HandbollHandbollsbloggenNyheter

Kristianstad ut – H43 Lund in?

Champions League (Champions Cup) för beachhandboll är kanske inte världens största grej. Tolv länder från hela Europa har med var sitt lag i herr- respektive damklass.
Sverige är mil efter de bästa lagen i Europa, men faktum är att i takt med att sporten växer så växer även intresset här hemma i Sverige. Väldigt fort.

Åhus Beach har växt ut till någonting gigantiskt och allt fler lär sig kombinationen med handboll och sand mellan tårna i det sammanhanget. Beachhandbollens internationella reglar är samtidigt någonting HELT annat. De aktiva beskriver det som två olika sporter – och jag kan som betraktare bara hålla med.

Varför är då detta intressant ur ett skånskt perspektiv?
Jo!
De båda SM-guldmedaljörerna kommer från Skånska klubbar. Kävlinge HK på herrsidan och Kristianstad Handboll på damsidan.

I ett reportage igår berättade vi om Kävlinges resa – och hur de satsar på att representera Sverige i Challenge Cup. Ett slags EM för klubblag.
På damsidan är det mer tveksamt vilka som åker.
Kristianstad har SHE att tänka på i november, kanske även Challenge Cup om man tar sig vidare från den första omgången. Det är knappast troligt att de har tid/ekonomi/lov att åka iväg på en sådan “semester”. Det har klubben bekräftat för mig.
Då står H43 Lund på tur. Och även om tjejerna där skulle tvingas betala det mesta själva så är det troligt att de sticker om de får chansen. Det har den klubben bekräftat för mig.

I så fall skulle Sverige skicka representanter från enskånsk division tre-klubb och en skånsk division två-nykomling. Två skånska husselag i “Champions League”. Underbart.

***

Beachhandbollen växer även i Trelleborg, en ort där handbollen puttrar på rätt bra. I sommar ska Trelleborgs HBK Ungdom ha sommarverksamhet med beachhandbol på Stortorget och jag kan tänka mig att det upplägget kommer att bli allt populärare.
Att rekrytera ungdomar under sommarlovet med bollsporter låter klockrent. Beachhandbollen har alla möjligheter att växa och Skåne är dragloket – som vanligt.

***

I veckan har min egen person diskuterats flitigt. Igen. I det senaste fallet handlar det om ett HIF-referat som splittrat staden i två delar. Stora medieprofiler har uttryckt sin förfäran och lokaltidningsreportrar har svansat efter som en skock får efter en blind ledarhund.
Johan Flinck på Aftonbladet har pekat med moralpinnar. Patrick Ekvall (!) har tyckt att jag gått över gränsen och när till och med reportrar från Nyheter24 grymtat besvärat – då vet man att man passerat ett gräns. Eller flyttat på den.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close