Nyheter

Nedslag: Glemmingebro vann bottenmatch i sjuan

Två av Skånes sämsta lag.
Bedrövligt väder.
Åtta åskådare.
Och en helt oväntat matchhjälte.
Fler borde uppleva bottenmatcher i division sju.

img_2895

Match:
Glemmingebro IF-Onslunda IF
Division sju sydöstra.
Arena: Banvallen
Resultat: 1-0 (0-0)
Målskytt: Little

Säsongen 2016 var tung för Glemmingebro IF. Nästjumbo i division sju sydöstra, 2-0-19 i resultatraden och 19-125 i målskillnad.
2017 började ännu tyngre.
0-1-10 på elva matcher och 6-59 i målskillnad.
Vi vill inte vara elaka på något vis här, men när det blev bottenmöte mellan Glemmingebro och nästjumbon Onslunda i division sju sydöstra var vi bara tvungna att vara på plats för att bevittna en av Skånes potentiellt sämsta matcher.
Vi blev heller inte besvikna.

Alltid är det någon som ska kicka till mer än tio i pausvilan.
Alltid är det någon som ska kicka till mer än tio i pausvilan.

På Banvallen bjöds det på perfekt matchande väderförhållanden: kulingvarning och stundvis spöregn. Var bollen i spel i mer än 30 sekunder var det en ren bonus – å andra sidan kom krampkänningarna på spelarna då.
Förutom hos dem som gick raka vägen till buskarna bakom avbytarbåset för att kaskadkräkas. True story.

Det skulle bli ett ställningskrig på mitten där lagen mest tävlade om vem som skulle få mest inkast. Onslundas Kasem Alfaraj Alradawi inledde som avbytare och blev förvisad till linjedomare, men avsade sig uppdraget efter 20 minuter på grund av blåsten. Redan då kunde man ana att inställningsfrågan kunde bli dyrbar för Onslunda i den här matchen.
Bortalaget hade bästa chansen första 45, men en vansinnig Schmeichel-räddning från Glemmingebros keeper Tobias Kågström såg till att målprotokollet var blank.

Gav upp domarjobbet efter 20 minuter...
Gav upp domarjobbet efter 20 minuter…

Efter 0-0 i paus tilltog ovädret. Domare Hans Vikbrant fällde upp luvan på sin svarta domardress med Gärsnäs Bil som stolt huvudsponsor. Han skulle få en hel del att göra sista 20 minuterna.
Matchbilden var relativt jämn när Glemmingebro i den 68:e matchminuten såg till att pressa högt. Onslundas mittback drällde nonchalant med bollen i eget straffområde varpå Emil Nilsson satte in en perfekt glidtackling. Bollen hamnade framför en helt friställd Sebastian “Little” Mårtensson som höftfintade ner målvakten och iskallt placerade in 1-0. Little spelar för övrigt mittsexa i Tomelillas Handbollslag – så det var verkligen en höftfint.

Jublet hos de åtta åskådarna visste inga gränser. Bertil Persson som skötte entrén var en gnutta orolig vid matchstart att de samanlagt tre personerna i publiken inte skulle lösa hela domararvodet, men förhoppningvis löste den biten sig. Dagens tistel till snålpellen i en Renault Clio som parkerade mellan två buskar vid ena kortsidan och tittade på matchen från förarsätet – utan att lösa entré.

Åtta åskådare totalt räknade in.
Åtta åskådare totalt räknade Bertil in. Han berättade även bastuskrönör om Kvällspostens gamla legendariske sportchef Birger Buhre.

I desperationen efteråt drog Onslundas Kevin Grahn på sig sitt andra gula kort på tio minuter. Tack och adjö.
Med tio utespelare pressade Onslunda ändå på hårt för en kvittering.
Den kom aldrig.
Glemmingebros mittback Ramus Mårtensson bjöd på den ena fläkningen efter den andra och resterande hemmapjäser slet som galningar.
1-0 stod sig tiden ut och Glemmingebro tog årets första seger. Förmodligen för att den ordinarie tränaren hade det bristande omdömet att titta på IFK Norrköping – och därmed lade ansvaret på lagledare Rolle Åkesson. En tydligare lagledarseger får man leta efter.

– Matchplanen var att stå lågt med försvaret. Det lyckades vi med, sa Rolle och kisade triumfariskt under kepsen.

Målskytten Little, spjutspetsen med det karaktäristiska löpsteget, var inte den som tog de längsta löpningarna. Men är man Österlens svar Marcus Allbäck så är man – rätt man på rätt plats vid rätt tidpunkt.
– Jag har aldrig blivit matchhjälte i fotboll förut. Det var en trevlig känsla. Det vetefan hur det gick till, men roligt var det, kommenterade hjälten som nu kliver upp i delad ledning i den interna skytteligan (sju olika målskyttar under 2017).

Därmed tätnar bottenstriden i division sju sydöstra. Frågan är om Glemmingebro återigen ska kunna undvika jumboplatsen. Lagmoralen talar åtminstone för det. För även om spelarna må vara svaga i köttet (som de har gott om) så var de starka i anden.

Betygen:

Betygsystemet
6: Bosse Larsson-klass.
5: Världsklass.
4: Mycket bra.
3: Vi är nöjda.
2: Njaaa…
1: Ålahueklass.
0: 031-klass.

Korven: 5
Det var åtta åskådare (som mest!) under matchen. Ändå serverades det kokt korv. Rejält varm var den och ett fint utbud av Hultbergs senap. Outstandig service också.

Välkokt korv och luftiga muffins serverades.
Välkokt korv och luftiga muffins serverades.


Dasset:
3
Det “riktiga” var låst. Men fläderbusken vid staketet fungerade alldeles utmärkt till “number one”.

Parkeringen: 4
Precis vid entrén och gratis – såklart. Dock blev man alltid lite orolig för plåtskador när Robert Hallgren & Co skulle sköta uppspelen på kanten.

img_2921

Dresserna: 5
Glemmingebros röda med vita vinklar och gula siffror var en estetisk fullträff. Onslundas klassiska mörkblåa ackompanjerat av vita inslag var också läckert. Strunt samma att många tröjor putade ut till bristningsgränsen – resåren fungerade ju.

Domaren: 4
Hans Vikbrant var själv på planen och tog inte skit av någon. En rutinerad man med små steg (helst runt mittcirkeln) och stor pondus. Man får lite tipsextrafeeling när sådana gentlemen dyker upp och dominerar. Fällde upp luvan på sin anorack när det regnade som värst. Hans in da hood!

img_2924

Underlaget:
5
Skumpigt underbart nyklippt gräs. Bara morsans nybakta kardemummabullar luktar bättre.

Segersången: 1
Eftersom Glemmingebro sällan eller aldrig vinner några matcher visste de inte om hur man gjorde. Skärpning.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close