FotbollMalmö FFNyheter

MFF startar från noll i scoutingarbetet

Jobbet med att förbereda MFF-laget för mötet med FK Vardar i Champions League-kvalet satte igång direkt efter lottningen. Fram till den inledande hemmamatchen den 12 juli ska man gå från att i stort sett inte veta någonting om motståndet till att ha kartlagt så mycket som överhuvudtaget möjligt.

Att förkunskaperna är nästan lika med noll erkände MFF-tränaren Magnus Pehrsson utan omsvep.

– Jag har ingen koll alls på FK Vardar, konstaterade han.

– Vi vet att de vunnit ligan med många poäng och har erfarenhet från matcher i Europa eftersom de varit i flera av kvalen de senaste åren. Men jag har aldrig sett dem spela fotboll och det är givetvis det viktigaste. Om några veckor ska vi dock veta så mycket vi bara kan.

Eftersom ligaspelet i Makedonien inte drar igång förrän i augusti är det scouting i kommande träningsmatcher och video-tittar på gamla matcher som gäller.

– Det blir en omedelbar kartläggning av vilka matcher de ska spela de närmaste veckorna. Om jag förstått det rätt möter de Admira redan på onsdag och förhoppningsvis spelar de både en och två matcher till innan det är dags.

– jag har ju varit van vid att genomföra ett sådant kartläggningsarbete i tre år nu med ett landslag och det är ungefär samma sak. Vissa landslag man möter har man ingen aning om på förhand, till skillnad mot andra som man vet väldigt mycket om. Därför blir det samma typ av detektivarbete där och det gäller att använda så många kanaler som möjligt. I MFF finns dessutom väldigt mycket erfarenhet i staben när det gäller att ta fram information. Då tittar vi till exempel på hur konsekventa de varit i sitt sätt att spela och hur stor omsättning de haft bland sina spelare.

Hur viktigt är det att se dem live?

– Innan ville jag tvunget se matcher live, men det har ändrat sig. De senaste åren har jag inte sett några sådana matcher live alls utan prioriterat fem-sex matcher i scoutingprogrammen. I det här läget får vi se hur vi gör eftersom det inte finns så många färska matcher att se på det viset och träningsmatcherna de ska spela knappast hamnar i programmen. Därför bör nog ändå någon åka ner och se dem live.

Tittar du någonting på hur de uppträtt i internationella matcher tidigare?

– Det kan vara läge att göra det om vi märker att det finns en kontinuitet i spelargruppen och att tränaren inte bytts ut. Då kan det vara klart värt att till exempel titta på motsvarande matcher förra året.

Då spelade FK Vardar mot starka Dinamo Zagreb från Kroatien och förlorade med 1-2 och 2-3. Långt in i match 2 hade laget chansen att gå vidare.

Att ni gjorde klart med en träningsmatch mot Lokomotiv Zagreb bör väl passa rätt bra nu?

– Danne kanske visste något? Nja, men det blev väldigt passade, absolut.

Hemma först, är det en nackdel?

– Oavsett vilket är den stora skillnaden mot seriespelet att man ska spela i 180 minuter i cupformat och efter den första matchen är det bara halvtid. Sedan vet man att det är en jättefördel att inte släppa in några mål hemma. Det finns säkert med i tankarna, att det gäller att ha tålamod. Om man leder med 2-0 hemma ska man kanske också vara väldigt nöjd med det istället för att gå för 3-0. Men det beror på hur matchen ser ut.

– Den stora fördelen är att vi är i säsong och haft bra form medan deras ligaspel inte har startat än. Det är ett stort plus för oss som vi givetvis ska försöka dra nytta av, poängterar Magnus Pehrsson.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close