skanesport_desktop-panorama-1

FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

MFF U17 – ett lag att charmas av

Lite lugnare nu när A-laget vilar.

Därför passade jag på att sticka ut till Kulladals IP och se MFF U17 spela seriefinal mot IF Elfsborg i pojkallsvenskan. Eftersom jag bara hunnit titta på U17 en gång tidigare i år – att se samtliga A-lagsmatcher och alla hemmamatcher för U21 och U19 tar ju en del tid och det har inte funnits så mycket av den varan över för U17 – var jag rejält nyfiken.

Jag blev inte besviken.

MFF vann med 3-1 efter en suverän andrahalvlek och gick upp i topp i tabellen. Men det var sättet man gjorde det på som imponerade mest.

Det är en sak att prata om bolltrygghet, att hela tiden satsa på att våga slå de svåra offensiva passningarna och spela sig ur alla situationer En helt annan att göra det i praktiken. MFF U17 gör just det.

Tränarna Robin Asterhed och Jeffrey Aubynn kör dessutom den linjen konsekvent. På sikt ska det utveckla spelarna mer även om det kortsiktigt kan leda till att man inte vinner alla matcher man kanske kunde vunnit  och släpper in några mål man kunde undvikit genom att tjonga. Det är inte oomstritt i MFF där det sitter i väggarna att lagen alltid ska vinna, till varje pris. Och det har skällts en del när U17 sprungit på ett par proppar. 0-6 i baken mot Trelleborgs FF i Ligacupen och 1-2 mot Falkenbergs FF i serien togs inte emot mot applåder om man säger så. Men nu leder man serien med åtta segrar och bara en förlust på elva matcher.

Tycker faktiskt inte heller att det är överdrivet att säga att MFF U17 just nu troligen spelar den modigaste och elegantaste fotbollen av alla lagen i föreningen.

Johan Rapp och de övriga i backlinjen söker hela tiden lösningar som innebär att laget inte tappar bollen och mittfältare som Melker Nilsson – planens kung i den andra halvleken – vågar konstant sticka in bollen centralt upp mot anfallarna.

Jag gillade även att inget i spelet förändrades när MFF bytte. De som kom in var exakt lika passningsorienterade och modiga som de som startade. Det kan ha varit en av sakerna som gjorde att MFF efter en jämn första halvlek kunde ta över totalt efter pausen. Vet heller inte om Elfsborgsledningen sa till sitt lag att backa och satsa på omställningar sista 45. I så fall en stor miss. Ett par kontringar var farliga, men MFF fick till ett tryck som närmast oundvikligt ledde till mål. Och 1-1 blev 3-1.

Elfsborg tog ledningen sedan Yahya Kalley tvingats dra på sig en frispark rätt nära straffområdet. Med fyra man i muren blev det för få spelare över när Elfsborg slog inlägget. 1-1 gjorde Granit Rushiti och i den andra halvleken nätade Amel x 2: Amel Mujanic respektive Amel Crnalic.

MFF leder nu serien en poäng före IFK Göteborg – som slog Trelleborgs FF med 4-2 – och Elfsborg. Fyra är BK Häcken två poäng efter. De två första lagen går till SM-slutspel. Nästa helg möter MFF U17 Halmstads BK på bortaplan.

 

ole1

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close