Nyheter

Efter succén: YIF vill ha fler landskamper

Den första landskampen i Ystad Arena blev en succé – både sportsligt och arrangörsmässigt.
Nu talar mycket för att det ska bli fler landslagshappenings i Ystad.

2164 personer såg det svenska damlandslaget i handboll kvalificera sig till VM i Tyskland genom att utklassa Makedonien. Från landslagets sida, både inom organisationen och hos spelarna, hyllades arrangemanget.
Jörgen Hansson, klubbchef i Ystads IF, njöt av responsen efteråt.
Varför passar det så bra med landskamp i Ystad?
– Vi tog det på allvar.
– Med vi menar jag bröderna Hugosson från Polykemi som har en relation till Svenska Handbollslandslaget AB. De sponsrar Framtidslandslaget och känner dess vd Stefan Lövgren. “Lövet” ringde dem och frågade om det kunde passa Ystad med den här matchen.

Jörgen Hansson.
Jörgen Hansson.

Omgående tillsattes en projektgrupp.
– Hade inte det funkat – hade det inte blivit så bra. Ystads kommun ska ha all cred – där finns handbollsfolk i ledande befattningar som har förståelse för vad en sådan här landskamp kan innebära. Hade vi inte haft den här supporten från kommunen hade det aldrig kunnat bli så här bra.

Nu har YIF tillsammans med kommunen satt organisationen för att arrangera landskamper. Därmed har man klivit över den första och svåraste tröskeln.
– Jag är en strukturfascist och gjorde en excelfil med 130 personer som hade olika roller. Det enda som saknades i den listan var skostorlekarna…
Detta borde ha gett blodad tand?
– När man får lov att stå med drygt 2000 andra i tre minuter innan matchslut och tio minuter efteråt så ger det gåshud. Man vill uppleva det igen. Personligen älskar jag landslag, jag har en dotter som spelar i landslaget i volleyboll, och tycker att de ska ha lika goda förutsättningar som herrarna. Damlandslaget i handboll har helt andra förutsättningar än herrarna, men vi kan erbjuda någonting som passar alla parter perfekt.

170613 Unga svenska fans infšr damernas VM-kvalmatch i handboll mellan Sverige och Makedonien den 13 juni 2017 i Ystad. Foto: Christian …rnberg / BILDBYRN / Cop 166
Fest på läktaren.

Vad talar för att det blir fler landskamper i Ystad?
– De jag pratat med från Svenska Handbollslandslaget är alla nöjda. De fick ett fantastiskt stöd på läktarna och fick dessutom bo på Ystad Saltsjöbad som är en fantastisk anläggning.
– Landslagets strategi är att ta bort de vita fläckarna på kartan. Därför placerades en herrlandskamp i Lidköping. Om det innebär att man kommer tillbaka i Ystad vet jag inte.
Jörgen Hansson nämner en annan detalj.
– När det gäller intresset från Sparbanken Skåne som ju klivit in som sponsor till handbollslandslaget så talar väl det för fler landskamper i Skåne. Jag hoppas definitivt att de kommer till Ystad igen. Vi har ingenting emot att strålkastarna riktas mot Ystad.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close