beslutet att riva Stadion, sedan fick man fram en allmän acceptans om att det måste till en ersättningsanläggning för friidrott på samma område. Under tiden lades det även nya banor på Stadion.

Men friidrotten har redan de anläggningar som behövs.

Atleticum är suveränt för inomhusträning.

Heleneholms idrottsplats var värd för stora SM 1999. Då kom cirka 1 000 åskådare per tävlingsdag. Det hade gått in fler. Anpassat efter nivån på intresset kan Heleneholm bli en alldeles utmärkt huvudarena för friidrott i Malmö. Hästhagen har nya banor, men inga aktiva som använder dem. Antalet friidrottare i Malmö är nämligen väldigt få, färre än på mycket länge och det är egentligen ett mycket större problem än att MAI inte kan pumpa liv i en död gala.

Kanske skulle man lägga ner lite mer resurser på att arrangera betydligt mindre “vardagstävlingar” som kunde underlätta nyrekryteringen? Som den Vårtävling Heleneholms IF nyligen arrangerade på Heleneholms IP. Det ansvaret tar inte MAI. Och stafett-SM som i slutet av maj helt i skymundan och utan någon publik att tala om avgjordes på Malmö stadion är exakt den typen av tävling som troligen hade passat bättre på Heleneholm.

Inomhus har friidrotten Atleticum. Utomhus har friidrotten Heleneholms IP. Det räcker.

Ta bort ersättningsanläggningen på Stadionområdet.

Pengarna och resurserna som sparas kan man använda till att tidigarelägga etapp 2, kanske skynda på hela processen.

ole1

Relaterade artiklar

Back to top button
Close