skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

Torn avgjorde Lundaderbyt – skenar mot division ett?

Torns IF tog en tung hemmaseger mot Lunds BK med 1-0.
Nu tuffar föreningen mot division ett med bestämd takt och i styrelsen planerar man att ta kontakt med kommunen för att säkerställa att laget vid ett eventuellt avancemang kan fortsätta spela på Tornavallen.

Fotbollen är stekhet i Stångby! Där spelar nämligen kommunens bästa lag. Skånes sjunde bästa lag.

img_2886

Senast Torns IF tog emot Lunds BK avgjordes det i slutsekunderna, då 0-2 blev till 2-2 på stopptid.
Den här gången avgjordes matchen i inledningssekunderna.
Nicklas Lundgren vann boll mot ett slarvigt LBK-försvar när de senare hade eget inkast, bröt in i banan och hittade till Andreas Åkerlund i boxen.
Pang. 1-0 efter inte ens två minuter.

Därefter bjöds de cirka 1000 personerna i publiken på ställningskrig runt mittcirkeln i 88 stela minuter och när derbyt blåstes av hade Torn tagit en ny trepoängare. Visserligen skapade LBK en vass kvitteringschans i första halvlek och flera halvchanser i den andra – men Torns IF stod synnerligen stabila i defensiven. Rörliga, mycket kommunikation, fyiskt starka och samspelta.
– Alla underkastar sig det vi bestämt. Vi måste ligga i rätt position och är beroende av varandra, mös tränare Richard ”Kalle” Ringhov.

Laget leder division två södra med fem poäng, närmast före Prespa Birlik som visserligen har ett match mindre spelad (borta mot jumbon IFK Hässleholm).
En sak som märktes tydligt var skillnaden på inställning i början av matchen. Ni skenade som en flock bakrädda fullblod med aggressivt presspel – och fick betalt.
– Jo, men det var en del av matchplanen. Vi ville visa diekt. Laget är inne i ett segerflow och ville absolut fortsätta att rida på den vågen. Det tidiga målet gav massa energi, även om vi hade en lite sämre period efer det.
Hur mycket betyder det att det var ett Lundaderby med massor av publik?
– Det var samma sak när vi mötte Vimmerby borta, men det är klart att man får en extra kick en sådan här dag.

”Kalle” konstaterar att Torns IF överträffat de flestas förväntningar.
– På 24 år är det den mest fantastiska vårsäsog jag varit med om. Jag är otroligt nöjd
Här har du tabellen – vad tänker du?
– Jag njuter, men man måste också vara ödmjuk. Sväva iväg kan vi göra i mitten av oktober.

Torns IF har tvingats klara sig utan målsprutan Patrik Östlund på sistone – han är tillbaka först senare i höst på grund av en muskelskada i magtrakten.
– Det är klart att en kille som gjorde tio mål på nio matcher saknas, han har varit borta de fyra senaste.
Hur breda är ni i truppen?
– Mycket breda. Vi tror stenhårt på truppen där det finns en hög konkurrenssituation, även om den inte just det blir så spetsigt eftersom man inte gör så mycket ändringar i ett lag som redan går bra. Men vi hade inte varit där vi är idag om vi inte haft killar på bänken som verkligen backar upp de som spelar mest.
Målsättningen?
– Vi blev trea ifjor och vill nå topp tre även i år, helst med en bättre slutplacering. Och så ville vi gå viare i svenska cupen – och den är vi kvalificerade för 2018. I år ska vi möta Rosengård i augusti…
”Kalle” tar ett djupt andetag när han blickar på tabellen.
– Ingen kan ifrågasätta att vi ligger där vi ligger.

Tornvallen är en mycket spartansk idrottsplats. Normalt sett ett vindhål med utsikt till de brittiska öarna (idag var det magiskt nog vindstilla). En sliten gammal träläktare finns på ena långsidan, i övrigt är det enbart en samling bänkar här och där. Det är mer division sex-känsla än division ett-feeling.
Kan ni spela här 2018 om ni skulle gå till division ett?
– 3595000. Det är telefonnumret till kommunen, ta det med dem, säger ”Kalle” med ett flin för att sedan sätta sig på cykeln och trampa hem.

Knökfull läktare.
Knökfull läktare.

Efter klockan 21 en tisdag i slutet av juni svarar dock få tjänstemän i Lunds kommun i telefon. Frågan ställs istället till Torns IF:s ordförande Magnus Asperot.
400 sittplatser under tak är vad som krävs – bland annat. Det känns rätt långt borta idag va?
– Vi har diskussionen i styrelsen, om ifall att….
Hur långt kommit i den diskussionen då?
– En bit på vägen, men vi är inte i hamn. Det finns en del frågor att lösa
Men – 400 platser under tak? Det är ett bra bygge på den här ängen…
– Ja och vi måste ta det med kommunen och eventuellt också en del sponsorer. Det krävs en djup diskussion som ännu inte är påbörjad.

Magnus Asperot.
Magnus Asperot.

Vad skulle det kosta?
– En hel del pengar. Men det krävs även bättre faciliteter för domare och en del annat. Slutsumman kommer att dra iväg med rätt många andra nollor. Vi har funderingar på att ta kontakt med andra föreningar för att ta lärdom av dem.
Möjlighet till dispens första året i en ny serie gå att söka.
– Det vet vi om det och det vore bara dumt att inte vara förberedda på hur vi eventuellt ska agera vid en eventuell uppgradering i seriesystemet.
Vad skulle alternativet vara? Att flytta till en annan arena?
– Det finns ju inte så många alternativ i Lund. Men vi vill fortsätta att vara på vår hemmaarena, sger Magnus bestämt.

Christoffer Ekmark

Related Articles

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2