Nyheter

Kors i taket – Nielsen kan än

Nicklas Nielsen har beskrivits som en av de största talangerna inom nordvästskånsk fotboll någonsin. Få har den näsan för målfabrikation som han.
Utan korsband i ena knät hade karriären kunnat vara körd. Men icke…
I Hittarps IK när han fortfarande på drömmen om att kunna stå på de stora arenorna.

25 år gammal har Nicklas Nielsen hunnit bli.
Supertalangen som debuterade i Landskrona BoIS under hösten (ett succéartat inhopp mot Vasalund 2009) som 16-åring och även härjade i ungdomslandslaget med framgång. Kommande vår slog han sig in i A-laget på allvar, som då spelade i Superettan, och i premiären mot Degerfors gjorde Nielsens matchens enda mål efter två minuter – på hörna.
Karriären pekade spikrakt uppåt.
Veckan efter blev starten på ett helvete.
Under BoIS finslipande träning inför en match mot GIF Sundsvall drog Nicklas Nielsen sönder det främre korsbandet i höger knä.
Säsongen var över. Men inte knäeländet.
Två gånger till skulle han slå upp skadan innan Nicklas som 19-åring tvingades konstatera att en framtid som elitspelare sannolikt var över. Kroppen stötte bort de inopererade korsbanden två gånger och en tredje operation var inte på tal.

nielsen-2

Idag lever Nielsen utan främre korsband i höger knä.
– Det har jag inga problem över huvud taget.
På en del idrottare utan korsband bildas det brosk?
– Ja, men jag har inte känt av något. Många brukar känna att knät låser sig, men det finns annat som kan stabilisera knät. Bakre korsbandet, inre och yttre ledband samt menisk. Har man inte mycket muskelmassa runt omkring blir det svårare att spela fotboll, men jag känner faktiskt inte av någonting idag säger Nielsen, som efter spel i de lägre divisionerna med Svalöv och Kågeröd tog ett nytt steg inför denna säsongen.
Försäkringen som fallit ut omöjliggjorde spel i högre divisioner än trean. 2017 ändrades reglerna till division två. Klubbar med högre tillhörighet behövde “köpa ut” Nielsen med 300 000 kronor – för att ersätta försäkringsbolaget.
– Det fanns klubbar i division två som var villiga att betala den summan innan de visste om att reglerna ändrats.
Valet föll att gå till Hittarp, som alltså inte behövde hosta upp någon försäkringsbolagcheck.
Varför Hittarp?
– Mycket på grund av Max Mölder som är tränare. Vi känner varandra sedan tiden i Landskrona BoIS pch det är en bra kompis. han och klubben är väldigt seriös och han är väldigt tydlig med när det är allvar på träningarna.
– I Hittarp har vi videogenomgångar av motståndarlag, vi tränar specifikt på uppspelsfasen som passar mot lagen vi ska möta nästa gång – och går igenom allt på tavlan. Under tiden i BoIS i Superettan var sådant väldigt sällsynt. Anders Linderoth var hyfsat noggrann med det taktiska, men inte Henke (Larsson) på samma sätt.

Som nykomlingar måste man säga att Hittarp gjort det bra och levererat stabilt.
Eller?
– Om man frågar folk utifrån så tycker de nog så. Frågar man oss i laget så har vi inte nått upp i tillräckligt jämn nivå. Av de matcher vi har spelat är det inget lag som är bättre än oss. Vi har förlorat mot bottenlag där vi haft 80-20 i bollinnehav, det är konstigt alltså…. Där finns inget lag i serien som jag känner “wow” för. Lite besviken att vi inte har mer poäng är jag, samtidigt har vi bara fem pinnar till toppen, säger Nicklas – som noterats för sex mål på elva matcher.

Du var utdömd som tonåring och är nu 25 år. Har du fortfarande en dröm om att eliten?
– Ja, absolut. Jag känner att jag ger fotbollen en ärlig chans. Skulle det inte bli något – så är det okej. Just nu känner jag mig kry och sugen på mer.
Till vardags arbetar Nielsen som bilmekaniker i Landskrona. Men…
– Jag har inga kontakter med klubben. Det är bara Fillip Andersson som är kvar från “min” tid. Och det händer mycket spännande i den klubben,
Som yngre såg du dig själv som fotbollsspelare helt och hållet?
– Ja?
Så, vad har du för självbild idag?
– I grund och botten ser jag mig fortfarande som en fotbollsspelare. Det är rätt mycket som krävs för att jag ska spela högre upp i seriesystemet och till stor del är jag naturligtvis en bilmekaniker. Men det är ju inte så att man tänker dagligen på hur man ska bli bättre att meka med bilar – utan snarare hur man ska bli en bättre fotbollsspelare.
Hur ser du på din framtid?
– Om Hittarp skulle gå upp i division ett hoppas jag att det går att lösa så jag kan stanna kvar – för det är det som gäller. Skulle de inte gå upp får man väl avvakta och se om/vilka erbjudanden som kommer. Någon agent har jag inte och tänker inte springa efter en heller.

Christoffer Ekmark

Foto: Peter Werner

Relaterade artiklar

Back to top button
Close