HandbollHandbollsbloggenNyheter

Så dödar man intresset för sporten

Är det inte märkligt?
Handbollen beskrivs kroppsligt som en av de renaste sporterna med fair play i fokus. Varje gång det är ett mästerskap ställer sig männskor som normalt sett jobbar/följer med andra sporter upp och hyllar handbollen.
Och så styrs den av en flock råttor med dollartecken framför ögonen.
En samling kapitalister med ett enda intresse. Mer pengar.

Lottningen till Champions League har diskuterats en del under midsommaren.
För IFK Kristianstad var det inga konstigheter. Laget kommer att spela ett liknande gruppspel som de senaste två åren – men förhoppningsvis med ett lyckligare öde.
De har publiken, arenan och mediaintresset. Hur bra de är rent sportsligt är sekundärt. Klubben gör ett nyttigt överskott på sitt deltagande i CL, men blir inte direkt stormrika á la MFF.

För H65 Höörs del blev det, extremt märkligt, nitlott. Laget tvingas kvala för att ta sig till det första gruppspelet.
Det är ett beslut som är värt att ifrågasätta – och då riktas blickarna av naturliga skäl mot EHF. Ett förbund som gjort sig känt för att fatta det ena märkliga beslutet efter det andra.

Beslutet om vilka lag som får spela Champions League eller som nu, tvingas kvala, handlar inte alls om vilka lag som är bäst.
Det handlar om hur mycket pengar som kan tjänas.
Men. Pengar till vilka?

Peter Gentzel svarar på Europacup.se:
“Det är inte EHF som driver detta nya system. Det är de europeiska toppklubbarnas organisation som gör det. Allt för att så långt som möjligt säkerställa deltagande från de starkaste klubbarna. EHF och SHF kämpar emot så mycket det går men de kämpar just nu i motvind…”

Ett av lagen som kom direkt till gruppspel var den franska ligatrean Brest Bretagne. Ett lag som fick ett wild card till turneringen och inte kvalificerade sig på sportsliga grunder. Men ett lag som har proffsspelare i sitt lag (bland andra Louise Sand och Filippa Idéhn).
Då blir hela den här diskussionen löjeväckande – och en motpol till det vi förknippar idrott med i grund och botten. Nu ska plötsligt TV-avtal, sponsoravtal och enbart ekonomiska aspekter bestämma vilka som ska spela i Champions League.

Det är inte så vi utvecklar sporten.
Det är så vi dödar den.
Åtminstone förtroendet för dess ledning.

H65 Höör kommer nu att spela kvalmatcher i en fyralagsgrupp där bara vinnaren går vidare. Vilka lag de får möta, och vart de ska spela, vet vi inte.
De som inte går vidare får trösta sig med EHF-cupen. En turnering som bara har ett enda syfte – att göra EHF till ett rikare förbund.

Det stinker.

Inom fotbollen har UEFA, vars korruptionsrykten enbart överträffas av storebror FIFA, ett rankingsystem som gör det möjligt för Malmö FF att kvalificera sig till Chapions League. Systemet bygger på sportsliga meriter och länders rankingpoäng. Inte på vem som kan sälja mest reklam.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close