skanesport_desktop-panorama-1

FC RosengårdFotbollLB07Nyheter

Nöjd förlorare i historiskt Malmöderby

FC Rosengård vann det historiska första derbyt i Damallsvenskan med 3-0. Men för LB07:s klubbchef Johan Andersson blev matchen ett bevis på att laget hör hemma på den här nivån.

– Vi har ju i åtskilliga år byggt för att bli en stabil klubb och etablera oss  på allsvensk nivå och med det menar vi inte att vara ett topplag utan ett lag i mitten.

– Det är vi ju nu också och vi håller redan minst samma klass som till exempel Vittsjö GIK och Kristianstads DFF. Kan vi fullfölja och hamna nånstans femma, sexa, sjua eller åtta i tabellen har vi tagit steget vi ville ta och som det ser ut nu är det inte orealistiskt.

Efter tio spelade omgångar ligger LB07 – trots förlusten – på sjätte plats.

Nu väntar en bortamatch mot Kopparbergs/Göteborg på torsdag och redan på presskonferensen före derbyt sa LB07-tränaren Sven Sjunnesson att huvudmålsättningen med matchen mot FC Rosengård var att göra PR för damfotbollen och undvika ett resultat som satte ner humöret och självförtroendet inför de viktigare matcherna som väntade.

0-3 var okej i det avseendet.

– Vi inledde bra. Sedan hade vi en lång period i den första halvleken då vi visade för stor respekt för motståndet. Men det blev bättre efter pausen. Då stod vi upp bra. Jag tycker också att matchen var ett bevis på att vi värvat ungt och bra och efter resurserna de senaste åren. Vår målvakt Emma Lind, född 1995, var till exempel jätteduktig och samma sak gällde våra mittbackar.

– Man måste också väga in att vi drabbas hårdare av att sakna vissa spelare. Att vi en tid fått klara oss utan Olivia Welin är tuffare för LB07 än om FC Rosengård tvingas spela utan Lotta Schelin, påpekade Johan Andersson.

3 307 på Malmö IP var dessutom en klart godkänd publiksiffra.

– När vi gemensamt med FC Rosengård planerat för matchen har vi pratat om mellan 2 500 och 3 000. Nu blev det ett par hundra till och många av dem var från LB07. Jag såg massvis med flicklag från vår klubb på läktarna. Hoppas att det gav mersmak. Om de går på våra vanliga hemmamatcher också har vi plötsligt 600-700 åskådare.

FC Rosengård och LB07 gör ett gemensamt arrangemang av årets derbyn. Klubbarna delar på utgifterna och inkomsterna efter en samlad redovisning av de två matcherna. Den 30 augusti ska man spela LB07:s hemmamatch på Swedbank stadion och då är målet att nå 10 000 åskådare och slå publikrekordet i Damallsvenskan (9 413 på Linköping-Umeå IK 2008).

MFF ställer upp och sponsrar för att locka nya åskådare till Swedbank stadion och få fart på den egna flickverksamheten i fotbollsskolan.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close