Nyheter

Tomelilla-William trea på Solvalla – leder serien

Helgens rallycrosstävling resulterade i ytterligare en pallplats på meritlistan för skånske William Nilsson.
– Tävlingen var kanon för min del och att leda hela mästerskapet känns riktigt, riktigt skönt. Jag har varit bland de snabbaste förarna genom hela tävlingen, säger 17-åringen.

Under helgen bjöds Stockholmspubliken på fler hästkrafter än vanligt. Det var på travbanan Solvalla som årets tredje deltävling i RallyX Nordic kördes och Tomelillapågen William Nilsson, 17 år, visade bra fart. Av de totalt 17 startande i klassen Supercar Lites segrade han i grundomgången och slutade på tredje plats i tävlingen. Dessutom står han efter Solvalla som ensam mästerskapsledare, två poäng före Simon Olofsson.
– Tävlingen var kanon för min del och att leda hela mästerskapet känns riktigt, riktigt skönt. Jag har varit bland de snabbaste förarna genom hela tävlingen och inte tagit några onödiga risker. Om man får vara lite kaxig skulle jag säga att min körning var jäkligt bra, säger Nilsson med ett leende.
I semifinalen stod han i bästa startspår, men gjorde en dålig start och kom iväg som tredje bil. Han körde upp sig till en andraplats och gick vidare till final.
– Jag fick till en hyfsat bra start i finalen. Men så blev det något strul och heatet startades om trots att det inte var någon tjuvstart. I omstarten fick jag en sämre start och var fyra ut ur den andra kurvan. Men jag tog in på de framför och körde upp mig till en tredje plats, vilket jag är nöjd med.

Under fredagen var det Nilsson som dominerade. Han vann sitt heat i den första omgången och kom på en total andraplats. Därefter blev det en femte- och en andratid. Det gjorde att han segrarede i grundomgången.
– I den tredje omgången stod det en däcktrave i mitten av vägen, så vi fick hålla ett sämre spår. Trots det lyckades jag hålla ihop det och vinna grundomgången. Det är jag väldigt glad över. Självklart kunde det gått bättre och man vill alltid högst upp på pallen, men konkurrensen är verkligen massiv i år! Vi är många förare på varje tävling, och alla så jäkla duktiga.
Tävlingen kördes mitt i huvudstaden, på den välkända travbanan Solvalla. Banan hade bitvis asfalterats inför tävlingen och direkt efter att målflaggan svajade började den återställas till det normala.
– Det här är egentligen ingen bana som passar mig, men jag gjorde det bästa av allt. Jag tycker trots det att jag hittade farten och lämnar Solvalla med en bra känsla i kroppen.

Nästa deltävling i RallyX Nordic körs 20 augusti i danska Nysum. Men eftersom Nilsson även tävlar i RX2 International Series blir det inget långt sommaruppehåll. 1-2 juli når nämligen den internationella rallycrossen Sverige och Höljes.
– Innan Höljes ska jag till Riksidrottsförbundet på Bosön och testköra Höljesbanan i en rallycrossimulator. Efter det ska jag bara ladda järnet!

Resultat Solvalla

1. Henrik M Krogstad
2. Simon Olofsson
3. William Nilsson
4. Viktor Johansson
5. Sandra Hultgren
6. Vasiliy Gryazin
7. Anders Michalak
8. Marcus Höglund
9. Stein Frederic Akre
10. Glenn Haug
11. Santosh Berggren
12. Thomas Holmen
13. Hampus Rådström
14. Jonathan Walfridsson
15. Jessica Bäckman
16. Andreas Bäckman
17. Sondre Evjen

Mästerskapstabellen
1. William Nilsson 74 p
2. Simon Olofsson 72 p
3. Henrik M Krogstad 71 p
4. Viktor Johansson 53 p
5. Sondre Evjen 49 p
6. Vasiliy Gryazin 38 p
7. Thomas Holmen 35 p
8. Anders Michalak 31 p
9. Glenn Haug 29 p
10. Sandra Hultgren 28 p

Fakta: William Nilsson
Ålder: 17 år
Bor: Tomelilla, Skåne
Klubb: Kungliga Automobilklubben (KAK)
Team: JC Raceteknik
Tävlar i: RallyX Nordic, Svenska mästerskapet i Supercar Lites
Karriär: Rallycrossdebuterade i JRX 2013, började karriären med gokart som åttaåring.
Motorsportmeriter: Trea i Supercar Lites-SM och sexa i RallyX Nordic 2016. Körde även RX2-deltävlingen i Höljes samma år. SM-fyra i Supercar Lites 2015 och JRX-silver i EM 2013.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close