Nyheter

KDFF´s supertalang Evelina Duljan – “Jag vill spela i landslaget.”

Redan i januari som 13-åring fick Kristianstads DFF´s supertalang Evelina Duljan komma in på plan för KDFF, då i en träningsmatch mot FC Rosengård. I Maj fick hon göra debut på riktigt, då som fjortonåring, när hon fick komma in i slutet av den allsvenska matchen mot Piteå.
– Det kändes häftigt, det kändes jättebra, nästan ofattbart att få komma in och spela där. Det känns ganska konstigt ibland när man är med och spelar och tränar med laget, jag är ju ganska mycket yngre än de andra i laget och de vi möter. Men jag tycker inte att jag blir behandlad på något annat sätt än mina lagkamrater, inte på matcher iallafall. Det kan väl ha hänt någon gång att motståndarna tyckt att jag varit för ung, men det är inget de tänker på sen under matchen. På träningar har det väl kanske varit så att de tagit det lite lugnare med mig, kanske inte gått lika hårt in i en tackling som ifall det hade varit någon annan.

Normalt sett handlar livet mycket om det sociala med kompisar och skola när man är fjorton år, men Evelina tycker inte det är några problem att kombinera det vanliga fjortonårslivet med fotbollen.
-Nej Jag tycker det går bra att kombinera, det funkar bra. En vanlig dag kommer jag hem från skolan, sen spelar jag lite fotboll, gör mina läxor. De dagar vi inte tränar är jag med kompisar eller tränar själv, så det funkar bra tycker jag.

Det har dock inte alltid varit självklart att det var fotbollen som Evelina skulle satsa på. Faktum är att hon endast spelat fotboll sedan hon var elva år, alltså i tre år!
– Ja, tidigare spelade jag handboll. Jag höll på med det i tre år ungefär, innan jag gick över till fotbollen.
Men det är ju ganska galet ändå, att du började spela fotboll för tre år sedan och nu gjort A-lagsdebut i damallsvenskan?
-Ja det har gått ganska snabbt!

Hon sticker inte under stol med vad hennes mål med fotbollen är.
– Jag vill spela i landslaget. Jag vill vinna cuper och allt annat man kan vinna!
Något favoritlag hon vill spela i har hon inte, varken i Sverige eller utomlands, det enda hon vet är att hon helst vill spela i England eller Frankrike.
-Jag gillar de ländernas ligor, så där hade jag gärna spelat.

Vad är det som gör dig så bra då?
– Jag tycker att jag har väldigt bra teknik, jag är rätt så snabb och tycker jag har bra blick för spelet.

Något som tränare Elisabet Gunnarsdottir håller med om.
– Hon har väldigt mycket, Evelina. Hon är ju ovanligt snabb både med och utan boll. Fantastisk bollkontroll och teknik, sen har hon även en speluppfattning som är utöver det vanliga som fjortonåring. Så hon hela paketet.

Än så länge har Evelina endast fått det där inhoppet på några minuter i slutet av Maj, men Elisabet stressar inte.
-Evelina kommer vi absolut se mer av denna säsongen, men vi ska vara försiktiga, hon kommer inte delta i alla A-lagsmatcher. Hon tränar bara med A-laget en till två dagar i veckan än så länge, de andra dagarna är hon med U19-tjejerna. Man får inte glömma att hon bara är fjorton år, man måste ge henne tid. Men det är alltid fantastiskt roligt att få in så bra talanger som Evelina. Vi har många unga talanger i A-truppen. Vi har nog sex tjejer som är sjutton år eller yngre som är med och tränar och får speltid med A-laget. Jag tycker det är en fantastisk blandning med de äldre mer rutinerade spelarna.

Elisabet tror verkligen att Evelina kan nå den absoluta toppen.
– Ja hon har alla möjligheter att nå väldigt långt. Hon har kvaliteter för att kunna bli en riktigt bra landslagsspelare, om inte världs-spelare, men det är en lång väg dit, man har sett många talanger som man trott kunnat nå hela vägen men som inte lagt ner jobbet, men möjligheterna finns.
Så länge man jobbar för det hela vägen så kan det tillsammans med sådan rå-talang räcka riktigt långt.

– Martin Sánchez Grahn

Relaterade artiklar

Back to top button
Close