FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Nödvändig förlängning och lovande nyförvärv

Andreas Vindheim med ett nytt kontrakt till och med 2020 och Kingsley Sarfo nästan klar, eller snarare så nära det går att komma innan det är klart på riktigt.

Det känns som en rätt stormig och het dag på MFF-fronten.

Efter att ha tillbringat lite mer än en timme kring lunchtid med Björn Ranelid när han gästade vår podd Blått snack kändes det dock nästan som stiltje.

Förlängningen med Vindheim ser jag som nödvändig.

Värvningen av Sarfo ser jag som lovande.

Andreas Vindheim först.

Egentligen har det poängterats och lyfts fram alldeles för lite hur utsatt MFF varit på högerbackspositionen.

Anton Tinnerholm gör sin livs säsong, men hans kontrakt går ut om lite mer än ett halvår. Han har varit på glid utomlands under tidigare fönster och bör vara ännu mer uppmärksammad nu. MFF kan välja mellan att släppa honom i sommar eller att prioritera det sportsliga i jakten på SM-guld och Europa-avancemang och vänta ut hans kontrakt. Eller så totalvänder allting så att han också förlänger sitt kontrakt.

Oavsett vilket krävs det en backup. Och då med en spelare som redan är etablerad i A-truppen och passar in i offensiven när MFF allt mer överger det traditionella 4-4-2-spelet. Då krävs det en enorm löpkapacitet upp och ner i planen kombinerat både med defensiv styrka och förmågan att ta sig fram på de offensiva ytorna och slå bra inlägg och få till starka avslut. Tinnerholm är bättre än Vindheim och hans lyft just i avsluten och inläggen i vår har fått alldeles för lite credd. Men rent speltekniskt har Vindheim ännu bättre förutsättningar. Tidigare har mycket förstörts av skador. Frisk är det dags att visa det plus plocka fram lite Tinnerholm-sisu.

Att han och MFF nu är överens om att ett kontrakt som går ut 2020 ska ersätta det som gick ut 2018 ser jag som ett bevis på att båda parter är övertygade om att han ska klara det.

Bakom Tinnerholm och Vindheim är det tunt. Oscar Lewicki kan spela högerback, med det ska han inte behöva göra och hans kontrakt går också ut vid årsskiftet. I U19 finns Aron Mar Brynjarsson (född 1998) och Sanusi Naesae (född 1999). Jag gillar Brynjarssons attityd och spel, men han är inte mogen för A-truppen än och Naesae har en bra bit kvar.

Utan en förlängning med Vindheim hade det sett ruggigt tunt ut. Om Tinnerholm lämnar är det fortfarande tunt, men i alla fall bättre. Som sagt, det har påpekats alldeles för lite och där är jag själv en av syndarna.

Kingsley Sarfo då?

Jag har svårt att frigöra mig från att jag sett honom i BW90 i division 2.

Men när jag skakat av mig det kan jag svara ja på tre viktiga frågor:

Var han bra när Sirius mötte MFF i cupen förra året och i träningsmatchen i år i Salou?

Har han varit bra när jag sett Sirius i ett par matcher i år på CMore?

Blev Sirius ett sämre lag när han nyligen inte kunde vara med i matchen mot Örebro SK?

Han har teknik i fart, låg tyngdpunkt och är väldigt svår att ta bollen från. Det är bra egenskaper.

Och det där med att han satt på bänken i BW90 är både en sanning och en myt.

Han gjorde det. Fast det var i ett lag som hade en enorm turbulens både i klubben och truppen. Sedan hände något. Mitt i Sarfos sista sommar i BW90 kom det in en ny tränare. Mycket kompetente Mladen Blagojevic ersatte Dan Fransson och Blagojevic såg direkt Sarfos potential. Då blev Kingsley ordinarie och spelade snabbt så bra att Sirius fick ögonen på honom och gjorde värvningen som nu ser ut att ge mångmiljon-utdelning.

Mladen Blagojevics förmåga att uppmärksamma talanger finns det ett annat, ännu bättre, exempel på. Det var han som i Malmöfotbollen förädlade Saman Ghoddos innan han lämnade för Syrianska i Superettan och nu gör succé i Allsvenskan för Östersunds FK.

ole1

Relaterade artiklar

Back to top button
Close