FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Publiken måste vara med från start

Den viktigaste slutsatsen efter MFF:s lottning i Champions League-kvalet är att ordet mardrömslottning är trams. MFF ska vara bättre än alla lagen som fanns i skålen med möjliga motståndare.

Den näst viktigaste slutsatsen är att det kunde blivit mycket lättare. I spekulationerna inför lottningen pratade nästan alla om att Dundalk var laget att undvika. Jag tror att FK Vardar är bättre och därför följde lottningen trenden att MFF i princip alltid får svårast möjliga motstånd. En annan trend som följdes var att MFF startar hemma. Det är faktiskt fjärde raka gången utfallet blir så.

2011 inledde MFF hemma mot Torshavn från Färöarna, 2014 hemma mot Ventspils från Lettland och 2015 hemma mot Zalgiris Vilnius från Litauen.

Alla gångerna har MFF hållit nollan. 2-0 mot Torshavn, 0-0 mot Ventspils och 0-0 mot Zalgiris Vilnius. Spontant tror jag att FK Vardar är vassare än alla de tre lagen, vilket gör det extremt viktigt att på nytt undvika att släppa in mål i den första matchen.

Givetvis ska MFF inte backa och defensivspela utan satsa på sitt vanliga spel. Men i en eventuell ledning med 2-0 ska man kanske säkra mer än till varje pris gå för 3-0?

De övriga lagen MFF kunde fått var Dundalk FC, HSK Zrinjski, vinnaren av Vikingur/Trepca 89, vinnaren av Linfield/La Fiorita och IFK Mariehamn. Naturligtvis var Mariehamn och de två vinnarna från “Blåbärs-kvalet” bäst att få. HSK Zrinjski från Bosnien ska ett lag som vill till Champions League för tredje gången också köra över.

Svårast var alltså Dundalk FC från Irland och FK Vardar från Makedonien.

Dundalk imponerade förra säsongen, men har sedan dess tappat sina bästa spelare till klubbar i Championship (Preston och Brighton) och ligger 18 poäng efter gamla MFF-bekantingen Cork City.

Vardar är även historiskt sett Makedoniens överlägset bästa lag, med en stabil ledning i maratontabellen och tio ligatitlar (inget annat lag har fler än fyra). Det innebär att laget är vant vid att spela i Europa och har en gedigen internationell erfarenhet. Förra CL-kvalet förlorade man med 1-2 och 2-3 mot Dinamo Zagreb. Tre mål mot Dinamo är bra! Säsongen före inledde man med att spela 0-0 borta mot Apoel, men gick inte vidare eftersom det blev 1-1 på hemmaplan. Fast två oavgjorda matcher mot Apoel är också bra.

Men, som sagt, mardrömslottning är trams. Flera saker talar för MFF.

Malmö FF är bättre och mer internationellt erfaret än Vardar.

Malmö FF är mitt uppe i sin säsong. Den makedonska ligan startar i augusti.

FK Vardar får inte spela returen på sin normala hemmaplan eftersom arenan ska förbereds för Supercupfinalen mellan Real Madrid och Manchester United.

Publiken borde också vara ett plus. Normalt sett är det sämre att börja hemma. En stor del av MFF:s framgångsrecept i kvalet och playoff-spelet till Champions League har ju varit att följa upp bortamål genom att med publiken i ryggen göra kanoninsatser på hemmaplan.

Fast det går ju att döda eller nästan döda ett dubbelmöte i den första matchen! Som med 2-0 mot Torshavn. MFF kunde åka till Färöarna, spela 1-1 och fixa ett stabilt avancemang. Och just där måste MFF hoppas på att hemmapubliken vaknar tidigare än de tidigare åren.

Mot Torshavn kom 12 551 åskådare, mot Ventspils bara 8 831 och mot Zalgiris Vilnius 12 436.

Med tanke på att alla – med full rätt – pratar om att MFF-publiken är mer sugen och intresserad på internationellt spel än de övriga svenska lagens är det faktiskt tre usla siffror. Särskilt om man jämför med Allsvenskan. Så mycket betyder inte årskorten, eller borde inte betyda…

Q2 är en viktig omgång, den som öppnar för alla de framtida festerna. Den här gången behöver nog MFF-publiken fatta det och gå för fullt redan på förfesten.

ole1

Relaterade artiklar

Back to top button
Close