FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

AFC en motståndare svår att kartlägga och gilla

När den allsvenska serieledaren på hemmaplan möter den särklassiga jumbon ska det vara en enkel uppgift.

Klassmässigt skiljer det mil, eller om ni så vill, 23 poäng på tolv omgångar – det är nästan två poäng mer per match – mellan MFF och AFC Eskilstuna.

Det som talar för att det inte blir fullt så enkelt att köra över AFC är framförallt två saker; tränarbytet och uppehållet.

MFF lägger numera ner stora resurser och mycket tid på att kartlägga alla motståndare. Noggrannheten ska prägla även den detaljen. Men hur scoutar och analyserar man en motståndare som bytt tränare och efter det inte spelat en enda match?

Skiftet från Pelle Olsson till Michael Jolley kan innebära en radikal förändring. Burnley FC, där Jolley varit verksam som U23-tränare, var under den förra Premier League-säsongen laget som slog flest långbollar, hade lägst passningsprocent, vann flest nickdueller och dribblade minst antal gånger (all statistiken hämtad från Svenska Fans Englandssida). Han inledde dessutom sitt första träningspass i AFC med att skicka ut samtliga spelare i omklädningsrummet. Anledningen? De hade inte benskydd.

AFC Eskilstuna skulle för övrigt mött Örebro SK i en träningsmatch under uppehållet. Den ställdes in. Förklaringen var att man ville prioritera en hel träningsvecka. Jag tror att en minst lika stor anledning var att man inte ville bjuda på information.

Lägg till skjutsen ett lag ofta får efter ett tränarbyte plus den allmänna osäkerheten och rosten som finns i alla lag efter ett uppehåll och den för MFF förmodat enkla uppgiften blir något svårare.

Eller så kan det bli precis tvärtom, om man utnyttjar situationen och använder den till att få alla i och kring MFF-truppen att förstå att det behövs fullt fokus, hög motivation och minimal underskattning mot ett lag som hittills inte vunnit en enda av matcherna man spelat i Allsvenskan.

Att hänga med i toppen och ytterligare höja självförtroendet inför Europahösten är den viktigaste anledningen för MFF att besegra AFC.

Men det finns ett bra skäl till.

AFC Eskilstuna är en annorlunda klubb.

Nästan alla som älskar Allsvenskan och det som är unikt med den gillar saker som föreningsdemokrati och vill värna 51-procentsregeln. Att som AFC tycka att det väl fungerar lika bra att avancera genom seriesystemet genom att köpa och ta över andra lags platser och byta stad när allt är klart är ett hån mot allt som förenar supportrar och medlemmar i de övriga 15 lagen i Allsvenskan och massvis med lag i de lägre divisionerna som vill dit.

Efter att ha startat i division 7 i Stockholm 2010 har AFC hunnit ta över Atletico Husbys plats i division 4, köpa Väsby Uniteds plats i division 1 genom att ta över det lagets skulder och flytta till Eskilstuna genom att sluka klassiska IK City, som grundades 1907 och spelade i Allsvenskan säsongen 1925-26.

Klubbens starke man Alex Ryssholm är dessutom vald som ordförande i tio år och den övriga lilla styrelsen sitter också på långa mandat och i knäet på Ryssholm. Fram till dess att laget gick upp i Allsvenskan och fick sökarljuset på sig var det i stort sett omöjligt för dem som kollade upp föreningen att få reda på hur det gick till att bli medlem. Och så vidare.

Det är därför Svenska Fotbollssupporterunionen (SFSU) protesterar högljutt, laget på alla bortamatcher möts av banderoller som på olika sätt talar om att det AFC sysslar med inte är acceptabelt och att bland annat Malmö FF:s och Elfsborgs stora supporterorganisationer tagit det drastiska beslutet att bojkotta bortamatchen i Eskilstuna.

För att AFC ska bli en rumsren allsvensk klubb krävs det stora förändringar.

Det är dessutom snudd på pinsamt att det är SFSU och de allsvenska lagens supportrar – och i viss mån media, även om man vaknat sent – som ensamma fått sköta debatten. Riksidrottsförbundet och Svenska Fotbollförbundet är tysta som små möss.

 

Vill ni höra MFF Supports ordförande Thelma Ernst bland annat prata föreningsdemokrati och AFC-bojkott kan ni göra det i senaste avsnittet i vår podd Blått Snack, här.

Vill ni fördjupa er i Ryssholms och den övriga ledningens sätt att sköta AFC rekommenderar jag det här Offside-reportaget.

 

ole1

Relaterade artiklar

Back to top button
Close