FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Bengtsson det stora glädjeämnet

Jag älskar de stora och viktiga matcherna.

Tävlingsnerven är härlig.

Men jag har fortfarande lite kärlek över även till träningsmatcher. Även om den är naiv och sällan besvarad. De byts ofta sönder, bristen på tävlingsnerv märks och det är livsfarligt att dra slutsatser från dem.

Nyttan finns i det subtila, som att Rasmus Bengtsson såg ut som en frustande häst i sin comeback och att spelare som inte fått vara med så mycket tidigare fick matchminuter (till exempel Mattias Svanberg, som fick skakat av sig lite rost). Att man inte får göra sådana misstag som ledde till Lokomotiv Zagrebs kvittering till slutresultatet 1-1 går det också att lära sig av. Givetvis! Och Pawel Cibicki fick göra mål. Det behövde han.

Men annars?

1-1 är ett uselt resultat i ett Champions League-kval.

Lokomotiv Zagrebs säsong sätter inte igång förrän om ett par veckor. Att inte bättre kunna utnyttja det i den första halvleken när chanserna kom och lägena till ännu fler chanser fanns var inte bra. MFF har fortfarande svårt att göra mål.

MFF ska våga spela upp direkt på offensiva spelare och göra det även när mottagaren är nära en motståndare. Men då måste passningarna vara mer precisa.

Mot Lokomotiv var få av de offensiva spelarna godkända. Markus Rosenberg är naturligtvis i särklass när det bränner till. Men i övrigt? Det var nästan så att Teddy Bergqvist, som varit allra längst ifrån en startplats, visade de bästa löpningarna och initiativen.

Någonstans tror jag dock att allt detta betyder mycket mindre än nästan alla tror. Lokomotiv Zagreb var en bra match att ha mot slutet av ett uppehåll innan allvaret startar. Varken mer eller mindre.

Och även om det är lockande tänker jag därför varken överanalysera eller dra några större sportsliga slutsatser av den. Trist, men förhoppningsvis klokt.

Tror också att inramningen kring tävlingsmatcherna MFF numera är bortskämt med gör kontrasten så mycket större när det bara sitter ett par tusen på läktarna och allt är avslaget.

Matcher som den här blir helt enkelt allt svårare att älska. Samtidigt säger nörden inne i mig att det är just därför jag borde fortsätta att försöka göra det…

En lärdom kan dock vara att inte ta betalt för matcher där båda lagen under spelets gång byter ut i stort sett alla sina spelare.

Tränarna ska naturligtvis inte ta hänsyn till hur spelkvalitén påverkas av att man behandlar träningsmatchen som just en sådan utan göra exakt det som innebär mest nytta och ger flest svar för de kommande viktigare matcherna. Många byten är uppenbarligen ett led i det jobbet eftersom majoriteten av försäsongs- och mitt i säsongs-förberedelsematcherna ser ut så. Men bjud på entrén.

Bäst i MFF?

Oscar Lewicki så länge han var med och Rasmus Bengtsson i sitt korta inhopp.

Att det blev Lokomotiv Zagreb MFF mötte berodde för resten på en gammal legendar. Det var Stefan Schwarz bokningsbolag som fixade matchen.

ole1

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close