Nyheter

Lundatjej siktar mot världseliten

Hallå där, Mikaela Persson som vann sprinten i Trelleborg på nationaldagen och tog SM- guldet i olympisk distans i Uppsala förra helgen.

Grattis, du verkar vara i väldigt god form!
– Tack så mycket! Ja, det är verkligen ett kvitto på att träning ger resultat och att utvecklingen går åt rätt håll. Jag hade riktigt bra ben under SM-tävlingen.
Hur har uppladdningen inför säsongen varit?
– Fokus har varit att lägga en bra grund utan för mycket avbrott och att hålla mig skadefri, speciellt när det kommer till löpningen. Därför startade tävlingssäsongen senare för mig, i maj med medeldistans i Lissabon. I år ska jag mixa kortdistans med medeldistans, dels för att se hur jag svarar på lite längre distanser och dels för att det blir färre tävlingar – något som möjliggör färre avbrott i träningen.
– För att kunna slåss med världseliten måste löpningen vara snabb och för att bli snabb måste man först ha en bra grund. Jag kommer från simvärlden och tidigare har just löpningen genererat skadebekymmer på grund av att jag har velat bli snabbare samtidigt som jag har tävlat mycket. Nu har jag varit skadefri och kunnat träna på bra, bland annat på Mallorca och Playitas och i Lissabon.

Och hur ser planeringen ut för resten av sommaren?
– Nästa tävling blir SM i Vansbro, 1 juli, med ett grymt startfält. Det krävs internationellt bra tider för att komma på pallen. Jag vill så klart vara med på Europacupen i Malmö i augusti, det var så häftig förra året att tävla på hemmaplan! Sedan är tanken att i höst köra minst en medeldistanstävling utomlands samt några ITU-races. Och det hade varit väldigt kul att köra en världscup, olympisk distans.
Du bor i Lund men tävlar för en Stockholmsklubb, hur kommer det sig?
– Jag kommer från Skåne från början, närmare bestämt Södra Munkarp, och har stark anknytning till Lund. Gick på gymnasiet här och studerade på universitet. Sen flyttade jag till Stockholm för att avsluta mina kandidat- och masters-studier. Det var också där som jag började med triathlon. I höstas valde jag och min sambo att flytta till Lund – träningsmöjligheterna är super och miljön betydligt mindre stressig.

När du inte tränar eller tävlar, vad gör du då?
– Jag har en master i nutrition och har bland annat tidigare varit delaktig i forskning kring barnfetma. Jag har också arbetat en del inom livsmedelsindustrin men nu satsar jag främst på mina bolag Actimate AB, som är en aktivitetsutmaning mellan företag, och Indie Bars AB.

FAKTA: MIKAELA PERSSON
Ålder: 30
Klubb: Terrible Tuesdays Triathlon Club
Bästa resultaten i fjol: SM-silver i olympisk distans, SM-silver i sprint, SM-brons i medeldistans, 14:e plats på Europacupen i Madrid
Bästa upplevelserna i fjol: Min 14:e plats på Europacupen i Madrid, Europacupen i Malmö och mitt tremånaders långa träningsläger i Kalifornien.
Därför triathlon: För att det är hårt som tusan och väldigt roligt. Känslan när man prickarformen i alla tre grenar är oslagbar!

Foto: Magnus Dickson

Relaterade artiklar

Back to top button
Close