MotorNyheter

Joel Eriksson vann igen och leder Formel 3-EM

Joel Eriksson håller i trenden med en seger vid varje deltävling i europamästerskapet för Formel 3, och är nu i ensam ledning av poängsammandraget efter en ny champagnegalopp på ungerska Hungaroring i helgen.

Eriksson slog till med en kontrollerad seger från pole position i det avslutande av helgens tre race utanför Budapest, och fick också med sig ytterligare en pokal hem till Tomelilla i kraft av en andraplats i Race 2.

Framgångarna på den ungerska Formel 1-banan innebär att 19-årige Eriksson, som gick in i helgens tävlingar i delad EM-ledning, nu är ensam på tabellens översta position – fem poäng före tyske fjorårstvåan Maximilian Günther.

Segern i Budapest – som inkasserades under söndagskvällen – är den fjärde för Eriksson under 2017, och läggs till tidigare triumfer i Silverstone (Storbritannien), Monza (Italien) och Pau (Frankrike). Team Motopark-svensken vann före engelsmannen Callum Ilott och noterades också för tävlingens snabbaste varv.

Eriksson ledde racet från start till mål – och firade sedan segern på ett något okonventionellt sätt iklädd studentmössa.

– Grymt härligt att få ta den här segern, säger Joel Eriksson. Mitt stora mål den här helgen var att vinna ett race och få kliva upp överst på pallen åtminstone en gång. Jag missade min student i fredags för att tävla här i Ungern, och jag ville verkligen se till att fira den. Det sägs att man aldrig glömmer sin student, och jag kommer i alla fall inte att glömma min!

Helgen i Ungern inleddes mycket lovande med snabbaste tid på den fria träningen, men tog sedan en blytung vändning när svenskens stall Team Motopark helt gick bort sig i ett regndrabbat tidskval till helgens första race. Teamets fyra bilar tog plats i de två avslutande startleden i det inledande loppet, där Eriksson åtminstone lyckades rädda en viktig poäng när han körde upp sig från 17:e till tionde plats.

Därefter vände dock vindarna igen, och Eriksson var tillbaka i toppen av resultatlistan under det andra kvalet – där han säkrade andra respektive första plats på gridden till de två avslutande heaten och sedan alltså tog målflagg på samma placeringar.

– Det var väldigt tungt efter det första kvalet i fredags, och att vi lyckades vända på det läget och avsluta med både pole, seger och snabbaste varv säger mycket om oss som team just nu,avslutar Eriksson. Det är ingen som lämnar något åt slumpen, och när vi väl gör något fel ser vi till att lära oss av det. Jag är stolt över hur alla i teamet hanterade motgången i det första kvalet; vi visade vad vi är gjorda av den här helgen.

Joel Eriksson leder alltså nu EM-sammandraget fem poäng före Günther, med Ilott som trea ytterligare 16 poäng bakom.

Formel 3-EM drar nu vidare till tyska Nürnberg, där nästa deltävling avgörs på stadsbanan Norisring om två veckor.

Foto: Thomas Suer / FIA F3.

RESULTAT (topp fem)

FIA F3 European Championship | Rd. 4
 Hungaroring, Ungern

Race 1
1: Maximilian Günther (GER), 23 varv
2: Jake Hughes (GBR), +0.243s
3: Jehan Daruvala (IND), +2.636s
4: Joey Mawson (AUS), +3.560s
5: Ralf Aron (EST), +3.970s

10: Joel Eriksson (SWE), +22.406s

Race 2
1: Callum Ilott (GBR), 22 varv
2: Joel Eriksson (SWE), +8.600s
3: Guan Yu Zhou (CHN), +9.757s
4: Jake Hughes (GBR), +11.262s
5: David Beckmann (GER), +16.380s

Race 3
1: Joel Eriksson (SWE), 22 varv
2: Callum Ilott (GBR), +1.882s
3: Lando Norris (GBR), +6.408s
4: Guan Yu Zhou (CHN), +10.519s
5: David Beckmann (GER), +12.146s

POÄNGSTÄLLNING (topp fem)
Efter 12 av 30 race

1: Joel Eriksson (SWE), 183 p.
2: Maximilian Günther (GER), 178 p.
3: Callum Ilott (GBR), 162 p.
4: Lando Norris (GBR), 158 p.
5: Guan Yu Zhou (CHN), 65 p.

 

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close