Nyheter

TFF:s damer rusar mot eliten

Nio omgångar.
Nio segrar.
TFF:s damer må vara nykomlingar i division tre, men har större mål i sikte inom snar framtid.
– Elitsatsningen är omtalad av många och har faktiskt lyft damfotbollen i hela bygden, säger tränare Mats Nielsen.

Hösten 2015 stod det klart att Trelleborgs FF skulle göra en storsatsning på damlaget. Med start i division fyra skulle truppen få samma förutsättningarna som herrarna i form av tränarstab, massör, fystränare och så vidare.
Kapten på skutan blev Mats Nielsen – en herre med förflutat i TFF och med många års rutin inom damfotbollen runt Malmöområdet.
– Själv spelade jag många år i TFF och kom som längst till den Allsvenska reservlagsserien, sedan sabbade en knäskada all. Nu har jag tränat damlag i 14-15 år, FC Trelleborgs, Höllviken, BK Vången, Dalby och så vidare – jag rört mig kring Malmöregionen i division två.
Beskriv de förutsättningar som TFF dam har?
– I sammanhanget handlar det om helt unika resurser. Vår trupp är inga division trespelare. Det är division ett- och två-spelare allihopa.
Därmed är Nielsen inte så förvånad över att det går “hyggligt”?
– Nej, det är jag inte. Vi vann ju träningsmatcher mot lag från högre serier redan innan säsongen.
Arbetet inför 2018, då TFF sannolikt selar i division två, har redan smygstartat.
– Vi kommer att behöva tre-fyra spelare till nästa år. Då vill vi ha div ett-spelare och jag har pratat med spelare från de divisionerna som visat intresse.
Redan!?
– Jo, med det är ju så – vi har elitinställningen som lockar.

matts

Samtidigt har TFF en stor trupp – 33 spelare. Många av dem som petas hade kunnat vara ordinarie i motståndarlagen
Är det då inte svårt att hålla kvar de spelarna som inte får så mycket speltid?
– Jo, men den situationen triggar både mig och tjejerna. Konkurrensen i laget gör alla i truppen bättre – och det är det som gör att alla stannar. Klubben står upp för vad den sagt och vi spelar alltid med bästa laget.
– Vi har även ett U-lag, de yngsta är 15 och de äldsta är runt 25 år, där vi får en mix. Det lär dröja något år till, men efterhand tror jag att TFF även på hög nivå kan få med egna produkter i laget.

Din målsättning då? Ska du med till eliten?
– Jag kan bara kombinera tränarjobbet till viss nivå som resande försäljare i det civila. TFF är min moderklubb och jag är glad att bidra med grunden till detta lagbygge.
Är TFF ett lag som kan gå rakt igenom seriesystemet till Allsvenskan – utan att göra halt i någon division?
– Chansen finns. Men det finns risk att man stannar upp i division ett eller så. Kanske vore det rentav nyttigt med ett extra år i division ett innan Elitettan exempelvis. Det är inte lätt att spela in nya splare varje åroch det kommer att krävas många nya spelare inför varje steg som ska tas.

Kan du märka att intresset för damfotboll har ökat i Trelleborgstrakten tack vare denna satsning och de sportsliga framgångarna?
– Ja, definitivt. Och jag tror att det är ynnsamt för alla klubbar runt omkring att den här satsningen görs – vi behöver få bättre status på damfotbollen generellt. Vi vill inte skicka alla talanger till Malmö om de vill komma vidare med sina fotbollskarriärer. Under vårat bygge tror jag även att spelare i andra skånska Allsvenska klubbar, som Rosengård och LB07, kan utvecklas och hitta en väg framåt.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close