FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

MFF klarade den viktigaste uppgiften

Seger förlåter allt.

Att vinna mot AFC Eskilstuna var det i särklass viktigaste uppgiften MFF hade och det gjorde laget. Till och med efter att ha kommit under med 1-2.

Kan heller inte låta bli att tycka att tycka att det mest positiva med matchen var hur den startade och avgjordes. Strax före avspark möttes AFC Eskilstuna av ett massivt hav av budskapsbanderoller och ett humor- och fantasifullt tifo med en vandrande buss som talade om exakt vad MFF-supportrarna – och resten av fotbolls-Sverige – tycker om Ryssholms projekt.

Sedan blev det Oscar Lewicki som fick hoppa in, göra en suverän andrahalvlek och sätta dit 3-2.

Bytet var nödvändigt. Erdal Rakip har fått massvis med berättigat beröm den senaste tiden. Nu blev det nonchalant, övermodigt, felbalanserat och farligt för det egna försvaret. Eftersom Anders Christiansen heller inte nådde någon högre nivå var Magnus Pehrsson och company tvungna att agera. Stort beröm till att man gjorde det. Direkt!

Oscar Lewicki drev upp bolltempot, hittade ytor både till sig själv och andra och var tillsammans med planens gigant Yoshimar Yotun den andra halvlekens farligaste offensiva spelare. Dessutom fick han fart på AC. Det var ingen slump att Yoshi satte dit 2-2 med en snygg frispark och spelade fram Lewicki till 3-2. Lewicki kunde dessutom gjort ett mål till, två om Yotun passat honom istället för att skjuta vid ställningen 3-2.

Tyckte också att Behrang Safari klev fram och dominerade sin kant när AFC försökte komma in i matchen. Något som de faktiskt aldrig vara nära att göra efter 3-2. Mot slutet såg Eskilstunaspelarna oerhört trötta ut.

Negativt med matchen var att MFF inte kunde omvandla 62-38 i bollinnehav, 27-5 i avslut, varav 14-3 på mål och en nick i ribban till en klarare segermarginal. AFC Eskilstuna håller hyfsad klass när laget får anfalla och ställa om, till och med en klass som kunde gett nytt kontrakt, men är pinsamt dåligt när det gäller att försvara.

Därför spelade MFF den första halvleken lite på AFC;s villkor. När MFF satte tempot och bestämde efter pausen försvann lägena. Första 45 hade AFC tre avslut på mål och fick betalt för sin effektivitet, sista 45 hade man inget avslut på mål och kunde inte få det.

Negativt var även att för många MFF-spelare inte presterade på sin vanliga nivå. Det gäller dock absolut inte Mattias Svanberg. Inte bara för målet – som var en mycket vass prestation – utan även för initiativen han tog.

Jag står fast vid det jag skrivit tidigare. Han ska inte lånas ut. Han ska konkurrera i MFF och det här var ett bevis på att han kan göra det.

Men allra mest negativt var nog ändå skadan på Markus Rosenberg.

Alexander Jeremejeff drog på sig bevakning och band fast flera AFC-försvarare, men det blir inga mål Pawel Cibicki jobbar, sliter och gör mycket rätt, men har tappat flytet i målfabrikationen. Såg en uppgift om att efter hans senaste mål har han prickat ribban fem gånger. Det säger det mesta!

Nu klev mittfältarna fram, men utan Markus Rosenberg blir det för uddlöst och MFF är alldeles för beroende av honom. Fysioterapeuten Jesper Robertssons besked efter matchen var att huvudspåret är att det antingen är en krampkänning eller en bristning i sätesmuskeln. Krampkänning och han är tillbaka på en vecka eller lite mer, bristning och det kan handa om en och en halv månad. Att vara utan Mackan så lång tid har MFF inte råd med.

Då måste det handlas en anfallare.

Magnetröntgenundersökningen som ska genomföras någon av de närmaste dagarna blir viktig.

Minst sagt!

ole1

Relaterade artiklar

Back to top button
Close