FotbollMalmö FFNyheter

Anton Kralj räknar med att få spela i EM

När P19-EM inleds i Georgien den 2 juli är fem MFF-spelare med i truppen. En av dem är vänsterbacken Anton Kralj, som just nu är med på A-lagsträningarna.

– Kul att vi är så många från MFF och Mattias Andersson från Juventus spelade ju också nyligen med MFF. Extra roligt är att jag tror att många av oss kommer att få starta också, säger 19-åringen, som normalt spelar med U19-laget i juniorallsvenskan och ofta är med i U21-matcherna.

Räknar du in dig själv bland dem du tror kommer att få starta?

– Det gör jag faktiskt! Jag tror att jag är ensam vänsterback i truppen. Annars finns det bara en innerback som kan spela vänsterback.

I den senaste U19-matchen fick Anton Kralj (bilden, Foto: Bildbyrån) för första gången spela vänster yttermittfältare i ett 4-4-2. Det gick inte alls bra.

– Jag hittade inte rätt riktigt och är inte så van vid den positionen. Får jag lite tid kan jag dock absolut tänka mig det också. Men jag vill själv se mig som en vänsterback eller som en wingback. I ett 4-4-2 blir jag mer yttermittfältare.

– Tanken var mer att jag skulle spela wingback som Yoshimar Yotún.

I några landskamper har Anton Kralj även testats som innermittfältare trots att han bara är 164 centimeter lång.

– I och med att jag tycker att jag är väldigt bollskicklig kan jag faktiskt spela där. Förbundskaptenen Claes Eriksson trodde i alla fall att jag kunde göra det bra där också. Det gäller att kompensera brist på längd med andra egenskaper.

Än så länge är det dock vänsterback, eller wingback, han ser som sin framtid.

Och än så länge har han dessutom en bit kvar innan han är bäst i familjen!

Det är mamma Anna som vunnit SM-guld. Med Malmö FF!

– Det får vi andra höra hela tiden. Jag är bäst säger hon och det stämmer ju. Förhoppningsvis kan jag ändra på det, säger Anton Kralj.

Anna Ahlström var faktiskt med och vann det allra första historiska SM-guldet för MFF dam 1986. Det missade Anton eftersom han är född 1998.

Sverige tillhör inte favoriterna i EM, men Anton är övertygad om att det kan gå riktigt bra.

– Två går vidare från gruppen och sedan är det semifinal. Där vill vi vara. Alla matcher blir tuffa, men på papperet är det Portugal som borde vara det svåraste motståndet i gruppen. Vi slog dock ut två stornationer på vägen till EM.

Georgien i juli kan bjuda på extremt varmt väder och MFF-backen räknar kallt med att det bara är att ställa in sig på att temperaturen kryper över 30 när det är dags att spela.

– Det kommer troligen att vara 35 grader där så det gäller att förbereda sig med mat och framförallt vätska. Jag trivs rätt bra med värme och har nytta av att jag tidigare spelat turneringar på varma platser både med landslaget och MFF. Bland annat i Dubai. Därför vet jag hur viktigt det är att förbereda sig och att jag tål det bra.

Anton Kralj har fostrats i Malmö FF och kom till klubben som tioåring från Kvarnby IK. Familjen bor dock kvar ute vid Toftanäs och även om han lämnade Kvarnby tidigt vet han hur han ska reagera när någon nämner Husie IF.

– Husie är fortfarande fienden, säger han och skrattar.

På kort sikt är Anton Kraljs mål att få träna mer kontinuerligt med A-laget och få ett lärlingskontrakt. Hans nuvarande ungdomskontrakt går ut i november, men både han och agenterna Jonas Wirmola och Martin Dahlin är inställda på att vänta med alla förhandlingar till dess att EM är slut.

– Jag vill koncentrera mig helt på EM och det är även en bra chans att visa upp sig.

Ole Törner

 

Fakta

De övriga MFF-spelarna i EM-truppen är Mattias Svanberg, Dennis Hadzikadunic, Samuel Adrian och den till Trelleborgs FF utlånade målvakten Marko Johansson. Förre MFF-backen Mattias Andersson, nu i Juventus, finns också med. Två spelare från Helsingborgs IF är också uttagna. Det är Max Svensson och Charlie Weberg.

EM pågår mellan den 2-15 juli och i Sveriges grupp ingår Portugal, Georgien och Tjeckien.

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close