Så blev Kävlinge bäst i Sverige
Sasan Zanganeh.
Där har ni anledningen till att Kävlinge HK är nykorade svenska mästare och ska spela Champions Cup i Spanien i vinter.
Allt startade när han tryckte på enterknappen efter att ha googlat sporten för åtta år sedan.
Det kan sägas med en gång. Sasan Zanganeh var aldrig någon märkvärdig handbollsspelare. Som sjuåring började han spela i IFK Trelleborg en förening han stannade i fram till 19-årsåldern.
– Då flyttade jag till Lund för att plugga och lade spelandet åt sidan. Jag och min brorsa, Masoud, tränade LIGU ett tag.
Handbollen blev sekundärt.
Tills en sommardag 2009.
– Då upptäckte jag sporten personligen för första gången. När man satt sin första piruett och fått sin första tvåpoängare. Spelstilen passade mig och man kunde skrapa ihop ett lag med polarna. Jag ville lära mig mer.
Så Sasan gjorde som alla andra som vill lära sig något.
Han satte sig framför datorn, googlade ”beachhandboll” – och fick helt nya perspektiv.
– När man fick en insikt i hur regelsystemet i den internationella handbollen fungerar, med alla sina finesser, så stod det klart för mig att detta var en väldigt raffinerad sport. Och när jag fick se videos på beachhandbollsspelare från Kroatien, Spanien, Brasilien och Polen så infann sig insikten om hur långt efter vi var – och här – i Svrige. Det skiljer ljusår!
– Det som hände då var att jag tänkte ”så här vi ska träna”. Vi ska inte bara köra kullagerfinter och skjuta. I början var vi bara tre personer på träningarn och folk undrade nog vad vi höll på med i LIGU HF-gänget.
Med åren har det Sasans intresse tagit fart ytterligare.
– 2011 fick jag fatt på en stream på nätet och kunde se EM i Kroatien. Tydligen hade Sverige ett landslag.
Sasan insåg att här fanns någonting som var kul – och där det fanns potential att bli bäst i Sverige. Vad han då inte visste var att det bara skulle ta fem år att nå dit.
– Jag vet inte vad som hände. 2012 startade min egen beachhandbollförening. Utan att ens kunna alla reglerna! Å andra sidan var det uppenbart att många inte kunde alla reglerna på den tiden. Lundabeach blev namnet.
– Vi hade en intressant approach ett tag. Jag jobbarde på Ricoh och vi fick sponsring därifrån; matchkläder och anmälningsavgifter.
Därför har föreningens namn Lundabeach har inte kommit ut. Först var vi tvungna att heta Ricoh, och sedan gjorde vi samma resa med ett annat bolag.
Spelare har kommit och gått i Sasans beachhandbollsprojekt, men de senaste tre åren har Lundabeach börjat få sin egen identitet.
– Efter EM 2011 självutbildade mig i sporten genom att slinka in på ett bananskal. Emme Adébo, då sportchef i Lugi, skulle skicka mig på domarkurs när det blev en plats ledig. På kursen fanns en certifierande grund för steg ett inom beachhandboll. Jag visste inte ens att det fanns, så meningen var att bli domare – men det slutade med att jag blev beachhandbollstränare ”på riktigt”.
Nu togs nästa steg i projektet.
– Det fick vara nog med att bara spela öppna kompisklasser. 2013 åkte vi med Lundabeach (Ricoh) till Danmark och en internationell turnering i såren av EM som då avgjordes i randers. Där fick vi testa vad vi hade lärt oss och insåg att även Danmark liksom Sverige hade långt kvar till världseliten. Så vi grottade ner oss och började träna allt seriösare.
Det gav resultat.
2015 kom Kävlinge HF in i bilden.
– Hälften av laget i Lundabeach hade lagt av med inomhushandbollen, andra halvan höll til i Kävlinge HK. VLundabeach var inte anslutna i RF, så vi kom överens om att spela vårt första SM med nuvarande laget – under Kävlinge HK:s flagg.
– Vi hade inga ambotioner. Men tog oss enkelt till final där Torslanda var ett nummer för stort. I många år var de ledande i Sverige.
– Nästa år, 2016, fick jag ungdomssektionen att prova på sporten. Många ungdomar går i skola i Lund och där är det mixat med folk från alla möjloga klubbar. Ordet började spridas.
Just ungdomar i övre tonåldern är en intressant målgrupp, menar Sasan.
– Unga satsar hårt – eller lägger av. Jag intiktar mig inte på dem som satsar på inomhushandboll, utan de som vill satsa på något annat. Det gör också att sporten kan växa – utan att det tär på klubbarna som har ”vanlig” handboll.
2016 kom Lundabeach, det vill säga Kävlinge HK, betydligt bättre förberedda. Nu kom de till och med två lag; Lödde Vikings var ”B-laget” som utgjordes av juniorer. Båda lagen gick till semifinal där de mötte varandra.
– Jag stod som tränare för båda lagen. Det kändes märkligt. A-killarna till final, där det blev knapp förlust, men det stod tydligt att vi hade minskat glappet till Torslanda.
Samma situation inträffade 2017 i Helsingborg under SM-helgen.
Kävlinge och Lödde möttes i en semifinal där Kävlinge vann.
– Skillnaden nu var att vi vann en dramatisk final och dessutom tog juniorerna i Lödde Viking brons. Kävlinges ”egna” juniorer vann sin klass.
Segern i SM innebar att Kävlinge kvalificerade sig för Champions Cup, beachhandbollens svar på Champions League. Tolv lag från tolv länder gör upp på Grand Canaria i november. En tävling som de svenska mästarinnorna Kristianstad HK också är inbjudna till, men knappast lär kunna spela mitt i SHE-lunken. Silvermedaljörerna H43 lär då få chansen…
Gav SM-guldet ringar på vattnet?
– Givetvis. Nu måste vi förbereda oss på Champions Cup. Det kommer att bli fantastiskt kul och utvecklande.
Målsättningen?
– Att inte komma sist….
Träningsfaciliteterna har Lundabeacg på Furulunds Beachhandbollsplaner, måndagar och onsdagar är det som gäller.
– Vår målsättning nu är att träna ute så länge det går, sedan har vi möjlighet att träna inne på Active Beach-arenan i Helsingborg.
Kävlinge HK/Lundabeach har nu producerat fyra landslagsspelare.
– Det finns ingen annan förening i södra Sverige som skolar spelare som oss. De blir svartbältade beachhandbollsspelare, från zero till hero. Johan Witt, Martin Käck, Niclas Ekberg, Malcolm Reis, och Rasmus Dovsjö (nu i Göteborg) ska alla spela EM i Zagreb i juni.
De två senaste åren har Sasan varit assisterande tränare i Kävlinge HF:s division tre-lag. Någon fortsättning där blir det inte. Nu kommer hans fokus ligga helt på Beachhandbollen.
– Vi planerar för workshopar under vintern. Kanske tränigsläger med Göteborgarna med teori, träning och middag. Sådana grejer. Kanske en prova på-aktivitet till våren.
Hur gör de som vill börja spela beachhandboll?
– Då kontaktar man förslagsvis mig på 073-7294341 eller mail: sasan_zanganeh@hotmail.com. Eller sök på Lundabeach på Facebook.
Christoffer Ekmark
Foto: Claes Kullman
Kontaktuppgifter:
Christoffer.ekmark@skanesport.se