Nyheter

Vattenpoolarna siktar på att bli bäst i Sverige 2020

I en källarpizzeria bildades den artonde maj 1991 Ängelholms Vattenpoolare när ett sällskap på tretton personer bestämde sig för att ta sin nyfunna hobby ett steg längre och starta en förening. Redan runt jul samma år arrangerande man sin första cup som blev ett 18 timmar långt maraton där klubbar från Malmö, Södra Sandby, Linköping med flera orter ställde upp.
Tjugosex år senare är det en förening att räkna med, framförallt på ungdomssidan där man bland annat stoltserar med ett USM-B guld 2003 och Flick J-SM guld 2006. Utöver det har man varit i otaliga finaler där man nästan alltid bärgat medaljer. Ett av ansiktena utåt för Vatttenpoolarna är ordförande och eldsjälen Berne Andersson. Eftersom det inte är en extremt vanlig sport kan man ju undra lite vad det är som lockar med just vattenpolo?

– Det är ju en av världens tuffaste sporter. Jag tycker att alla barn och ungdomar borde syssla med det i samband med att de lär sig simma. Att va i vattnet blir direkt mycket roligare om man har en boll, samtidigt som de lär sig bra teknik och laganda.

Berne själv har varit med länge.
– Jag har hållit på med detta i tjugo år, och de senaste fem åren har varit de tuffaste åren under hela min karriär inom sporten. Vår bassäng kraschade 2012, och efter det hade vi ingenstans att ta vägen. Vi hade massa ungdomar och barn som spelade men ingenstans att vara. Så vi fick förflytta oss till Munka-Ljungby, Höganäs och Lund. Men det gjorde vi och vi var på någon av de platser och tränade varje vecka. 2013 blev Vattenpoolarna trea i junior-SM utan att ha en hemmabassäng, det är otroligt stort. Vi fick spela våra hemmamatcher i Lund, Höganäs och Borås, och det har vi fått göra nu i fem års tid fram till 2017. Vi har ju haft lite svårt att få in ungdomar nu när vi inte haft någon hemmabassäng, men jag gav mig inte utan startade en ny grupp i Höganäs 2015 och fick in ungdomarna där. I samband med det fick jag ett samtal från en syrisk landslagsspelare som hade flytt kriget, han var med oss och tränade en dag. Jag minns att vi hämtade honom från tåget och när han väl kom i vattnet blev alla ungdomarna helt begeistrade över vilken teknik han hade och vilken spelare han var. Han berättade att han och hans familj flydde hit från krigets Syrien 2012, och att hans pappa kom till Sverige två år senare, 2014. Hans pappa, Hussein Abboud hade varit Syriens landslagstränare i vattenpolo, och idag tränar han våra ungdomar i Höganäs – Ängeholm.

Något som verkar ha gett resultat då Vattenpoolarna Höganäs – Ängeholm nyligen var med i den nordiska cupen Upptramp Cup, en cup med tolv lag, där Vattenpoolarnas 13-åringar gick obesegrade genom hela cupen och tog hem titeln. Berne själv blev 2014 nominerad som ledare till Eldsjälsgalan i TV4 där han hamnade på en andraplats, något som han känner mycket stolthet över.
– Det var fantastiskt stort, att bli nominerad där. Det var ungefär som när Zlatan tar emot guldbollen.

Man hör på rösten när man talar med Berne hur mycket han brinner för föreningen och sporten. Men tonfallet blir ett annat när man kommer in på hur föreningen blivit behandlad av kommunen när de behövde hjälp efter att bassängen kraschat 2012.
– Jag har varit med i föreningen sedan 1996, men det jag kan säga dig, min kommun är jag inte nöjd med så som vi blivit behandlade. Vi ligger back ekonomiskt för att man inte velat hjälpa oss när vi inte haft någon bassäng. Det tycker jag inte är ok. Så tyvärr får jag nu ta detta till en domstol och stämma kommunen bara för att få ut pengarna. Man betalade till fotbollen i Ängelholm när de fick spela på Olympia, och hjälper man den ena får man hjälpa den andra som har samma problem, det tycker jag! Tyvärr förstår man inte detta i kommunhuset. Man kan ju undra om de tycker att det är bättre att ungdomarna kommer i utanförskap och springer på stan, bränner bilar och pangar rutor än att engagera sig i det jag jobbar med. Jag ser inga problem, jag ser bara lösningar, men det gör man inte på kommunen. Jag hoppas att det kommer ifatt dem, annars kan man ju bara hoppas att de blir bortröstade nästa val, det kommer jag manifestera för iallafall, det kan jag säga dig.

Vattenpolon som sport är långt ifrån något som gemene svensk sysslar med i samma omfattning som många andra idrotter. Fotboll, ishockey, handboll är alla betydligt större i stugorna, så hur ser Berne på framtiden för sporten?
– Alltså jag ser en framtid. Vi ska exempelvis starta upp seniorlag till hösten i Allsvenskan i andradivisions-serien. Nu har vi har bassänger och nya ungdomar. Vår målsättning är att vi ska vara bäst i Sverige 2020. Det är tuffa mål, men det är genomförbart. Vi har en bassäng nu, men den måste byggas om för en halv miljon kronor för att passa vattenpolon, och det ska kommunen hjälpa till med. Min förhoppning är att södra Sverige kommer gå om Stockholm som Sveriges vattenpolonäste. Vi har nära till Danmark, Tyskland och resten av kontinenten, vi kan lättare komma ut internationellt med att flyga från Köpenhamn. Jag ser med tillförsikt framåt, men det är stenhårt jobb, oerhört mycket lobbyverksamhet, logistikjobb och administrativt arbete. Så det är ett enormt jobb vi lägger. Men vi ser framåt och siktar på att bli bäst, det finns inget annat. Blir man bäst i Sverige med trettonåringarna så har man material att jobba med. Stockholmarna och de andra lagen hoppade jämfota när de såg oss spela, de visste inte vad som hände, men det är min och Husseins disciplin och träning som tagit oss dit. Och vi ska bara bli bättre.


– Martin Sánchez Grahn

Relaterade artiklar

Back to top button
Close