HandbollNyheterYstads IF

YIF dam mot eliten – tar in Allsvensk rutin

Segern i division två var bara ett litet steg på vägen.
Damerna i Ystads IF siktar på att bli ett topplag i division ett – och upprustningen av laget har börjat.
– Från och med nu är varje träning på liv och död, säger tränare Pierre Gaum.

Ett av nyförvärven heter Patrizia Larsson. En vänsterhänt högersexa från KFUM Lundagård – som åkte ur Allsvenskan.
– På dom träningarna hon gjort med oss visade hon en säkerhet i avslutet och en bra speed. Och vi har ju letat efter en vänsterhänt sp det är gött att det nu är klart. Hom kommer även bidra till dom andra tjejerna med sin rutin från högre sammanhang. Dock har hon precis genomgått en lättare axeloperation för att få rätt på ett ledband och förväntas vara tillbaka slutet/början oktober/november, säger Pierre Gaum.

På nio meter har YIF värvar en annan spelare från Lundagård – Emma Persson Wik.
– I Emma får vi en spelare som kan gå både mittnio och vänsternio. Hon har ett bra skott och gillar bygga ett bra sammarbete med mittsexan. Bakåt kan hon gå både som trea eller tvåa.
Med sin Allsvenska rutin kommer hon bli en viktig pusselbit i vårt lagbygge. Det är såklart mycket glädjande att hon valde att komma till Ystads IF.

yifdam1 yif2

Bilderna: Patrizia och Emma.

Sedan tidigare står det klart att Niklas Harris kommer att bistå tränarteamet, bestående av Pierre Gaum och Björn Grön, med sin rutin från elitsammanhang. Grön ersätter för övrigt Michelle Fyhr Seifert som assisterande tränare – då Michelle kommer att inrikta sig på andra sysslor i klubben.
– Björn känner jag sedan åren då vi spelade ihop samt vi gick även alla tre tränarutbildningar ihop. Han har en bra och vettig syn på handbollen och kommer garanterat komma med lite nya tankar och idéer till en redan stark grund.
– Då Michelle tagit ett steg tillbaka så var det inget snack om saken vem vi ville ha in när Björn blev ledig. Vi får en väldigt duktig ledare till gruppen. Michelle kommer finnas kvar i bakgrunden som en väldigt viktig pelare men kommer inte vara lika inblandad i spelet som tidigare.
– Som tidigare kommer även Magnus Söderman ta hand om våra målvakter. Leif Olovsson som tidigare varit lagledare kommer istället ta hand om lite praktiska saker kring matcherna, säger Gaum.

Klart är också att målvakten Jessica Pihlman fortsätter i klubben, trots en del vacklande i tron kring sin handbollsmässiga framtid.

Vad krävs för att YIF ska bli ett topplag även i division ett?
– Måste höja nivån på allt. Division ett är en HELT annan grej jämfört med division tvp. Jag vill gärna ha några fler spelare med rutin och erfarenheter från högre samanhang. Vi har ett par namn på gång, men det är ingenting vi kan gå ut med för tillfället.
Kommer du att förändra träningsdosen?
– Nej, inte dosen. Däremot måste vi Jobba med mer med fart på träningarna. Att träna mer blir svårt att göra, vi har tre handbollspass i veckan, ett gympass och flera individuella pass. Det handlar om att få mer kvalitet på alla bitar. Från och med nu är varje träning på liv och död, avslutar Gaum.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close