FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Dahlin lyfter MFF:s målvaktssituation

Johan Dahlin in.

Johan Wiland på glid ut.

Det är frestande att göra allt till en jämförelse mellan just de två, rutinerade och duktiga, målvakterna. Frestande, men delvis fel.

Den största skillnaden är nämligen att MFF gått från att ingen av de nuvarande målvakterna i truppen hade ett kontrakt för 2018 till att ha en högklassig förstemålvakt 2018, 2019 och 2020.

Så långt är det nyskrivna kontraktet med Johan Dahlin och det var inte bara viktigt utan nödvändigt.

Det är där fokus ska sättas i en jämförelse!

Nu kan MFF i lugn och ro avgöra de resterande frågorna. Ska man förlänga kontraktet med Fredrik Andersson och/eller till Trelleborgs FF utlånade Marko Johansson?

Att Johan Wiland inte är MFF-målvakt 2018 utgår jag från. Jag tror inte att han kommer att vara det hösten 2017 heller. Han vill upp till Stockholm och återförenas med familjen. Det har MFF varit medvetet om länge och nu agerat efter också. Det känns dessutom som den massiva majoriteten av MFF:s supportrar har en stor förståelse för hans situation.

Absolut viktigast nu blir att Johan Wiland fortsätter i MFF i ytterligare minst ett par veckor.

Idealet vore givetvis att ha både Wiland och Dahlin året ut. Det hade varit ett par som verkligen hade andats hög internationell nivå. Men spelarbudgeten mår bäst av att pengarna som kommer in och kan frigöras om man släpper Johan Wiland kan användas på andra ställen. Kingley Sarfo och Johan Dahlin behöver sällskap på nyförvärvslistan!

Med tanke på all nytta MFF haft av Johan Wiland – ifjor och hittills i år har han i konkurrens med Kevin Stuhr Ellegaard varit Allsvenskans bäste målvakt – vore det dessutom snudd på taskigt att inte låta honom få speltid i en Stockholmsklubb så fort som möjligt

Kontrakt gäller och ska respekteras. MFF har dessutom gått ut med att det varken av ekonomiska eller andra skäl finns anledning att släppa spelare med utgående kontrakt om de behövs i jakten på SM-guld och avancemang till Champions League eller Europa League. Nyckelordet här är dock behövs.

Och då är det givet att Wiland behövs i de två allsvenska matcherna fram till 15 juli då Dahlin blir spelklar och framförallt i de båda matcherna mot FK Vardar. Frånsett en match om guldet är de viktigast på hela säsongen. Då ska MFF ha en förstemålvakt tillgänglig. Det vill säga absolut ingen övergång innan returen i Makedonien är spelad den 18 juli!

I det fortsatta jobbet på målvaktssidan inför 2018 måste sedan MFF-ledningen ta ställning till om man ska satsa på en lite äldre andremålvakt – som Fredrik Andersson – eller våga lita till alla de unga löftena som är på väg fram. Bakom Fredrik finns framförallt 18-årige Marko Johansson (utlånad till Trelleborgs FF), 16-årige Jakob Tånnander (utlånad till Österlen FF), 18-årige Mathias Nilsson (tränar med seniortruppen och står i U19) och 17-årige Måns Ingvarsson (står i U17).

Det är extremt svårt att bedöma unga målvakter, utvecklingen kommer ofta lite senare än för en utespelare. Men om jag tvunget ska säga vem av de fyra jag tror mest på får yngst bli bäst. Jakob Tånnander ser jag som en blivande allsvensk förstemålvakt.

Sixten Mohlin som är utlånad till Kristianstad FC i division 1 och får rejält med speltid har kontrakt med MFF även nästa säsong. I praktiken känns det dock som om han inte finns med i beräkningen när MFF ska ta ställning.

Men egentligen kittlar det i alla fall mig lite grann med en lösning som innebär att MFF inte behöver göra så många fler förändringar. Rutinen och speltiden Sixten Mohlin skaffar sig i KFC kan faktiskt vara ett argument för att MFF 2018 ska ha Johan Dahlin, Sixten Mohlin och Jakob Tånnander som “tripp-trapp-trull” på målvaktssidan i truppen. I år är Dahlin 30, Mohlin 21 och Tånnander 16 år. Det ger en rätt bra struktur för nästa säsong.

Fast Marko Johansson bör vara högaktuell. Spelet i TFF under hösten blir avgörande. Under våren har han slagit ut Fredrik Fritz Persson och blivit given förstemålvakt i TFF, men han måste upp ett snäpp till.

Och så då till slut till frågan jag undvek i början:

Vem är bäst, Johan Wiland eller Johan Dahlin?

Direkt efter det kändes givet att Dahlin skulle återvända skrev jag på twitter: “Så nära exakt lika man kan komma. Den största skillnaden är väl åldern?”

Jag har funderat länge, men står fast vid den spontana kommentaren. Båda är tillräckligt bra för MFF och det är ett högt betyg.

Fast Dahlin är sex år yngre och klar för tre och en halv säsong.

Ni ska också veta att Malmö FF har en medveten strategi i urvalet av målvakter. Man vill inte ha sprattelgubbar som gör spektakulära räddningar och syns mycket i matcherna. MFF letar efter den stabila och trygga typen som jobbar med små medel, står rätt och kan hålla koncentration och fokus i 90 minuter plus tillägg. I varje minut. Att stå i MFF innebär nämligen att klara att vara overksam i långa perioder och ändå hålla skärpan.

Många målvakter som nämnts i spekulationerna och som SYNS mycket i tv stämmer inte in i bilden. Det gör både Johan Dahlin och Johan Wiland.

ole1

Relaterade artiklar

Back to top button
Close