Eskilscupen firar 50 år – näst störst i Sverige
I sommar arrangeras den 50:e upplagan av Eskilscupen i Helsingborg. En turnering som växt stadigt och nu är Sveriges näst största ungdomsturnering fotboll.
– Cupen har växt explosionsartat. Det har varit en del förändringar som varit svåra att acceptera rent mentalt, men nu har vi hittat ett bra format, säger Tommy Billquist, klubbchef i Eskilsminne IF.
80 fotbollsplaner.
700 lag.
13000 spelare.
Eskilscupen har med tiden växt till ett jättearrangemang och gjort Eskilsminne IF till en (blivande) maktfaktor.
I många år var det bara ”en av många” turneringar, men i mitten av 90-talet gjordes den om från ett helgmeeting till en tredagarscup och när Västergårds IP öppnade upp 1998 bjöd 13 nya fotbollsplaner på större möjligheter.
Deltagarantalet växte under 2000-talet från 200 lag till dagens 700 och delar av finalspelet förlades efterhand på Olympia. Från att ha varit en liten familjefest på Harlyckan har Eskilsminne satt sin prägel på hela staden genom Eskilscupen. Och därmed lagt grunden för att bli en elitförening med en alldeles egen och unik guldåder.
Årets upplaga av Eskilscupen, den 50:e totalt, avgörs den 4-6 augusti med en invigning den 3 augusti då Helsingborgarna även kan ta del av en parad som tar sin början i Slottshagen vid Kärnan och sedan rullar fram till Furutorpsplatsen.
Tommy ”Bellis” Billquist är klubbdirektör och en av föreningens starkaste profiler genom alla år.
– Eskilscupen är en turnering som bygger på gamla traditioner inom Eskilsminne IF. Men när vi utmanades ekonomiskt av andra cuper på 90-talet ställdes vi inför ett val – att haka på utvecklingen eller riskera att Eskilscupen självdog. Så vi gav den en chans.
Idag har Eskilsminne IF nio anställda på kansliet. Nio personer – i en division två klubb!
– En viktig faktor vad gäller cupens utveckling är att det till största delen är samma personer som varit med på den här resan. Tillväxten har varit vansinnig. Från ett år till ett annat har Eskilsupen växt med ibland över 100 procent. Min kollega Christer Engdahl ansvarade för boendeplatser under Eskilscupens explosionsartade utveckling. 2003 var det 35 lag som skulle bo här. 2010 var det 442 lag… DET var en djävulsk utmaning.
Känns det som att Eskilscupen ”landat” nu i dagens format?
– Så är det nog. Vi har väldigt många bitar kvar att utveckla, men formatet vill vi nog behålla ett tag till.
En sak är ”Bellis” noga med att poängtera.
– Bemötandet är det centrala. Eskilsminne IF har alltid utmärkt sig som en väldigt social förening. Vi har hela tiden sagt och upprepar det konstant; Eskilscupen ska vara en turnering som vi själva hade velat åka till. Det ställer höga krav på organisationen och på alla ideella krafter runt omkring. I slutändan är det så att det är de deltagande lagen som är våra främsta ambassadörer. Det är föreningarna som kommer tillbaka och lockar andra föreningar som ser till att det har växt som det gjort. Nöjda kunder/deltagare helt enkelt.
Organisationen ja.
Under de dramatiska tillväxtåren blev den lilla charmiga klubbstugan på Harlyckans Idrottsplats för liten. Ledningsgruppen behövde någonstans att arbeta. Lösningen blev att hyra in sig i Idrottens Hus.
– Det har varit en del förändringar som varit svåra att acceptera rent mentalt. En annan sådan grej var även att flytta finalspelet från Harlyckan till Olympia. Sjumannafinalerna har vi dock kvar på vår hemmaarena.
Eskilscupens enorma utveckling har naturligtvis uppmärksammats av Helsingborgarna.
– Övriga Skåne är nog inte medvetna på samma sätt. Skåne är ett sämre distrikt än vissa andra sett till deltagarlag. Eskilscupen har större inverkan på Helsingborg än vad Gothia Cup har på Göteborg.
Parallellen med Gothia Cup är naturligtvis intressant. Den är en starkt, för att inte säga helt, bidragande effekt till att BK Häcken är Sveriges näst rikaste förening (efter Malmö FF). Gothia Cup genererar ett stort överskott varje år och Eskilscupen äger Eskilsminne IF helt själva.
– Vi har lagt en grund och måste nu snäppa upp marknadsavdelningen för att som förening kunna nyttja vår position så bra som möjligt. Tidigare har allt överskott gått till att utveckla föreningens verksamhet och ungdomssektion.
Ni sitter ju på en guldgruva – kan Eskilscupen göra Eskilsminne IF till ett framtida elitlag?
– Ja, säger Billquist utan omsvep – för att direkt lägga till:
– När herrarnas A-lag gjorde sin fantastiska resa från division fem till division ett var det många som trodde att vi köpte oss till den framgången. Så var det inte alls. Eskilsminne lockade spelare till sig för att vi var en klubb med ambitioner och hade sportsliga framgångar som i sin tur lockade.
Idag spelar Eskilsminnes herrar i division två och damerna i division ett.
– Det finns ett tydligt uttalat mål att herrarna ska spela i Superettan i framtiden.
Då räcker inte Harlyckan till?
– Nej, då blir det spel på Olympia.
Eskilsminne har för övrigt redan spelat vissa av sina hemmamatcher på Olympia, under lagets sejour i division ett.
– Under hösten höll inte vår plan på Harlyckan. Men nu är den ombyggd och stadens finaste gräsmatta.
Jaså? Olympia fick ändå priset för Allsvenskans finaste gräsplan 2016?
– Jovisst, men i den här stan är de bara tvåa – på den punkten åtminstone, avslutar Billquist med ett garv.
Christoffer Ekmark
Kontaktuppgifter:
Christoffer.ekmark@skanesport.se